Cum știi dacă e timpul să renunți sau doar ai nevoie de o pauză?

Interviu cu inspirație (14) – Sorin Popa
20 septembrie 2019
De ce călătoriile te fac mai deștept?
16 octombrie 2019

Sunt multe situații în viață care ne pot face să vrem să renunțăm: atunci când o relație nu merge, când jobul mult visat devine un coșmar, când lupți pentru o afacere care nu îți mai aduce nici un câștig.

Cu toate acestea, peste tot citim mantre precum: “Nu renunța niciodată!”; “Tot ce e frumos cere timp”; “Luptă și fii un învingător!” și multe altele. 

Prima dată când mi s-a întipărit această afirmație în minte a fost atunci când am deschis mica noastră afacere de familie. Eram complet focusați pe a fi persistenți și a nu renunța niciodată. Dar știi de ce? Pentru că în mintea noastră zăbovea întrebarea “Ce va zice lumea?”. 

Cred că cel mai stupid lucru în viață este să trăiești conform așteptărilor pe care tu le-ai creat imaginându-ți ce așteptări au oamenii de la tine.

Acest mindset nu îți va aduce nici un beneficiu și mă bucur că, în final, nu am ascultat de el.

Frustrarea, stresul și oboseala ne determină de multe ori să fim reactivi și să vrem să renunțăm la ceva chiar în acel moment. Însă, uneori este doar o reacție de moment care trebuie tratată diferit (poate doar prin a lua o pauză care să te ajute să depășești problema care te-a adus în acea stare).

Sursa foto: Unsplash

Care sunt situațiile care îți pot arăta dacă este cazul să renunți la ceva?

  1. Oricât de mult te străduiești, nu ai rezultatele dorite: De obicei, atunci când îmi trece prin minte gândul să renunț la ceva, imediat acesta este lovit cu brutalitate de gândul: “Toți cei care au ajuns să aibă un succes de proporții sau să rămână în istorie, nu s-au oprit la cel mai mic obstacol, ci au continuat neîncetat”: de exemplu Albert Einstein, Thomas Edison, etc. Dar oare câți alții nu s-au oprit la timp ca să își găsească adevărata chemare? Uneori suntem atât de absorbiți de ceea ce facem, încât nu vedem că la doi pași de noi stă o altă oportunitate mult mai bună care ne așteaptă și luptăm fără încetare, plini de frustrări pentru ceva care și-a pierdut de mult timp scopul. Este important să realizezi că dacă nu renunți niciodată, nici nu vei avea oportunitatea de a învăța.
  2. Nu îți mai aduci aminte de ce ai început acel lucru sau relație. Pentru ca un lucru să fie cu succes, trebuie să ai foarte clar în minte motivele, de ce-ul pentru care faci acel ceva. De exemplu, dacă ai început un business, trebuie să știi care este motivul care stă la baza înființării business-ului. Ideea este să nu faci ceva doar pentru că te-ai lăsat dus de val la început/pentru că asta face toată lumea sau ai luat o decizie nefavorabilă la un moment dat.
  3. Faci ceva doar pentru că ți-e rușine: ți-e rușine să refuzi, să audă lumea că ai terminat o relație sau ai falimentat o firmă.  Oricât de stupidă a fost o decizie la un moment dat, asumă-ți ceea ce faci și nu pune niciodată preț pe părerea altora mai mult decât pe fericirea ta.
  4. Nu îți mai aduce nici o bucurie: Eu am ieșit de curând dintr-o afacere de Network Marketing, pentru că am realizat că nu îmi aducea la momentul respectiv bucuria atât de mare pe cât mi-o aducea scrisul. Oricât de mari ar fi fost veniturile pe care le-aș fi putut dobândi în viitor, simțeam că nu îmi sunt fidelă mie.
  5. Motivele care te țin în acea afacere, relație sau acel job sunt confortul și frica. La un moment dat, practicând sau gândind ceva îndeajuns de mult devine un obicei. A renunța la acel obicei presupune să ieși din zona de confort, să mergi către ceva necunoscut, înseamnă să nu mai ai atât de mult control asupra vieții tale.
  6. Pentru că dacă renunți te vei simți ca un ratat, care nu reușește nimic niciodată, care nu poate finaliza niciodată nimic, și lista poate continua. De multe ori, atunci când nu putem încununa cu succes un task/job/business sau relație, avem tendința de a ne focusa pe un self-talk “de zile mari”. Simțim că nu suntem buni de nimic și ne focusăm strict pe dățile în care lucrurile nu au mers așa bine pe cât ne-am fi dorit.

Metoda cea mai bună pe care am practicat-o în ultima vreme, am învațat-o de la Marie Forleo și presupune ca atunci când nu știi ce decizie să iei, să te oprești din ce faci, să închizi ochii și să te întrebi cu voce tare “Ce simt în legătură cu…” și să îți asculți corpul. Acesta îți va răspunde printr-un sentiment/ mișcare de expansiune (lucru care îți spune să nu renunți, ci să mergi mai departe) sau mișcare de contracție (intuiția te anunță să renunți fără vinovăție, pentru că pur și simplu, poate nu era momentul potrivit pentru acel lucru).

Atunci când nu știi ce simți, ia o pauză. Detașează-te de business-ul tău care îți dă dureri de cap, de job-ul care a devenit mai mult o corvoadă decât o plăcere, de relația care în loc să simți că te înalță și îți dă putere, de fapt te zdrobește prin toate lucrurile care nu merg. Atunci când reușești să te detașezi, să fii obiectiv, să te pui în pielea celeilalte părți (oricare ar fi ea), reușești să privești lucrurile dintr-o altă perspectivă. Poate vei lua decizia de a renunța sau poate vei găsi cauza- rădăcină care te-a adus în situația aceasta și pentru care vei găsi soluția cea mai bună.

Îmi doresc ca acest articol să te facă să conștientizezi că poți scăpa de cuvântul “trebuie” și îl poți înlocui cu “vreau”. De asemenea, este ok să spui nu, să renunți și să te focusezi pe activitățile din viața ta care te fac într-adevăr să iubești ceea ce faci.

Fii mai îngăduitor cu tine, dă-ți timp să îți înțelegi emoțiile și stările și să iei decizii în consecință. 

Lasă-mi un mesaj și împărtășește cu mine o situație în care ai vrut să renunți și ce decizie ai luat.

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box