Claritatea o primești când ajungi să te cunoști

Inspirația de Luni (24)
10 iunie 2019
10 Lucruri pe care să le faci atunci când ești la pământ
23 iunie 2019

Zilele trecute ascultam un training de al lui Tony Robbins și câteva idei m-au pus serios pe gânduri. Cât de bine te cunoști tu pe tine? Cât de bine îți cunoști valorile personale, fricile, credințele? Cât de conștient ești de alegerile, de deciziile pe care le iei zilnic? Toate aceste întrebări m-au readus în fața unei foi albe din jurnalul care îmi ține loc și de agendă și de loc în care îmi azvârl visurile, temerile, recunoștința, pentru a încerca să mă cunosc mai bine, să mă înțeleg mai bine.

Despre credințele noastre, am scris aici.

Acum aș vrea să te întreb: tu îți cunoști valorile personale? Știi ce anume te ajută să iei decizii?

Valorile personale reprezintă, alături de credințele noastre, acel ghid interior care îți prioritizează viața. Știi acele momente în care ai de ales între X și Y, când poți să iei o decizie imediată sau, din contră, simți că este greu să iei o decizie? Ei bine, de fiecare dată iei decizii conform cu valorile tale personale, cu fricile și limitările tale mentale, în funcție de ce anume contează pentru tine mai mult.  Creierul nostru face o ierarhie a stărilor, a emoțiilor pe care vrem să le simțim sau nu.

Valorile personale pot fi de două tipuri: valori care ne aduc plăcere, către care ne îndreptăm (iubirea, succesul, stabilitatea/siguranța, fericirea, atracția, etc.) sau care ne produc durere, pe care creierul nostru face tot posibilul să le evite (dezamăgire, umilință, rușine, depresie, etc.).

Creierul dă acestor stări un grad de importanță, o clasificare de la mic la mare.

Care valoare stă pe primul loc în viața ta? De ce e important să știi? Pentru că poate tu ai ca valoare principală succesul (nu banii, pentru că banii sunt doar un mijloc prin care poți face ceva), însă credințele tale în ceea ce privește succesul sunt că succesul se atinge doar atunci când vei avea o anumită sumă de bani, că pentru a fi de succes nu ai voie să fii vreodată trist, că trebuie să nu ai nici o frică în viață și alte lucruri de acest gen.

Prin astfel de gânduri îți condiționezi mintea să acționeze și să simtă într-un anumit fel. Cum să simți vreodată că ai succes dacă tu nu îți permiți niciodată să greșești, să fii trist, să ai frici/limite pe care să le depășești? Este aproape imposibil să fii fericit în orice clipă din viață și succesul fără greșeli nu cred că există.

John Maxwell spune “valorile tale de bază sunt credințele profunde care în mod autentic îți descriu sufletul.”

Tu vei ști cine ești cu adevărat atunci când îți vei pune pe hârtie, în ordinea importanței, valorile personale către care te focusezi zilnic, vei înțelege credințele care stau la baza fiecărei valori (pur și simplu răspunzi la întrebarea “Ce trebuie să mi se întâmple mie ca să simt că am succes/ iubire/ fericire?”), vei lua pe rând fricile pe care le ai și pe care știi că va trebui să le depășești pentru a te dezvolta și îți vei cunoaște scopul tău în viață, misiunea și visurile tale. 

Prima mea valoare personală către care aspir zilnic este iubirea. Familia, prietenii, contribuția pe care vreau să o las în această lume, iubirea de sine, sunt mijloace prin care ajung la iubirea care mă împlinește. Pe primul loc la valorile personale pe care încerc să le evit zilnic este umilința. De aceea am acționat de atâtea ori prin a sta închisă în carapacea mea, pentru că acolo era sigur; dacă nimeni nu mă vedea, nimeni nu putea să îmi provoace această durere. Așa am descoperit că motivația mea cea mai profundă este legată tot de această valoare.

Am învățat multe despre mine, așa că te invit și pe tine să faci acest exercițiu de conștientizare, pentru a te cunoaște pe tine, sufletul care stă în corpul tău și care poartă numele ales de părinți. 

CINE EȘTI TU?

Acum hai să ne auzim în comentarii, pentru a ne cunoaște mai bine.😉

Sursa foto: Unsplash

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box