„BIG MAGIC” de Elizabeth Gilbert

Inspiraţia de Luni (12)
25 februarie 2019
O zi din visul meu de “pierde-vară”
25 februarie 2019

“Big Magic” este o carte despre creativitate în toate formele ei, despre cum iau naştere ideile şi despre cum să trăim o viaţă plină de curaj, în care să ne manifestăm creativitatea fără să ascultăm de fricile noastre interioare. Această carte vine după ce Liz a publicat cartea „Mănâncă, roagă-te, iubeşte” care a avut un succes răsunător şi oferă o altă perspectivă a autoarei asupra vieţii.

Este o carte care te motivează să nu îţi mai asculţi scuzele, să nu iei în seamă criticile distructive şi să îţi urmezi visele, să creezi ceea ce doreşti, să îţi asculţi ideile şi să le pui în aplicare şi să nu aştepţi până când munca ta va fi perfectă.

Fiecare dintre noi are ascuns înăuntrul său nişte comori care aşteaptă să fie descoperite şi arătate lumii întregi, chiar dacă asta ne face să ne simţim vulnerabili, nepregătiţi şi înfricoşaţi. Fii curios şi găseşte lucrul care te pasionează atât de mult, încât nu contează că va fi un drum greu de parcurs, că vei avea blocaje, că lumea va încerca să te tragă în jos, că te va scoate din zona de confort, că nu va fi perfect, că poate nimeni nu te va asculta, că vei fi ignorat, că vei fi criticat, că vei fi neînţeles, că vei simţi că eşti singur şi că totul e în zadar, că nu îţi va plăti facturile. Dacă găseşti acel lucru pe care tot vrei să îl faci în ciuda atâtor piedici, este o pasiune pe care o vei urma, probabil, toată viaţa.

Recunoașterea faptului că reacțiile oamenilor nu îţi aparțin sunt singurul mod de a crea. Dacă oamenii se bucură de ceea ce ai creat, minunat. Dacă oamenii ignoră ceea ce ai creat, păcat. Dacă oamenii înțeleg greșit ceea ce ai creat, nu transpira. Și dacă oamenii urăsc total ceea ce ai creat? Ce se întâmplă dacă oamenii te atacă cu vitriol sălbatic și îți insultă inteligența și îți defăimează motivele și îți trag reputaţia prin noroi? Doar zâmbeşte dulce și sugerează-le – în cel mai mai politicos mod posibil – să meargă să-și facă propria lor artă. Apoi continuă cu încăpățânare să îţi faci tu propria artă.” Elizabeth Gilbert

Elizabeth pune accentul, de asemenea, pe faptul că, orice ai face, lucrurile vor merge rău la un moment dat. Nu poate fi tot timpul aşa cum planifici, însă trebuie să mergi mai departe, să te adaptezi, să creezi în continuare şi să nu îţi laşi limitările să te oprească din drumul tău.

Autoarea spunea într-un interviu: “Am vrut să scriu despre ce înseamnă să trăieşti o viaţă creativă, că nu se bazează pe chin şi suferinţă şi martiriu şi anxietate, ci pe o colaborare veselă cu misterioasa inspiraţie.”

„Big magic” este o carte care te îndeamnă să nu laşi frica să te conducă. Da, poate sta alături de tine, însă nu o poţi lăsa la volan să conducă. Puteţi fi prieteni, dar nu într-atât încât să decidă pentru tine: nici frica că te vei face de ruşine, nici frica că nu eşti destul de bun, că nu vei fi luat în serios, că munca ta nu va schimba vieţi (newsflash: nici nu trebuie să schimbe viaţa cuiva, pui o povară mult prea mare pe umerii tăi şi a cititorilor tăi), că eşti prea tânăr sau prea bătrân, că eşti prea urât sau orice alte frici ai.

Fă ceea ce îţi face plăcere, fii tu însuţi, cu bune şi rele, fii autentic şi dă tot ce ai cât de bine poţi la momentul respectiv. Ţi-e teamă că nu eşti destul de bun? Nimeni nu este destul de bun de la început, încearcă, primeşte feedback, schimbă în mai bine, repetă tot procesul. Va deveni mai uşor şi mai bine cu timpul. Asumă-ţi creaţiile pe care le scoţi la iveală, iubeşte munca pe care o faci, iubeşte-te pe tine şi oamenii din jur.

“Îţi poţi măsura valoarea prin dedicarea către drumul tău, nu prin succesele sau eşecurile tale.”Elizabeth Gilbert

Tu cum îţi exprimi creativitatea? Ai citit cartea? Dacă da, cum ţi s-a părut?

Sursa foto: Amazon.com

Poti comanda cartea de aici, unde gasesti alte oferte senzationale la carti:

https://event.2performant.com/events/click?ad_type=quicklink&aff_code=fd3f6ad94&unique=184f69294&redirect_to=https%253A//www.elefant.ro/

Disclaimer: Prin comandarea cărții de pe linkul atașat, eu voi primi un comision micuț, care îmi va permite să iti scriu despre mai multe cărți inspiraționale. 😉

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box