Ce facem cu somnul copiilor? Interviu cu Ioana Stanescu, consultant in somnul bebelusilor si al copiilor

Rețetă de pâine ca la mama acasă, reteta paine pufoasa, paine proaspata, paine cu drojdie, reteta paine pas cu pas, reteta paine simpla
Rețetă de pâine ca la mama acasă
26 aprilie 2020
copilarie unde ai fugit, bunicii din copilarie, cum a fost copilaria ta, nepoata si bunica, tu mai ai bunici, cine se ingrijeste de bunici, mi-e dor de bunici
Copilărie, unde ai fugit? – Guest post de Alina Vladoi
3 mai 2020
ce facem cu somnul copiilor, cum facem rutina de somn in izolare, sfaturi pentru un somn odihnitor la copii, somn odihnitor copil, copiii si somnul, rurina de somn copii,

Experiența noastră cu Olivia în această perioadă a fost să vedem foarte rapid o schimbare în programul de somn. În timp ce atunci când mergea la creșă adormea aproximativ la ora 12:30, odată cu ceilalți copii, imediat ce a inceput izolarea, i-am schimbat rutina, ceea ce i-a schimbat și programul de nani.

Oricât ne-am străduit noi să o culcăm în jurul prânzului, pur și simplu nu ne-a ieșit, decât cu supărări, când nici nu mai aveam energie pentru asta. Ce-i drept, ni s-a decalat puțin și ora de trezire, dar chiar și așa, aveam zile când efectiv nu voia deloc să adoarmă nici măcar mai târziu, după prânz.

Mi-am dat seama că nu suntem singurii care se străduiau să găsească soluții pentru a-i crea copilului o rutină de somn odihnitor, așa că am rugat-o pe Ioana Stănescu să îmi răspundă la câteva întrebări. Ioana este o femeie tare faină și dragă mie, pe care abia aștept să o cunosc și personal. Este consultant în somnul bebelușilor și un profesionist desăvârșit, pe care o puteți găși pe www.naninanibebelus.ro

Iată ce răspuns a dat la întrebările mele. Sper ca în ele să găsești și tu răspunsuri, mai ales că va trebui să mai rămâi acasă cu copiii până în toamnă. Dacă ai alte intrebari legate de somnul copiilor, lasă-le în comentariile articolului.

Ne confruntăm mulți părinți cu faptul că ai noștri copii au multă energie pe care nu mai este așa ușor să o consume și refuză somnul de prânz sau adorm foarte greu, iar asta decalează și orele de somn din timpul nopții, respectiv trezire. Ce putem face?

Cu siguranță le este greu și celor mici, nu doar pentru că nu își mai consumă la fel energia în casă, dar și pentru că acumulează emoții pe care nu știu să le gestioneze. E normal ca atunci când vine timpul de somn să nu fie liniștiți și cooperanți.

Îi putem ajuta (și pe noi implicit) jucându-ne cu ei pentru a le împlini ambele nevoi – și cea de efort fizic, dar și cea de conectare emoțională. Deci, inventăm! Multe jocuri fizice – de exemplu, putem face un traseu cu bandă colorată lipită pe jos, cu ”Start” și ”Finish”, cu obstacole și probe (10 sărituri la final, 5 mingi de aruncat la coș). Putem improviza mult, în funcție și de vârsta și preferințele celor mici. Dar cu siguranță în 30 de minute vor începe să gâfâie și să transpire. Alt joc magic este hârjoneala cu părinții, cu contact fizic, aruncat în sus, ținut cu capul în jos etc., orice îi distrează și îi face să muncească și fizic.

joaca cu copiii, conectarea cu copiii inainte de culcare, cum obosesti copilul pentru somn, rutina somn, activitati pregatitoare somn, cum te joci cu copilul, joc dinainte de somn,
Sursa foto: Pexels

Un alt aspect care îi ajută să funcționeze optim chiar și în condiții neobișnuite este programul de somn. Pentru copiii care au un singur somn de zi, ora optimă pentru acesta este 13. Dacă adorm prea târziu la somnul de zi, atunci într-adevăr se decalează somnul de noapte și intrăm într-un cerc vicios de oboseală. Mai bine protejăm ora de culcare de seară trezindu-i din somnul de prânz la o oră decentă (15-16), sau chiar sărind peste somnul de prânz dacă nu se întâmplă la timp. Seara, ideal ar fi să adoarmă în jur de ora 8, începând cu vârsta de 2 ani.

După vârsta de 3 ani, copiilor se poate să le fie mai greu să adoarmă la prânz, chiar și în condiții normale, fără pandemie. E recomandat să păstrăm, totuși, o oră de odihnă – un timp pus deoparte în care stăm întinși în pat și îi dăm o pauză corpului.

Cum putem face o tranziție ușoară de la joacă către somn? Ce este indicat/contraindicat să facă copiii înainte cu jumătate de ora înainte de somn, ca să fie un proces ușor de dus?

Prin activități liniștite care să se repete înainte de fiecare somn îi putem ajuta să facă tranziția către somn – copiilor le place mult să știe ce urmează, se simt în siguranță atunci când ziua lor decurge previzibil. O rutină de pregătire de somn (atât la somnul de prânz cât și seara), un timp pus deoparte, fără telefoane, în care citim, povestim și ne conectăm cu ei îi ajută să adoarmă mai ușor. Nemaifiind stimulați, încep să se relaxeze, iar creierul conștientizează oboseala și transmite semnale de somn – copiii se înmoaie, încep să caște și să se frece la ochi. Fără ecrane cu 2 ore înainte de culcare.

rutina inainte de somn, rutina inainte de culcare, somnul copiilor, somn copil 2 ani, somn copil 3 ani, importanta rutinei de somn, ce sa nu faci inainte de somn, cum sa aiba copilul un somn odihnitor, la ce ora sa culc copilul
Sursa foto: Pexels

Cum să facem din somn o activitate cu bucurie, mult așteptată? 

Nefiindu-ne nouă teamă în primul rând de momentul de culcare. E greu să te bucuri de rutina de seară și de momentul de culcare, când copilul negociază parcă la infinit și are mai multă răbdare decât tine. Tu de-abia aștepți să îl bagi în pat și să se facă liniște.

Copiii preiau starea noastră, deci dacă pentru noi rutina de seară e o bucurie, un prilej minunat de conectare, de descoperit împreună povești, de așezat experiențele de peste zi și anticipat ziua care urmează, atunci și ei vor fi bucuroși la culcare.

Apoi, povestind despre cât de bine ne face somnul, ce se întâmplă în corpul și în creierul nostru când dormim, putem să îi învățăm cât de important este să se odihnească.

nani nani, consultant somn, consultant somnul bebelusilor, consultanta in somnul copiilor, cum adorm copilul, ce fac cu copiii inainte de somn, Ioana Stanescu
Sursa foto: Nani Nani Facebook (Ioana Stanescu si fiica ei)

„Eu sunt Ioana Stănescu și sunt consultant în somnul bebelușilor și al copiilor. Sunt aici ca lucrurile să fie mai simple pentru tine. Să înlocuiesc întrebările cu răspunsuri clare. Să te ajut să ai un copil odihnit de acum încolo și tu la rândul tău să îți recapeți somnul odihnitor. Noi părinții avem destule lucruri cu care ne frământăm, iar somnul celor mici nu ar trebui să mai fie unul dintre ele. Copiii au nevoie să doarmă bine și pot învăța asta.”

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit "Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021".
Holler Box