Início » ȘTIRI » Ce arbori nu trebuie tăiați niciodată în luna mai?

Ce arbori nu trebuie tăiați niciodată în luna mai?

Află ce arbori nu trebuie să tai în luna mai pentru grădina ta. Sfaturi și sfaturi despre cum să vă întrețineți plantele și să vă bucurați de grădină pe tot parcursul anului.

Conteúdo

Primăvara este momentul perfect pentru a vă îngriji grădina. Florile înfloresc și copacii încep să înmugurească. Luna mai este momentul perfect pentru a tăia și a întreține copacii din grădinile noastre.

Cu toate acestea, există unii copaci pe care nu ar trebui să îi tăiați în luna mai, deoarece acest lucru le-ar putea afecta sănătatea. În acest articol vă vom arăta care sunt arborii pe care nu trebuie să îi tăiați în luna mai și sfaturi despre cum să vă păstrați grădina sănătoasă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PRESSALERT.ro (@pressalert.ro)

Să înțelegem de ce nu este recomandată tăierea anumitor arbori în luna mai

Tunderea este o practică importantă pentru sănătatea copacilor, dar trebuie avut grijă să nu se taie orice copac în orice moment. Într-adevăr, unele specii de arbori nu ar trebui să fie tăiate în luna mai, deoarece se află în perioada de reproducere.

Tăierea în această perioadă poate întârzia sau împiedica înflorirea și, prin urmare, fructificarea. De asemenea, tăierea înainte de sfârșitul lunii mai poate dăuna aspectului estetic al arborilor, deoarece duce la apariția unor ramuri inestetice.

O atenție deosebită trebuie acordată arborilor cu flori și fructe, care trebuie evitați în luna mai. Prin urmare, este esențial să se respecte bunele practici de tăiere pentru a menține o grădină frumoasă, dar și pentru a asigura o bună sănătate a plantelor.

Ce arbori nu trebuie tăiați în luna mai?

În luna mai, vremea poate fi instabilă, iar temperatura relativ rece. De aceea, nu este indicat să se taie copacii în această perioadă.

Unele specii sunt mai sensibile decât altele și chiar dacă sunteți tentați să le întrețineți, este mai bine să nu o faceți. De exemplu, în cazul coniferelor, cum ar fi cedrul sau chiparosul, tăierea în luna mai poate fi foarte dăunătoare, deoarece mugurii sunt încă foarte fragili și sensibili la îngheț.

Deoarece scoarța copacului este încă fragilă, aceasta poate fi deteriorată, iar copacul nu se va putea reface corespunzător. În plus, unele specii de arbori, cum ar fi carpenul, stejarul sau arțarul, produc latex care curge de la robinete atunci când acestea sunt făcute în luna mai. Astfel, latexul va ajunge în inima lemnului și va provoca daune mai grave.

Când se pot tăia copacii care nu au nevoie de tăiere în luna mai?

Mulți copaci nu trebuie să fie tăiați în luna mai, dar este posibil să se efectueze lucrări de tăiere în această lună, dacă este necesar. Profesioniștii recomandă tăierea copacilor în perioada de iarnă sau de toamnă, când arborii sunt în repaus vegetativ.

În afara acestui sezon, cel mai bun moment pentru a tăia un copac este primăvara devreme, când mugurii abia încep să se dezvolte. Acest lucru împiedică scurgerea sevei și deteriorarea ramurilor care au fost deteriorate în timpul tăierii.

Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să nu tăiați crenguțele cu muguri, deoarece acestea sunt mai fragile și ar putea fi deteriorate de foarfecele de tăiat.
Iată câteva sfaturi pentru a tăia corect un copac:

  • Folosiți întotdeauna unelte adecvate și ascuțite.
  • Cunoașteți bine copacul care urmează să fie tăiat.
  • Tăiați ramurile în forma naturală a copacului.
  • Evitați să tăiați mai mult de o treime din ramuri.
  • Tăiați ramurile în jurul trunchiului pentru a permite o bună circulație a aerului.

Trebuie să aveți grijă atunci când tăiați copacii și să folosiți unelte adecvate pentru a asigura o tăiere corectă fără a deteriora planta.

Cum se taie corect un copac?

Tunderea unui copac nu este atât de simplă pe cât ați putea crede, este o operațiune care necesită o anumită expertiză. Pentru a tăia corect, trebuie să vă asigurați că respectați câteva principii, inclusiv că nu îndepărtați prea multe ramuri deodată.

De asemenea, este important să tăiați ramurile cât mai aproape de trunchi pentru a evita golurile și rănile. Este important de știut că unele ramuri pot fi tăiate în unghi pentru a îmbunătăți fluxul de sevă și sănătatea copacului.

În cele din urmă, este recomandabil să folosiți unelte adecvate pentru această operațiune, pentru a avea un control și o precizie mai bună.

De asemenea, trebuie să se țină cont de condițiile meteorologice: în timpul lunilor calde, când vântul bate cu putere și plouă, este prudent să nu se taie copacii, deoarece acest lucru poate provoca răni sau deteriora copacul. În mod similar, dacă copacul este bolnav, nu trebuie tăiat, deoarece acest lucru îl poate slăbi și mai mult.

În concluzie, arborii care își pierd frunzele toamna nu ar trebui să fie tăiați în luna mai, deoarece tăierea în acest anotimp va cauza o pierdere semnificativă de sevă și va afecta creșterea. Prin urmare, este important să vă cunoașteți arborii înainte de a-i tăia și să le respectați ciclurile de creștere.

Dalia Tomulescu
Scris de : Dalia Tomulescu
Mă numesc Dalia și sunt redactor pentru oanabi.com. Am început să scriu despre subiecte de divertisment în urmă cu mai bine de cinci ani. Consider că este o modalitate excelentă de a împărtăși pasiunea mea pentru cultura populară și divertisment cu oameni din întreaga lume. Îmi place să creez articole despre filme, emisiuni TV, cărți, jocuri video și cântece. Întotdeauna încerc să fiu original și creativ în articolele mele pentru a oferi ceva nou și interesant cititorilor mei.