Când amânarea îți dă bătăi de cap

10 Credințe Limitative despre BANI care te împiedică să ai succes (Infografic)
26 martie 2019
Inspirația de Luni (17)
1 aprilie 2019

Procrastinarea/amânarea se întâmplă în momentul în care tu știi că trebuie să faci ceva, dar nu o faci. Îți găsești diverse scuze, simți deodată urgența de a avea o pauză, uiți complet de zicala “Nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, îți ocupi timpul cu taskuri mai puțin importante decât cel pe care îl amâni, ești deodată foarte ocupat sau pur și simplu crezi că iei decizia rațională de a începe de mâine.

Procesul acesta de amânare este un obicei și înainte să te sperii, să știi că fiecare persoană suferă de amânare, doar că pentru unele persoane e mai ușor să iasă din această stare.

Tim Urban explică într-un mod foarte amuzant ce este amânarea în videoclipul acesta și spune, de asemenea, că există două tipuri de amânare:

  1. Amânare atunci când există un deadline (pe perioadă determinată). În acest caz, intră în funcțiune ”monstrulețul de panică” care te determină să îți faci taskul, astfel încât să nu suporți consecințele depășirii termenului limită.
  2. Amânare fără deadline (pe perioadă nedeterminată) care poate dura la nesfârșit și care aduce frustrări, nefericire, suferință, stimă de sine scăzută și o cantitate nelimitată de regrete. 

În cazul meu, amânarea apare, de cele mai multe ori, atunci când este necesar să fac ceva inconfortabil sau când nu am o imagine de ansamblu clară asupra a ceea ce este necesar să fac și nu îmi găsesc energia să încep de undeva.

Sursă foto: Pexels

Este mai simplu, confortabil, plăcut să ne petrecem timpul făcând lucrurile uzuale, repetitive, să ne respectăm rutina, să funcționăm pe pilot automat decât să facem lucruri noi, care ne scot din zona de confort și ne testează limitele.

Un lucru absolut revelator pentru mine, a fost să o aud pe Mel Robbins spunând că cercetările științifice arată că procrastinarea este o formă de eliberare de stres. Dacă te găsești în situația în care amâni lucrurile foarte des, poate că ar fi potrivit să faci o introspecție și să vezi de ce ești stresat și cum ai putea rezolva acea situație sau acel conflict interior.

Trucul cel mai important este să începi să acționezi imediat, iar Regula de 5 secunde este cea mai bună metodă pentru asta.

Brendon Burchard, coach de performanță, spunea că dacă mintea nu e capabilă să vadă toți pașii a ceea ce trebuie făcut, inima devine anxioasă, se sperie și cere pauză.

Sursă foto: Pexels

Pașii necesari pentru a scăpa de amânare recomandați de Brendon sunt simpli, logici și ușor de pus în practică și sunt meniți să îți creeze o structură și rutină nouă care să te ajute:

  1. Fă-ți planul proiectului cu o zi înainte de fi necesar să începi proiectul, prin care să îți trasezi în linii mari proiectele viitoare pentru a avea o imagine de ansamblu și pentru a înțelege care sunt pașii necesari pentru proiectul care trebuie început a doua zi.
  2. Vizualizează-te cum faci pașii necesari să finalizezi proiectul, cum vei sărbători încheierea lui și imaginează-ți cum te vei simți în acele momente. Spune afirmațiile necesare care să îți dea încredere în tine și un plus de pozitivitate.
  3. Împărtășește cu alte persoane planurile tale. În acest mod acele persoane îți vor reaminti de responsabilitățile pe care le ai, iar tu vei fi mult mai înclinat să faci lucrurile pe care ai spus și altora că le vei face.

Robin Sharma, care este ca un guru al productivității,  spunea că în lupta împotriva procrastinării, el a găsit următoarele trucuri:

  • Sportul (de 2 ori pe zi) care eliberează endorfine, dopamină și serotonină și care s-a dovedit că este cea mai bună metodă de a scăpa de stres. Exercițiile fizice ajută la o mai bună memorie, îți aduc energie și putere de învățare și mai mult focus.
  • Să ai o declarație obsesivă zilnică despre unde vrei să ajungi, care este visul tău și să ai un panou de vizualizare.
  • Să îți creezi medii ordonate și fără distrageri.
  • O “dietă” de 30 de zile în care să îți planifici în calendar pentru fiecare zi și să faci câte o activitate dintre cele la care tu opui rezistență și pe care ai tendința să le amâni. În acest mod frica, stresul și neliniștea vor fi mai puțin prezente în viața ta, iar tu vei fi obișnuit să acționezi.

Indiferent care sunt lucrurile pe care obișnuiești să le amâni, cred că este important să ai claritate asupra a ceea ce trebuie să faci și unde vrei să ajungi, să fii împăcat cu tine că te vei strădui să ajungi la rezultatele dorite și să acționezi IMEDIAT, astfel încât să nu dai ocazia sabotorului interior să găsească scuze, pe care tu să le consideri veridice și să începi astfel procesul de amânare.

Ție ți se întâmplă să amâni să faci lucruri? Când ți se întâmplă asta și cum ai reușit să scapi de acest obicei? Lasă-mi un comentariu mai jos, ca să învățăm unii de la alții ce anume funcționează.

Sursa foto titlu: Pixabay

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box