3 ÎNTREBĂRI ESENȚIALE ÎN PERIOADA DE CRIZĂ, CU 3 SPECIALIȘTI ÎN FINANȚE PERSONALE

Ce le spunem copiilor noștri în această perioadă de izolare – Interviu cu Gabriela Maalouf
23 martie 2020
despre frica anxietate si depresie cu psiholog, discutie cu psiholog in perioada de criza, ce simtim in izolarea sociala
CE SIMȚIM? DESPRE FRICĂ, ANXIETATE ȘI DEPRESIE CU PSIHOLOGUL IOANA-DORINA CHEI
31 martie 2020
FINANTE PERSONALE IN CRIZA, educatie financiara in criza 2020

Încă de când s-a instaurat situația de urgență, am asistat la închiderea temporară a nenumărate afaceri și magazine, unele persoane și-au pierdut locul de muncă sau și-au oprit temporar activitatea, în timp ce altele au simțit scăderi semnificative în venituri. De asemenea, sunt alte persoane care au fost pregătite pentru o situație de urgență și au venituri „puse la saltea”. Pentru toate acestea, am întrebat 3 specialiști în educație financiară si finanțe personale, ce ar trebui să facem în această perioadă, atât de nouă și grea pentru cei mai mulți dintre noi.

Laurențiu Mihai este blogger și specialist în educație financiară, fondatorul comunității Totul despre bani și a blogului LaurentiuMihai.ro. El deține o afacere de PPC marketing și se ocupă de multe alte proiecte în domeniul educației financiare.

Anamaria Ciuhuță este blogger și fondatoarea comunității Financial Parenting, prin intermediul căreia susține cursuri de educație financiară pentru adulți și copii. De asemenea, a avut nenumărate apariții atât la emisiuni televizate, cât și la radio unde a vorbit despre parenting, despre cum ii învățăm pe copii despre bani și despre comportamentul oamenilor în legătură cu banii.

Valentin Nedelcu este blogger și fondatorul comunității Știința banilor, unde scrie și susține cursuri si workshop-uri despre educație financiară, independența financiară și investiții.

Iată mai jos răspunsurile la cele trei întrebări esențiale în perioada de criză:

CUM SĂ AM GRIJĂ DE FINANȚELE PERSONALE ÎN PERIOADA DE CRIZĂ? CE AR TREBUI SĂ FAC CA SĂ NU AJUNG ÎN IMPOSIBILITATEA DE A PLĂTI RATELE?

Laurențiu:

Trăim vremuri foarte diferite și incerte față de ce a fost până acum. Acest virus care ne afectează pe toți, indifent de ceea ce facem, nu a putut fi prevestit. Ne-a luat prin surprindere și tot ce trebuie să facem este să ne adaptăm. Lumea nu se va sfârși și de aceea nu trebuie să ne panicăm. Panica distruge economia și, din păcate, asta se cam observă pe lângă noi.
Panica apare la oamenii care nu sunt pregătiți pentru incertitudini. Cred că acum se înțelege de ce ar trebui să avem un fond de urgență care să ne asigure un minim de 6 luni. Toți dintre noi trebuie să avem acel fond pentru că, indiferent de situația economică, trebuie să supravetuim o perioadă de 6 luni minim. Cei care au un asemenea fond, sunt mai liniștiți și urmăresc cu nerăbdare ce se întâmplă. Cei care nu au un fond de urgență, se bazează pe salariu care ar putea să nu mai vină și atunci apare panica.

Ce este de făcut?

  • În primul rând, să ne calculăm banii disponibili și să ținem un buget foarte strâmt pentru următoarea perioadă. De acum înainte, dacă riscăm să rămânem fără venitul activ, atunci trebuie să strângem cureaua. Încercăm să amânăm orice cheltuială care nu este necesară, toate abonamentele care ne consumă banii și care nu reprezintă cheltuieli de bază.
  • În al doilea rând, trebuie să fim atenți la ce se întâmplă cu economia. Să încercăm puțin să ne amânăm anumite plăți și să facem tot posibilul să fim, mai mult că niciodată, un angajat/partener de nădejde. Acum este momentul în care, dacă ești angajat, trebuie să faci tot posibilul să fii unul de bază.

Anamaria:

În perioada de criză aplici măsuri de criză. Dacă nu ai, faci o listă cu cheltuielile tale, poți folosi extrasele de cont din lunile trecute. Identifici tot ce nu este necesar: abonamente recurente cu plata automată – le închizi dacă nu le folosești, de exemplu. Apoi, tai orice vezi că nu este o nevoie urgentă și faci listă cu ce rămâne. În următoarea perioadă asta este lista ta de cumpărături.

Chiar dacă mai ai niște bani și veniturile nu sunt în pericol, nu știm ce va urma, cât de mult timp ne ia să ne redresăm financiar cu toții. Banii sunt buni, păstrează-i și nu-i risipi aiurea în aceste momente.

Dacă ajungi, totuși, să nu îți ajungă banii pentru datoriile pe care le ai, fă o listă a lor, de la chirie/rată, la utilități. După ce excluzi cheltuielile cu hrana și alte nevoi urgente, vezi ce bani ai și ce poți plăti din ei. Pentru ce nu poți acoperi, vorbește cu cei cărora le datorezi bani și cere o perioadă de grație, apoi plătește cu prima ocazie. Să nu îți plătești datoriile echivalează cu un furt. Toți trecem prin momente dificile, dar vom trece de ele și atunci trebuie să rămânem cu capul sus.

Valentin:

În principiu, trebuia să te pregăteșți de criză înainte că ea să vină. Ideal ar fi să ai deja un fond de urgență care să îți acopere cheltuielile pe 6-12 luni, în cazul în care ajungi să rămâi fără venituri.

În cazul în care această criză te-a prins nepregătit, însă ai venituri intacte (sau aproape intacte), din fericire situația actuală este de așa natură încât te poate ajuta să te pregăteșți și în al 12-lea ceas. Faptul că suntem izolați în casă ne face să cheltuim mai puțini bani. De asemenea, se pot amâna plățile ratelor și chiar negocia anumite costuri fixe, cum ar fi chiriile. Este important să folosești această perioadă pentru a aduna ceva rezerve. Nu știm ce ne aduce viitorul.

În cazul în care nici nu ai rezerve și ți-ai pierdut și veniturile, nu ai de ales decât să faci un pas înapoi și să reduci toate cheltuielile la maximum. Poți să te muți înapoi la părinți, să apelezi la familie pentru susținere și să soliciți orice ajutor temporar îți pot oferi programele guvernamentale. Prioritatea ta numărul unu ar fi să generezi din nou venituri. A doua prioritate ar fi să îți faci o strategie prin care să nu mai ajungi în acest punct din nou.

DACĂ AM NIȘTE BANI PUȘI DEOPARTE, CE AR TREBUI SĂ FAC CU EI?

Laurențiu:

Dacă suntem în situația cu bani puși deoparte, atunci suntem bine. În primul rând, dacă avem bani LEI, cred că ar trebui să ne gândim să-i schimbăm în euro/dolar. Leul se devalorizează foarte mult și cred că va atinge 5 lei dacă criza va continua. Dacă vrem să-i și investim, trebuie să avem grijă în ce. Înainte de toate, dacă nu ești investitor, ar trebui să investești în educație. Trebuie să știi ce, cum și când se face o analiză tehnică/fundamentală și când ar trebui să cumperi. Ar trebui să investim, dar cu precauție. Momentan, nu avem semne ca acest virus să se oprească în Europa și cred că trebuie să așteptăm. Eu în acest moment aștept oportunitățile. Chiar dacă au scăzut bursele destul de mult, cred că mai este loc de scădere. Iar dacă nu mai scad, este bine de cumpărat și pe revenire. Dar, cum spuneam mai sus, cu precauție maximă.

Anamaria:

Depinde câți ai și care este scopul lor, de ce i-ai adunat. Dacă sunt pur și simplu economii și nu sunt foarte mulți, lasă-i în pace să fie la îndemână. Dacă sunt mulți și îi poți investi, acum este un moment bun de intrat în investiții. Sunt multe site-uri și bloguri cu specialiști în diverse investiții, informează-te, învață de la ei, urmează-le sfaturile – neapărat în ordinea asta. Nu investi în nimic despre care nu ai habar, oricât de senzațională pare șansa.

Valentin:

Fondul de urgență trebuie păstrat intact, pe cât posibil (6-12 luni de cheltuieli).

Pentru restul banilor ai putea să începi să cauți oportunități. Mai întâi pe piața de acțiuni și apoi pe piața imobiliară. La finalul perioadei de recesiune și începutul revenirii, poți chiar să îți deschizi o afacere. Acel moment va fi ideal pentru start-up-uri

CUM CREZI CĂ VA EVOLUA SITUAȚIA ECONOMICĂ DIN ȚARĂ ȘI DIN LUME? ESTE POSIBIL SĂ VINĂ RECESIUNEA SAU SUNT DOAR NIȘTE ZVONURI MENITE SĂ NE SPERIE ȘI MAI MULT?

Laurențiu:

Fiind ceva nou pentru noi toți, nu putem estima dacă vine sau nu recesiunea. Mulți spun că va fi o scădere mai mare decât în anii 1920 și mai severă decât cea din 2008. Dar sunt speculații. Bursa a scăzut foarte mult, criptomonedele au scăzut și ele și piața scade, în general. Noi trebuie să fim cu picioarele pe pământ și, dacă suntem investitori, să cumpărăm în momentele cheie din piață, iar dacă nu suntem investitori, să încercăm să ne limităm cât mai mult cheltuielile.
Dacă ai acum o sumă de bani și pur și simplu vrei să investești, fără cunoștințe, aș spune mai mult să revii puțin pe picioarele tale. Educație înainte și după, investiții. Inevitabil vom avea parte de un efect economic puternic în Trimestrele 2 și 3. Totul depinde de când se va termină criza virusului.

Anamaria:

Crizele anterioare făceau valuri și izbeau mai mult în unele zone, mai puțin în altele. De data asta, criza nu a pornit de la un motiv deja știut, a fost o intrare bruscă, este o situație nouă. Anumite industrii s-au oprit de tot și sunt destul de multe, granițele s-au închis, oamenii nu se mai mișcă dintr-o zonă în alta.

Cred că ne vor lua ani buni să ne revenim după această perioadă. Pe de altă parte, cred că este un moment care va schimba istoria. Multe business-uri obligate acum să se adapteze la o situație nouă, vor găsi oportunități și soluții pe care înainte nu le luau probabil în calcul, dar care pot duce la creșterea eficienței, poate chiar scăderea poluării, scăderea costurilor, maximizarea profiturilor. Cum după furtună vine vreme bună, sperăm ca după ce ne scuturăm de amintirile acestei povești, să facem o lume mai bună.

Valentin:

Recesiunea va veni cu siguranță. Trimestrul unu deja este afectat destul de mult, iar trimestrul 2 se anunță a fi și mai afectat. Întrebarea este dacă va veni o criză economică substanțială. Acest lucru este determinat în mod covârșitor de evoluția noului virus, de măsurile de protecție împotriva pandemiei și de durata acestei situații.

În acest moment avem prea puține date pentru a previziona când își va reveni economia și cât de rapid. Cel mai probabil vom avea o revenire odată cu ținerea sub control a pandemiei, însă nu știm când și cât de rapid sau lent va fi procesul de revenire.

Ți-a fost de ajutor acest articol? Distribuie-l care să îl vadă și prietenii tăi. 🙂

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box