Cum să fii mai productiv?

De ce credințele limitative ne sabotează viața?
1 ianuarie 2019
„Viața în doi când suntem trei” de Dr. John M. Gottman și Dr. Julie Schwartz Gottman
5 ianuarie 2019

Te trezești dimineața cu gândul să faci o groază de lucruri, dar la sfârșitul zilei îți dai seama că, de fapt, nu ai realizat mai nimic din ce ți-ai propus?
Ești genul de persoană care amână să facă lucrurile care sunt incomode, iau mai mult timp sau necesită multă concentrare?

Stai liniștit, mi s-a întâmplat și mie, de multe ori. Însă, frustrarea de a nu reuși să îmi rezolv taskurile sau obiectivele importante din ziua respectivă, m-a făcut să citesc mai mult despre productivitate și procrastinare și să găsesc metode care să mă ajute să schimb rezultatele slabe ce le aveam.

În cartea „Începe cu ce nu îți place”, Brian Tracy spunea că cea mai importantă regulă a succesului este să gândești în scris. Planifică-ți ziua următoare și prioritizează activitățile, astfel încât să ai o viziune clară asupra lucrului cel mai important care trebuie făcut, indiferent ce altceva ar apărea.

Ideea cea mai importantă a cărții e că în primele ore ale dimineții trebuie să te ocupi de lucrul cel mai important, cel care nu îți place și pe care, de obicei, îl amâni și abia apoi te ocupi de celelalte lucruri mărunte. Dimineața este momentul propice pentru a fi cel mai productiv, deoarece ai multă energie, claritate, voință și poți intra foarte ușor în starea de concentrare și creativitate. Evită orice întrerupere, precum verificarea telefonului sau a emailurilor, până ce nu ai rezolvat taskul important.

Știai că, în medie, o persoană își verifică telefonul de 95-145 de ori pe zi? Dacă iei în considerare că după fiecare întrerupere, îți ia în medie 25 minute să te întorci la munca creativă pe care o făceai, îți poți da seama cât timp pierzi zilnic.

Robin Sharma spunea că există patru modalități care îți măresc extraordinar productivitatea:
1. Regula 90/90/1: petrece următoarele 90 de zile, ocupându-te câte 90 de minute în fiecare dimineață de un obiectiv care este cel mai important pentru tine sau cariera ta.
2. Înconjoară-te de oameni care să fie mai productivi decât tine. El spune că, fără să realizăm, creierul nostru oglindește comportamentul celor cu care ne petrecem timpul și emoțiile și energia celor din jur se răsfrâng și asupra noastră.
3. Creează-ți mediul care te ajută să te focusezi cel mai bine: închide telefonul când rezolvi un task important, nu te lăsa distras de alte lucruri sau gânduri.
4. Învață să pui accent pe minimalism, în ceea ce privește taskurile. Mai bine focusează-te pe trei lucruri importante într-o zi și fă-le bine, decât să faci zece și să le faci în grabă.

Astăzi este din ce în ce mai greu să fii productiv, multi-taskingul s-a dovedit a fi un mit, deci este important să ținem cont de Regula Pareto (20/80), care spune că 20% din activitățile noastre, ne aduc 80% din rezultate. Preia controlul asupra timpului tău și a vieții tale, renunțând la activitățile care îți aduc valoare redusă. Dezvoltă obiceiuri care te propulsează în carieră sau care te ajută să îți îndeplinești obiectivele personale, înconjoară-te de oamenii potriviți și repetă-ți zilnic că tu ești responsabil de cum decurge viața ta. Tu ești singurul care poate schimba ceva, pentru a-ți fi mai bine.

Tu ce metode folosești pentru a-ți crește productivitatea?

Sursa foto: Unsplash

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box