Când nesiguranța ta îți provoacă suferință

Interviu cu inspirație (11)- Florin Păsat
16 aprilie 2019
Inspirația de Luni (17)
22 aprilie 2019

Cred că fiecare dintre noi s-a simțit nesigur la un moment dat în viața sa. Te poți simți nesigur atunci când trebuie să iei o decizie, când faci o schimbare, când ai un task mai complex de realizat și este ok să te simți așa. Însă ce e de făcut în cazul în care te simți nesigur în majoritatea timpului? O nesiguranță alimentată de gândurile tale negative.

Insecuritatea este astăzi mai întâlnită ca oricând, pentru că părinții sunt tot mai ocupați și nu mai acordă atât de mult timp copilului pentru a-l vedea și a-l accepta așa cum este el, pentru că ne comparăm excesiv cu ceilalți (care mereu sunt mai buni decât noi, mai deștepți, mai de succes, mai slabi, mai bogați, mai iubiți, etc.), pentru că rețelele sociale, modelling-ul, revistele și televiziunea promovează în mod explicit o imagine a oamenilor foarte departe de adevăr și foarte aproape de perfecțiune și pentru că am ajuns să criticăm și judecăm zilnic atât alte persoane, cât și pe noi înșine.

Este atât de des întâlnit acest sentiment de nesiguranță, încât aproape că îl percepem ca pe o normalitate modernă, care a venit peste noi odată cu era vitezei și datorită căreia nu mai avem timp să ne ascultăm, să reflectăm asupra noastră, să conștientizăm ceea ce gândim și cum acționăm.

Așa cum spune și Marisa Peer, toate insecuritățile noastre vin din faptul că simțim că nu suntem îndeajuns. Acest sentiment alimentează toate insecuritățile noastre producând zilnic gânduri negative, trezind criticul din noi care bombăne întruna despre cum arătăm, cât de mult ne-am îndepărtat de ideea de a fi perfecți, de cât de mult greșim în tot ce facem și, în principiu, despre cum toată lumea este mai bună decât noi la toate (avem o valoare de sine extrem de scăzută). Problema cu toate acestea e că partea conștientă a creierului nostru (cea care ia decizii, care face diferența între bine și rău, care este rațională și obiectivă) dictează prin aceste gânduri negative subconștientului nostru, care acționează în consecință (partea care ascultă și nu are discernământ să facă diferența între bine și rău, fals sau adevărat).

Mi-a plăcut mult ideea dintr-o carte care face analogia următoare: Mintea conștientă este căpitanul vasului, iar subconștientul este reprezentat de mecanicii vasului. Ei fac ce dictează căpitanul, neștiind dacă acel ordin îi va duce în direcția potrivită sau îi va face să se scufunde. Pur și simplu au încredere oarbă în ceea ce li se spune de către entitatea supremă, care este căpitanul. Exact în acest mod funcționează și mintea noastră. Dacă vocea noastră interioară spune lucruri negative despre noi, critică intens, subconștientul crede că acesta este adevărul și acționează ca atare. Astfel apare suferința, pentru că toată critica, rușinea, dezamăgirea, stima de sine scăzută, te face să te simți nedemn, de neiubit, să simți că ești un nimeni, să fii frustrat, ranchiunos, să nu te poți bucura pentru ceilalți.

Cum scăpăm de această nesiguranță acută?

Primul pas pe care eu îl văd este să conștientizezi aceste sentimente și să sapi adânc pentru a le înțelege cauza. Poate că insecuritatea ta vine din copilărie, când părinții te comparau mereu cu un alt coleg mai bun la învățătură sau poate că vine din anumite situații neplăcute din trecut care te-au făcut să îți pierzi încrederea în tine și iubirea de sine.

Al doilea pas este cel de a te accepta așa cum ești și de a-ți oferi compasiune. Poate că ești mai gras, mai slab, mai emotiv, mai leneș decât alte persoane (cu care tu obișnuiești să te compari), dar trebuie să fii conștient că nimeni nu e perfect și că fiecare dintre noi avem atât defecte, cât și calități. Acceptă-te așa cum ești, învață să te iubești pentru cine ești, pentru unicitatea ta și asigură-te că în fiecare zi faci lucruri care să te facă să fii mai bun azi decât ai fost ieri (asta îți va da un plus de satisfacție și crește stima de sine).

Al treilea pas este să îți schimbi obiceiul de a gândi lucruri negative despre tine cu a gândi lucruri pozitive. Spre exemplu, pune-ți mesaje pozitive pe ecranul telefonului și a laptopului, practică în fiecare zi recunoștința, repetă zilnic afirmații pozitive despre tine și viitorul tău și, efectiv înlocuiește gândurile negative cu altele pozitive (de exemplu dacă obișnuiai să spui: “Sunt o persoană introvertită și mi-e prea frică să vorbesc cu cineva din această încăpere”, înlocuiește cu: “Sunt o persoană deschisă și sociabilă și am curajul de a vorbi cu oricine din această încăpere”).

Ultimul pas este să acționezi în a face lucrurile care îți produc nesiguranță. Deși este un proces de durată să schimbi obiceiurile, să fii îndeajuns de curajos pentru a ieși din zona de confort, atunci când acționezi, asta îți dă o mare încredere în tine, te motivează, te bucură și te face să realizezi că TU chiar ai un potențial imens, care abia așteaptă să iasă la suprafață.

Tu prin ce metodă ai scăpat de nesiguranță și ai căpătat curaj, încredere în tine și ai înțeles că ești valoros pentru această lume prin vulnerabilitatea, unicitatea și autenticitatea ta?

Sursa foto: Pexels

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box