Banii și emoțiile. Cum ajungi la esența problemelor financiare

cine sunt si de ce sunt aici, intrebari existentiale, cum raspunzi la intrebarile existentiale pe care le ai,
Cine sunt, de ce sunt aici, ce vreau si de ce? 4 Intrebari existentiale la care probabil cauti raspuns
8 noiembrie 2020
Interviu cu inspirație (21) – Claudia Groza Lazăr – AUTOR
30 noiembrie 2020
banii si emotiile

În zilele noastre banii sunt o necesitate fără de care devine greu să ne imaginăm că mai putem trăi. Majoritatea oamenilor \, încât reprezintă scopul lor în viață, fără să își dea seama de asta.

Este absolut normal să ai anumite credințe și emoții despre bani, însă care este limita sănătoasă pe care să o trasăm astfel încât banii să nu devină Universul nostru?

De când mă știu, oamenii din jurul meu vorbesc despre bani cu o încărcătură emoțională puternică. Banii sunt necesari pentru alimentele care ne asigură supraviețuirea, sunt o unealtă necesară pentru a trăi experiențe frumoase și pentru a avea o educație bună. 

Dar pentru că totul se învârte în jurul banilor, pentru că am ajuns să ne comparăm cu alții și să poftim la lucrurile materiale pe care le vedem la ei, am ajuns să ne căutăm validarea, încrederea și valoarea în banii pe care îi avem în posesie. Ba mai mult, am ajuns să îi tratăm diferit pe cei care au bani, să le acordăm mai mult respect și mai multă putere, fără alt temei.

Iată de ce am ajuns să ne îndepărtăm de sinele interior, de lucrurile care contează cu adevărat în viață și am ajuns să asociem banii cu emoții negative.

Uităm să ne luăm timp pentru noi ca să ne întrebăm care sunt dorințele esențiale ale Sufletului nostru, ce ne motivează cu adevărat, ce contează și cum vrem să ne simțim. Ne pierdem în lucruri materiale fără suflet și suntem mereu cu gândul la următorul lucru de cumpărat care să ne facă “fericiți”.

De unde vin credințele noastre despre bani?

Gândurile, credințele și chiar emoțiile noastre despre bani iau naștere, de obicei, încă din copilărie. Modul în care îi observam pe părinți că vorbesc despre bani, modul în care ei gesticulau, energia și emoțiile resimțite de ei, ne-au rămas întipărite în minte și ne conduc gândurile și acțiunile noastre din prezent, chiar fără ca noi să realizăm.

Dacă în acest moment nu ești mulțumit de situația ta financiară, poți să înțelegi de ce nu ai știut să faci lucrurile diferit. Privește totul cu blândețe și compasiune, pentru că ai tăi părinți te-au învățat cum au știut ei mai bine, cu resursele pe care le-au avut la îndemână. Nu este loc de învinovățire, având în vedere că educația financiară nu este nici măcar acum prezentă în școli, de la vârste fragede.

Banii sunt conectați la emoțiile noastre

Studiile arată că cele mai comune emoții resimțite în privința banilor sunt frica, rușinea și furia. La acestea se adaugă anxietatea intens corelată cu evitarea.

Așadar, dacă ești genul de persoană care gândește negativ despre bani, dacă te gândești mereu la lipsa banilor, probabil că ești și genul care procrastinează atunci când spui că vei discuta cu un expert în finanțe personale sau care evită să se educe financiar.

Ți se întâmplă des să nu știi câți bani ai în cont, să cheltuiești toți banii de pe salariu fără că măcar să realizezi pe ce s-au dus? Dacă situația asta te face să te simți anxios, este momentul să te ocupi de educația ta financiară. 

Ca să primești mai mulți bani în viața ta este necesar să începi să asociezi banii cu emoții pozitive: recunoștință, încântare, bucurie. Acceptă că banii sunt o unealtă, dar în același timp sunt energie. Modul în care ei circulă în viața ta ține mai mult de gândurile și de emoțiile tale decât de situația economică din țară.

Gândește-te la majoritatea cheltuielilor tale lunare: care este emoția care stă în spatele lor? Frică sau bucurie? Tu singur ești în controlul banilor tăi.

Stabilește-ți intențiile financiare, gândește-te cum vrei să te simți atunci când primești și când cheltuiești bani și acționează conform acestora, în loc să acționezi plin de anxietate și frica că nu vei reuși să te descurci cu banii luna următoare.

Înainte de a face o cheltuială, răspunde-ți la următoarele întrebări:

 • Ce beneficii îți va aduce această cheltuială?
 • Cum te va ajuta pe tine și pe alții?
 • Va ajuta această cheltuială la starea ta de bine?

Dacă nu este ceva ce îți aduce emoții pozitive și să contribuie la starea ta de bine, poate că ar fi mai bine să regandești decizia de a cumpăra.

Conștientizează emoțiile pe care le simți despre bani

Ajungem din nou la a ne pune întrebări, pentru că întrebările sunt premergătoare cunoașterii. Cum să vezi, simți, gândești, observi, înțelegi, dacă nu îți pui deloc întrebări? Să fii conștient înseamnă să îți pui tu singur întrebări (sau ajutat de un coach) și apoi să lași înțelepciunea ta interioară să îți dea răspunsul.

Primul pas este să îți pui întrebări de genul:

 • Ce simt când fac o plată pentru un serviciu/lucru?
 • Ce gândesc când spun cuvântul bani?
 • Ce cred despre bani?
 • Ce simt despre bani?
 • De ce sunt banii importanți pentru mine?
 • Ce am fost învățat despre bani?
 • Ce mituri am demontat despre bani?
 • Ce simt când ofer cadouri?
 • Ce simt despre oamenii care îmi datorează bani?
 • Ce simt când mă gândesc la datoriile mele?
 • Ce simt când mă gândesc la economiile mele?
 • Dacă ar fi să aleg acum cum vreau să mă simt în preajma banilor, aș zice…
 • Banii pentru mine sunt…
 • Simt…când mă gândesc la bani.
 • Vreau mai mulți bani pentru că…

Pasul următor este să asociezi banii cu o emoție pozitivă. Gândește-te la recunoștință, fericire, bucurie, încântare, iubire, speranță, încredere, siguranță etc.

După ce știi ce emoție pozitivă îți dorești în viața ta legată de bani, gândește-te ce acțiuni poți lua în ceea ce îi privește (de la modul în care îi cheltuiești, economisești, până la modul în care îi primești și îi investești) ca să simți doar emoția aceea pozitivă.

Nu uita că banii nu sunt nici buni, nici răi

Depinde de tine cum îi percepi și cum îi lași să te influențeze. Îți pot afecta personalitatea, gândirea și acțiunile dacă le dai mai multă putere decât e cazul, dacă îți confirmă credințele tale (de exemplu că oamenii bogați sunt egocentrici sau că oamenii săraci sunt zgârciți), sau dacă îi lași să te schimbe în mod deliberat.

Pentru a avea o relație mai bună cu banii, ai nevoie să îi vezi din punct de vedere holistic, să îi apreciezi, să le acorzi exact puterea pe care o au și să simți cu adevărat energia și emoțiile pozitive pe care le pot aduce în viața ta.


Ascultă-te mai des, pune-ți întrebări, întoarce-te la ceea ce simte și își dorește Sufletul tău și adu-ți aminte că răspunsurile sunt mereu la TINE.💓

Deci, tu ce emoții simți când te gândești la bani?

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit "Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021".
Holler Box