Ce le spunem copiilor noștri în această perioadă de izolare – Interviu cu Gabriela Maalouf

Cursuri online pentru copii – o initiațivă Business Mom Club Brașov
20 martie 2020
FINANTE PERSONALE IN CRIZA, educatie financiara in criza 2020
3 ÎNTREBĂRI ESENȚIALE ÎN PERIOADA DE CRIZĂ, CU 3 SPECIALIȘTI ÎN FINANȚE PERSONALE
28 martie 2020

Să stăm în casă cu ai noștri copii energici, fără să poată ieși afară la joacă, să își vadă prietenii si rudele, nu este ușor. 

Faptul că există atât de multe noi reguli și schimbări în viața noastră și a lor legate de igienă, colectivitate, din punct de vedere social, îi afectează și pe cei mici.

Ceea ce este cel mai important, este să nu ne simtă pe noi cu frică și anxietate crescută, să nu le transmitem panică, ci să încercăm să le explicăm toată situația pe înțelesul lor și să le răspundem la toate întrebările cu calm și răbdare.

Pentru că fetița mea e încă mică și nu mă întâlnesc cu prea multe obiecții sau întrebări pe zona asta, m-am gândit să văd care este părerea unui specialist, în speranța că vă va ajuta pe voi.

Gabriela Maalouf este expert în parenting, psiholog și practician NLP, fiind unii dintre specialiștii cei mai apreciaț din România în comunicarea părinte-copil. A prezentat emisiuni culturale, a fost de nenumărate ori invitata unor emisiuni celebre de televiziune și, în prezent, este singurul practician NLP din România care urmează și studii în Marea Britanie de programare neurolingvistică la copii și părinți.

Iată ce a răspuns Gabriela Maalouf la întrebările mele:
1.Ce le spunem copiilor în această perioadă? Cum le explicăm că nu au voie afară și să interacționeze cu alte persoane, că nu mai frecventează grădinițele/școlile, că nu își mai pot vedea prietenii, colegii și rudele pe o perioadă de timp care nu știm cât de lungă va fi? Ce le spunem despre virus?

Răspundem sincer și potrivit vârstei copilului. Acum există o mulțime de filmulețe pe internet special concepute pentru copii, pentru a înțelege ce este acest virus și care sunt măsurile pe care le luăm pentru a fi în siguranță. Eu prefer întotdeauna să am anumite informații dublate de specialiști, pentru că micuții își pot crea diverse scenarii dacă doar părinții vin cu regulile și explicațiile, fie că ei nu pot face nimic dacă nu au părinții cu ei, fie că părinții exagerează. Așadar, în astfel de situații apelez la cineva care poate veni cu informația. Cum nu putem merge la doctor să ne explice, putem folosi aceste filmulețe. 

Dar, ca să revin la întrebarea ta, îți spun mai degrabă ce nu aș face:

– dacă identific faptul că eu am stare anxioasă, nu aș copleși copilul cu starea mea. Aș căuta să fac eu pace cu propriile mele emoții și trăiri și apoi m-aș apuca să discut cu micuțul meu;

– nu aș folosi amenințări: “dacă nu te speli pe mâini, vei păți….”, “dacă insiști să ieși, o să fie rău“.

2. În ce mod să vorbim cu ei, astfel încât să nu le transmitem panica sau frica noastră?
În primul rând, așa cum spuneam, e musai să facem pace cu propria noastră frică și panică. Înțelegând de unde vine și cum poate fi gestionată, e foarte ușor apoi să le povestim copiilor: “ Uite, nici mie nu mi-e foarte ușor, dar am găsit soluția să trec peste. Soluția mea este…”

Copiii au nevoie să audă că și părinții lor trec prin aceste emoții, dar au învățat să le gestioneze și au și soluții. Nu le putem cere copiilor ceva ce noi nu putem încă. Cheia este mereu la noi!

3. Cum răspundem la întrebarea “cât mai durează”?

Sincer! “ Nu știu nici eu încă, dar vom face tot posibilul să fie o perioadă plină de iubire și conectare pentru noi.”

4. Cum gestionăm emoțiile lor negative și energia debordantă, având în vedere că stau doar în casă?

Cel mai eficient lucru este rutina. Copiii se simt în siguranță când au reguli și program relativ fix. Când ne văd pe noi dezorganizați devin și ei agitați si știm bine că mult mai greu de gestionat. Facem program, cu ce avem fiecare de făcut. E bine ca și ei să vadă că părinții au treabă de făcut și fiecare să se muleze în funcție de nevoile celorlalți. Adaptarea nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână. 

5. Cum putem să ajutăm copilul să nu se simtă abandonat dacă unul dintre părinți stă în izolare la spital?

Din nou, fiind foarte sinceri. Dacă nu este în situație gravă, tehnologia ne vine în ajutor și copilul poate vorbi cu părintele care este izolat. Din nou, recomand tonul pozitiv, pentru a nu le crea copiilor frici la viitoare răceli ale lor. Nu vrem să rămână cu teama că se vor îmbolnăvi, că vor fi izolați și tot așa. Am cunoscut copii care au ajuns sa aibă simple răceli agravate, pentru că nu au spus de la primul semn, de teamă că vor fi certați că nu s-au spălat pe mâini, că au fost afară subțire îmbrăcați sau că au știut de o experiență a cuiva cu spitalul, apocaliptic prezentată. În această perioadă, e bine să fim sinceri, fără a face exagerări și, cel mai important, în pace cu emoțiile noastre.

Dragii mei, sunt convinsă că Gabriela are dreptate și cheia în comunicarea cu copiii este să fim cât mai sinceri, calmi și echilibrați. Să nu uităm că ai noștri copii sunt vulnerabili și absorb ca un burete tot ceea ce noi transmitem, conștient sau nu. Ei învață din exemplele pe care noi le oferim, tocmai de aceea este important să avem grijă de noi, pentru ca ei să învețe să aibă grijă de ei.

Măcar acum, că petrecem atât de mult timp în casă, împreună, să ne amintim să le fim alături, să ne jucăm cu ei, să îi învățăm cum să își gestioneze emoțiile și să le arătăm necontenit iubirea noastră sinceră.

Voi ce le spuneți copiilor în perioada aceasta? Împărtășiți cu noi în comentarii.👇✨

Iti place ? Distribuie acest articol:

2 Comments

 1. Bună!
  Foarte frumos și util explicat!
  Eu am scris o poveste despre virusul care a atacat Pământul.
  Sănătate!

  • OANABI spune:

   Buna draga mea Claudia! :* Ma bucur mult ca ti-a placut. Abia astept sa aflu povestea. Sunt sigura ca va ramane in amintirea copiilor povestea ta, imediat ce vor citi si vor rezona cu ea. Mult spor la scris si la inspiratie! Sanatate si bucurie sa fie si la voi! :*:*:* Te imbratisez :*

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box