Procrastinarea/amânarea se întâmplă în momentul în care tu știi că trebuie să faci ceva, dar nu o faci. Îți găsești diverse scuze, simți deodată urgența de a avea o pauză, uiți complet de zicala “Nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, îți ocupi timpul cu taskuri mai puțin importante decât cel pe care îl amâni, ești deodată foarte ocupat sau pur și simplu crezi că iei decizia rațională de a începe de mâine.
Procesul acesta de amânare este un obicei și înainte să te sperii, să știi că fiecare persoană suferă de amânare, doar că pentru unele persoane e mai ușor să iasă din această stare.
Tim Urban explică într-un mod foarte amuzant ce este amânarea în videoclipul acesta și spune, de asemenea, că există două tipuri de amânare:
În cazul meu, amânarea apare, de cele mai multe ori, atunci când este necesar să fac ceva inconfortabil sau când nu am o imagine de ansamblu clară asupra a ceea ce este necesar să fac și nu îmi găsesc energia să încep de undeva.
Este mai simplu, confortabil, plăcut să ne petrecem timpul făcând lucrurile uzuale, repetitive, să ne respectăm rutina, să funcționăm pe pilot automat decât să facem lucruri noi, care ne scot din zona de confort și ne testează limitele.
Un lucru absolut revelator pentru mine, a fost să o aud pe Mel Robbins spunând că cercetările științifice arată că procrastinarea este o formă de eliberare de stres. Dacă te găsești în situația în care amâni lucrurile foarte des, poate că ar fi potrivit să faci o introspecție și să vezi de ce ești stresat și cum ai putea rezolva acea situație sau acel conflict interior.
Trucul cel mai important este să începi să acționezi imediat, iar Regula de 5 secunde este cea mai bună metodă pentru asta.
Brendon Burchard, coach de performanță, spunea că dacă mintea nu e capabilă să vadă toți pașii a ceea ce trebuie făcut, inima devine anxioasă, se sperie și cere pauză.
Pașii necesari pentru a scăpa de amânare recomandați de Brendon sunt simpli, logici și ușor de pus în practică și sunt meniți să îți creeze o structură și rutină nouă care să te ajute:
Robin Sharma, care este ca un guru al productivității, spunea că în lupta împotriva procrastinării, el a găsit următoarele trucuri:
Indiferent care sunt lucrurile pe care obișnuiești să le amâni, cred că este important să ai claritate asupra a ceea ce trebuie să faci și unde vrei să ajungi, să fii împăcat cu tine că te vei strădui să ajungi la rezultatele dorite și să acționezi IMEDIAT, astfel încât să nu dai ocazia sabotorului interior să găsească scuze, pe care tu să le consideri veridice și să începi astfel procesul de amânare.
Ție ți se întâmplă să amâni să faci lucruri? Când ți se întâmplă asta și cum ai reușit să scapi de acest obicei? Lasă-mi un comentariu mai jos, ca să învățăm unii de la alții ce anume funcționează.
Sursa foto titlu: Pixabay