Cum ne influenţează valoarea de sine viaţa?

Interviu cu inspiraţie (4)- Agnes Krisztina
12 februarie 2019
Cum te promovezi pe Facebook?
14 februarie 2019

Adia Gooden, psiholog clinician licenţiat, ne arată că o valoare de sine insuficientă ne influenţează viaţa în mod negativ, fiind cauza rădăcină a bolilor mintale. Cel mai important aspect este să facem distincţia între valoarea de sine şi stima de sine, deoarece stima de sine este cel mai mult influenţată de lucruri din exterior, precum realizările noastre, poziţia socială, abilităţile pe care le avem sau dobândim şi, în general, lucruri pe care putem să le realizăm în viitor. În schimb, valoarea de sine este influenţată exclusiv de gândurile noastre, de emoţiile şi sentimentele noastre. Valoarea de sine se referă la sentimentul de a merita să fii în viaţă, să trăieşti, să fii iubit şi apreciat, să te bucuri de persoana care eşti şi de ceea ce ai.

În videoclipul de mai jos, Adia a vorbit despre un lucru absolut revelator de care prea puţin se discută şi anume că principala cauză la nivel mondial a bolilor şi a dizabilităţilor este depresia (conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii). Depresia duce apoi la consum de droguri şi alcool, adicţii, stări de panică şi anxietate şi chiar suicid.

Pot exista mai multe cauze care duc la o valoare de sine scăzută, însă printre cele mai des întâlnite sunt:

  • Traume sau abuzuri suferite;
  • Reclamele care ne conving că trebuie să cumpărăm diverse lucruri pentru a fi compleţi, pentru a ne simţi bine în pielea noastră;
  • Moda şi revistele care ne impun anumite standarde de greutate şi trăsături fizice pentru a fi consideraţi frumoşi, pentru a fi acceptaţi şi plăcuţi de ceilalţi;
  • Sistemul educaţional care ne evaluează prin prisma notelor şi a examenelor pe care le dăm şi care determină, astfel, valoarea noastră ca elevi sau studenţi;
  • Părinţii care, au tendinţa de a face comparaţii şi ne apreciază mai mult dacă luăm note mai bune decât alte persoane, etc.;
  • Social media unde valoarea îţi este dată de numărul de urmăritori şi like-uri.

Valoarea de sine scăzută atrage după sine îndoială, timiditate, frică şi sentimentul valorii de sine necondiţionate necesită un proces nu tocmai uşor, însă merită să fie fie dus până la capăt. Adia spune că următoarele patru practici ajută la cultivarea unei valori de sine necondiţionate:

  • Iartă-te pentru anumite greşeli, acţiuni sau gesturi;
  • Practică acceptarea de sine cu calităţile, defectele şi ciudăţeniile specifice ţie;
  • Fii alături de tine în momentele grele;
  • Conectează-te cu persoane care te susţin.

Eu cred că este foarte important să practici şi recunoştinţa pentru că exişti, pentru lucrurile mici la care poţi fi martor (de exemplu să priveşti răsăritul sau curcubeul) şi pentru tot ce reprezinţi tu ca fiinţă.

Imaginează-ţi o lume în care nimeni nu s-ar mai simţi dat la o parte, nu ar mai simţi că societatea încearcă să îi schimbe personalitatea, unde reţelele sociale nu ar mai afecta modul în care privim lumea şi ar reflecta realitatea pură în loc de „perfecţionism virtual”. Am trăi, într-adevăr într-o lume mai fericită, împlinită, într-o lume în care creativitatea ar fi apreciată şi mai puţin judecată, într-o armonie perfectă fără comparaţii şi discriminări, am trăi o viaţă plină de iubire, pe care să o transmitem între noi şi generaţiilor viitoare.

Valoarea de sine este imprimată în modul în care gândim, cum arătăm, cum vorbim şi acţionăm. De ce să te temi? De ce să te ascunzi sub diverse măşti ca nimeni să nu vadă cum eşti cu adevărat, cu vulnerabilitatea şi puterea ta? De ce să nu lupţi când sunt atâţia care nu au ocazia aceasta? De ce să minţi că eşti ca toţi ceilalţi când tu eşti unic prin ceea ce porţi în suflet, prin talentul şi pasiunile tale, prin ceea ce poţi oferi lumii dacă îi dai răgazul să te asculte? Oferă-ţi şansa la o viaţă fericită, plină de iubire: iubire de sine şi iubire din partea celorlalţi. TU meriţi, pentru că tu eşti esenţa vieţii pe Pământ şi ai posibilităţi infinite să ajungi ceea ce visezi, să ai ceea ce îţi lipseşte şi să oferi darul tău pentru a face o diferenţă în această lume.

Tu ai o valoare de sine ridicată? Sau emoţiile tale te ţin prins într-un carusel al gândurilor negative?

Sursa foto: Pikwizard

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box