Conteúdo
Acum, datorită Universității John Moores din Liverpool, un studiu a răspuns la această întrebare. Într-adevăr, acești cercetători britanici au pus la punct un algoritm precis pentru a-i ajuta pe proprietari să știe dacă animalul lor de companie are o tulburare de personalitate.
Un test pentru a cunoaște comportamentul pisicii tale
Acest algoritm se bazează pe date colectate pe parcursul mai multor luni și servește drept bază pentru un chestionar online.
Chestionarul conține 46 de întrebări (în limba engleză, dar disponibile aici) la care proprietarul trebuie să răspundă în mod specific cu privire la comportamentul pisicii sale. Cercetătorii doresc să poată determina dacă acest comportament poate fi gestionat de proprietar sau dacă trebuie să fie tratat.
Întrebările puse se învârt în jurul momentelor de absență, a schimbărilor bruște de dispoziție, a chinurilor mai degrabă decât a uciderii prăzii…
Cercetările științifice arată că ar putea avea trăsături psihopatice
Pisica ta este o adevărată psihopată (și cum să gestionezi asta)https://t.co/UeiGoTvXgA pic.twitter.com/jzKROHJTla
— 7Fapte (@7Fapte) December 18, 2022
Deși nu toate pisicile sunt niște nebuni periculoși, cercetările științifice efectuate în 2021 de către Universitatea John Moores din Liverpool sugerează că este probabil ca felinele să aibă cel puțin un element de psihopatie în comportamentul lor.
De asemenea, aceștia ar avea o medie de 5 criterii distincte care ar putea conduce la atitudini violente, cum ar fi: îndrăzneala, dezinhibiția, răutatea, răutatea față de alte animale și răutatea față de oameni.
Care sunt semnele care ar trebui să vă facă să reacționați?
În Franța, există 13,4 milioane de pisici, potrivit unui studiu realizat de Royal Canin, Kantar, TNS și Ipsos. 30% dintre francezi dețin una sau mai multe pisici, deoarece aceste animale sunt considerate ca fiind de companie. Dar chiar dacă vă adorați bila de blană, unele dintre comportamentele sale vă pot depăși. Dacă crezi că pisica ta este un psihopat, nu este exclus.
Există multe semne care ar trebui să vă alerteze. Iată câteva dintre lucrurile pe care trebuie să le căutați:
- Frustrare și furie: pisica dumneavoastră poate da semne de furie, cum ar fi mușcături sau zgârieturi, atunci când este frustrată sau iritată.
- Agresivitate: dacă pisica dvs. atacă fără un motiv aparent, acesta ar putea fi un semn de agresivitate nesănătoasă sau chiar psihopatică.
- Stresul: dacă pisica ta începe să se înmoaie și să miaune în situații inofensive, acesta ar putea fi un semn de stres excesiv.
- Condiții neobișnuite: Dacă pisica dumneavoastră pare să se comporte bine în circumstanțe neobișnuite, cum ar fi zgomotul ambiental sau haosul, acesta poate fi un semn de comportament patologic.
- Lipsa de simpatie: Dacă pisica ta nu manifestă nicio afecțiune față de tine, acest lucru poate indica faptul că este prea individualistă și poate fi dezinteresată de ceilalți.
Dacă observați aceste semne la pisica dumneavoastră, atunci ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a o lua în îngrijire. Un consult cu un veterinar calificat este foarte recomandat, mai ales pentru a stabili o relație bună între dumneavoastră și pisica dumneavoastră.
Cu o monitorizare adecvată, este posibil să controlați comportamentul deranjat și periculos al pisicii dumneavoastră. Începând cu 2023, va fi de asemenea posibil să se completeze chestionarul online și să se afle dacă animalul dumneavoastră de companie este sau nu bolnav mintal.