Amânarea, bat-o vina – Guest Post Alina Maria Vladoi

Cea mai buna si mai simpla reteta de tiramisu (in stil italian)
8 aprilie 2020
ce se vede de la geam, ce se vede de la geamul meu, in 2020 vedem lumea de la geam, cum petrecem sarbatorile pascale in 2020, ganduri in Joia Mare, ganduri in vremea pandemiei
Gânduri în Joia Mare – Guest post de Alina Vladoi
16 aprilie 2020
Cum scapi de procrastinare, cum sa reduci amanarea, activitati prin care scapi de amanare, ce este procrastinarea, pasi simpli ca sa scapi de amanare, cum sa iti faci taskurile, nu mai amana,

Trebuie să fac cumpărăturile, să fac mâncare, curățenie, să bag rufele la spălat, să scriu proiectul ăla, să învăț pentru examene, să plătesc facturile, să dau mai multe comenzi, să fac rezervări, să iau copiii de la școală, să îi duc la doctor, să îi sun pe bunici diseară, să citesc cartea aia, să scriu articolul, să strâng hainele, să mă mut, să … și lista poate continua la nesfârșit.

De câte ori ne trec toate acestea prin minte zilnic? Mintea umană nu este liniară, sare „dintr-una într-alta”, având diverse locuri, lucruri, obiecte sau persoane care ne amintesc de ceea ce mai trebuia să facem azi și încă nu am făcut. Majoritatea simțim că nu ne ajunge timpul și astfel, pentru că nu reușim să facem totul într-o singură zi, amânăm anumite activități în detrimentul altora.

Un proverb românesc ne spune: „Nu lăsa pe mâine ce poți face azi.”, dar din păcate, omul modern nu reușește să țină pasul și lasă deseori lucrurile pe mâine. Odată cu dezvoltarea tehnologiei, au apărut foarte multe oportunități de afaceri, de creștere pe plan personal, de învățare, de comunicare etc., dar în același timp, acestea reprezintă și o distragere pentru cei mai mulți dintre noi.

Ne lăsăm adesea atrași de diverse imagini, videoclipuri și comentarii în aceste medii sociale virtuale încât nu realizăm cât de mult timp petrecem de fapt în fața ecranelor, fie ele mai mari sau mai mici.

Principalul motiv pentru care oamenii amână să facă diverse lucruri este pentru că nu știu să își folosească timpul în mod productiv. Există chiar și un termen provenit din engleză care definește, conform Oxford Dicitionary, amânarea din cauza lipsei de chef și anume ”a procrastina”. Desigur, avem nevoie și de momente de destindere și de relaxare pentru a putea funcționa la cote maxime, iar cu o bună organizare, putem reuși și acest lucru.

Cum putem face ca o zi să fie îndeajuns pentru a duce la bun sfârșit toate activitățile „de pe listă” și să ne mai rămână și timp pentru relaxare? Aceasta este o întrebare la care multe persoane caută răspuns mai ales în această perioadă în care libertatea de mișcare ne este restricționată.

Ei bine, primul pas este chiar acesta: să facem o listă cu ceea ce avem de făcut în fiecare zi. Chiar dacă la începutul acestei perioade statul în casă a venit probabil și ca o mică relaxare (pentru că nu mai trebuie să mergem la birou, să pierdem câteva ore în trafic, să alergăm dintr-un loc în altul, să ne trezim foarte de dimineață etc.), după o lună petrecută astfel, poate exista o tendința de procrastinare. Este important să avem o listă de obiective de îndeplinit într-o zi și să le bifăm pe măsură ce le îndeplinim. Poate că pare pierdere de timp, dar de fapt, este o incredibilă metodă pentru a salva puțin timp. „Lista” se poate face cu o seară înainte pentru ziua următoare sau în fiecare dimineață.

sa nu mai amani, nu mai amana sa iti faci treburile, cum scapi de amanare, cum sa reduci procrastinarea, ce este procrastinarea
Sursa foto: Freepik.com

Al doilea pas este… prioritizarea. E important să știm care sunt activitățile prioritare și de ce au ele prioritate. De exemplu, înainte de a ne apuca să gătim un fel de mâncare, trebuie să avem toate ingredientele și ustensilele la îndemână. Nu putem face un cozonac fără făină (de orice fel ar fi ea), fără o tavă și, firește, fără un cuptor.

După ce am parcurs primele două etape, nu mai trebuie decât să ne ținem de listă și să evităm distragerile. Acesta este un pas greu de respectat în această perioadă mai ales pentru cei care au copii foarte mici. E dificil să îi explici unui copil de 3 ani sau mai puțin că nu te poți juca cu el exact atunci când își dorește acest lucru și că trebuie să lucrezi. Există totuși câteva programe gândite special pentru copii în această perioadă la care puteți apela și webinarii pe diverse teme adresate special celor mici. Distragerile la care mă refer aici mai ales sunt cele legate de rețelele de socializare. Cum îmi place mie să spun, „Nu sunați, ies eu din când, în când”. Pentru a putea evita întreruperile de orice fel, o metodă foarte sigură este deconectarea de la toate conturile de social media, trecerea lor pe mod avion, instalarea anumitor aplicații care să restricționeze accesul la un anumit interval de timp sau, dacă acestea nu dau rezultate, se pot dezinstala de pe telefon aplicațiile care au legătură cu rețelele sociale pentru a ține la distanță orice tentație.

Urmând toți acești pași, cu singuranță vom salva puțin timp pe care îl putem petrece împreună cu cei dragi, relaxându-ne, citind, gătind sau făcând orice altă activitate care să ne destreseze.

Amânarea nu este întotdeauna un inamic, din contră, ea ne poate ajuta în anumite situații să analizăm mai bine lucrurile. Când e vorba despre decizii importante este chiar indicat să ne alocăm timp pentru a pune în balanță opțiunile.

Din punctul meu de vedere, organizarea este cel mai bun mod de a preîntâmpina amânarea. Voi de care parte a baricadei vă situați?

Alina Vladoi, guest post Alina Vladoi, procrastinare Alina Vladoi, ce facem ca sa nu amanam?, cum scapam de procrastinare, cum scapam de amanare, pasi simpli ca sa nu amanam, scapa de amanare, amanarea bat-o vina, cum ne organizam ca sa nu amanam,
Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box