CE SIMȚIM? DESPRE FRICĂ, ANXIETATE ȘI DEPRESIE CU PSIHOLOGUL IOANA-DORINA CHEI

FINANTE PERSONALE IN CRIZA, educatie financiara in criza 2020
3 ÎNTREBĂRI ESENȚIALE ÎN PERIOADA DE CRIZĂ, CU 3 SPECIALIȘTI ÎN FINANȚE PERSONALE
28 martie 2020
cum salvezi o casnicie dupa infidelitate, cum sa ierti partenerul dupa ce te-a inselat
Între infidelitate și iertare. Pași simpli pentru a salva o relație – Guest Post Verona Ionescu, Psihoterapeut
6 aprilie 2020
despre frica anxietate si depresie cu psiholog, discutie cu psiholog in perioada de criza, ce simtim in izolarea sociala


Să te simți expus, vulnerabil, frustrat că nu poți controla ce se întâmplă în viața ta și nu știi cum să te descurci în noua situație, este normal. Majoritatea dintre noi am trecut/trecem prin aceste stări. Nu ajută cu nimic acum să blamăm sistemul, să ne certăm în Social Media sau să ne revărsam emoțiile negative către cei dragi nouă. Important este să distingem ce simțim, dacă e prea mult să cerem ajutor și să încercăm să facem pași mici, în fiecare zi, care să ne ajute să ne descurcăm cu „noua” normalitate, care este temporară, dar nu știm până când va dura.

Am vorbit cu Ioana-Dorina Chei, psiholog clinician și psihoterapeut, despre ce simțim în această perioadă, ce este frica, anxietatea și depresia și cum ne afectează ele, dar și stresul survenit din toate aceste noutăți din viața noastră, care ne-au împins către o adaptare rapidă spre noi obiceiuri, noi limite și noi trăiri.

IOANA-DORINA CHEI este Psiholog clinician și Psihoterapeut, cu formare în Psihodramă Clasică. Co-fondator PsihoTERRA, unde dezvoltăm programe de dezvoltare personală pentru grupuri de copii și părinții acestora și oferim servicii de psihoterapie individuală pentru copii, adolescenți și adulți.

  • Ce provoacă frică și panică în perioada aceasta?

Frica este răspunsul firesc la incertitudinea și nesiguranța cu care ne confruntăm. Nu știm cum vor evolua lucrurile: Ne vom pierde locul de muncă sau vom intra în șomaj tehnic? Ni se va tăia din salariu? Cu ce ne vom plăti ratele? Ne vom îmbolnăvi noi sau cei apropiați? Dacă da, unde vom fi duși și ce se va întâmplaa cu copiii noștri? Și, întrebarea cu cel mai incert răspuns: cât timp va dura? Nu ne putem face planuri în cele mai multe privințe, iar lipsa de control pe care o experimentăm și o conștientizăm generează anxietate.

  • Cum reacționează oamenii la frică?

Reacțiile la frică sunt diferite în funcție de persoană, dar și de context. Într-un fel vom reacționa când inamicul este perceput ca fiind mai puternic și într-un alt fel vom reacționa când percepem inamicul ca fiind mai slab. De asemenea, reacția va fi diferită atunci când avem cale de scăpare, comparativ cu situațiile în care suntem încolțiți și pare să nu existe o ieșire din situația amenințătoare. În general, creierul nostru alege rapid dacă să lupte sau să fugă și, de cele mai multe ori, alege bine. Astfel, în contextul de față, unii oameni sunt proactivi și își folosesc abilitățile acționând, atât pentru ei înșiși, cât și pentru cei din jurul lor. Alți oameni se retrag și așteaptă să treacă pericolul.

Sursa foto: Unsplash
  • În ce condiții este bună frica și care este linia peste care dacă trecem devine prea mult?

Frica este, în general, bună pentru că ne dă energia, adrenalina de care avem nevoie pentru a acționa la timp. În cazul acesta, frica este cea care ne ajută să luăm măsuri în ceea ce privește pericolul fizic: să stăm în casă, să ne spălăm pe mâini, să dezinfectam obiectele și suprafețele cu care intrăm în contact, să ne protejăm purtând măști, mănuși șamd; dar și în privința situației economice: începem să facem calcule, să ne facem planuri de rezervă, să descoperim resurse, să căutăm soluții. Toate acestea sunt acțiuni bune, utile, care ne ajută să „cădem în picioare” după această perioadă.

Însă atunci când tensiunea și frica sunt atât de puternice, încât ne întunecă gândirea, fără a avea un obiect anume (ne îngrijorăm fără să ne dăm seama pentru ce) lucrul acesta ne afectează modul în care simțim, acționăm și relaționăm. Atunci ne este afectată gândirea rațională și, implicit, și comportamentul și începem să acționăm haotic (ne luptăm pentru hârtie igienică, credem și dăm mai departe informații alarmante, dar neadevărate, ne ghidăm doar după instinctul de conservare, fără a-i lua în considerare pe ceilalți). Atunci este momentul să facem un pas înapoi și să analizăm ce se întâmplă cu noi și ce putem face în această privință.

  • Care sunt semnele cele mai evidente pentru anxietate și care sunt pentru depresie?

Îngrijorarea excesivă, problemele cu somnul, oboseală constantă, dificultățile de concentrare, tensiunea musculară și iritabilitatea sunt semne ce arată că anxietatea și-a făcut loc în viața noastră.

Depresia, pe de altă parte, este însoțită de devitalizare, de sentimente de deznădejde, singurătate și tristețe și de  lipsa de speranță.

Ele se leagă una de cealaltă, de aceea e important că la primele semne de anxietate să devenim conștienți de ceea ce ni se întâmplă și să luăm măsuri.

  • Cum ne afectează stresul în perioada aceasta, atât pe plan emoțional, cât și fizic?

Stresul poate aduce cu sine dureri în piept, probleme de respirație, greață, hiperventilație, tremurături puternice, amețeli, transpirație, dificultăți la înghițire, etc. Totodată, ne poate face să mâncăm mai mult decât avem nevoie sau, dimpotrivă, insuficient, să nu ne odihnim destul, iar toate acestea ne afectează din punct de vedere fizic, dar și psihic. Pe plan emoțional poate apărea furia, irascibilitatea pe care am menționat-o mai devreme, lipsa de răbdare și de concentrare, fiind astfel afectate relațiile noastre, capacitatea noastră de muncă și productivitatea.

Sursa foto: Unsplash
  • Ce măsuri putem lua, ce ajută pentru a diminua anxietatea și a nu ajunge în pragul depresiei datorate fie de pierderea subită a locului de muncă, fie de distanțarea socială, fie de toți factorii care ne-au schimbat viața într-un timp atât de scurt?

Este foarte greu să te apuci de meditație și mindfulness atunci când ți se schimbă întreagă viață, te confrunți cu nesiguranță financiară și cu incertitudinea zilei de mâine. Nu spun că nu ajută, dar este greu pentru cineva care nu a mai făcut asta, să înceapă acum. Însă sunt câteva lucruri simple pe care le putem face pentru a diminua anxietatea și a ne îmbunătăți starea de spirit.

În primul rând, să limităm expunerea la știri. E important să fim informați, însă la fel de important este și să rămânem în echilibru. De aceea trebuie să ne asigurăm că informațiile pe care le primim vin din surse de încredere, iar la aceste surse să apelăm o dată – de două ori pe zi pentru a ne lua informațiile de care avem nevoie. În rest, ne putem ocupa ziua și mintea cu altceva.

Apoi, este util să ne concentrăm asupra acelor lucruri pe care le putem controla. Nu putem controla ce se va întâmpla în viitor, nu putem controla virusul sau economia mondială. Nu putem controla nici măcar faptul că simțim acea teamă și anxietate care sunt firești. Dar putem controla felul în care răspundem. Putem controla ceea ce facem aici și acum, cu resursele externe și interne pe care le avem.

De asemenea, ajută dacă suntem organizați. Nu ne putem face planuri pe termen lung, însă ne putem face un plan pentru ziua/zilele următoare. Când ne organizăm timpul, acțiunile și gândurile se organizează mai bine și nu mai au tendința să rămână agățate în negativitate. Așa că o listă cu obiective zilnice este bine-venită.

Conectarea este iarăși o ancoră pentru această perioadă. Distanțarea socială impusă implică doar distanțarea fizică, lăsând loc relațiilor sociale. Comunicarea cu cei din jur este esențială pentru a primi suportul de care avem nevoie ca ființe sociale ce suntem.

Este bine cunoscut și faptul că sportul este un bun aliat pentru sănătatea psihică. Și, nu în ultimul rând, puțin timp pentru noi. Nu din egoism, ci din nevoia de a fi suportabili pentru ceilalți. O baie fierbinte, un joc pe calculator, un roman polițist, un serial de comedie, un cântec la pian sau orice altceva ne încarcă și ne face să zâmbim. Puțin, in fiecare zi.

Am creat acest blog, pentru a fi sursă de inspirație, de refugiu și de informare. Sper ca acest articol să vă ajute în această perioadă să vă găsiți echilibrul și să reușiți sa priviți toată situația cu calm și răbdare.

Tu te-ai simțit neliniștit în perioada aceasta? Cum ai reușit să îți revii?

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box