De ce călătoriile te fac mai deștept?

Cum știi dacă e timpul să renunți sau doar ai nevoie de o pauză?
28 septembrie 2019
De 3x femeie sau pierdem numărătoarea în rolurile noastre?
22 octombrie 2019

Psst…să vă spun un secret… eu iubesc să călătoresc.😋 Atunci când călătoresc simt că mă eliberez de stres și griji, respir relaxat și gândurile încep să fie mai așezate. De obicei, atunci când pornim la drum, eu și soțul meu avem discuții despre planuri de viitor, strategii și idei de business, lucruri interesante pe care le-am aflat sau citit și nu am apucat să ni le împărtășim și multe alte idei care se completează de fiecare dată. Este mereu un început bun de vacanță.😃

Și pentru că mie încă îmi stă gândul la ultima vacanță avută în Croația, am ascultat un podcast pe tema călătoriilor care mi-a adus tare multă claritate, pentru că am înțeles că ceea ce simt are și o explicație științifică.

În urma mai multor studii recente, s-a descoperit că dacă călătorești (chiar și în orașul tău, dar în locuri în care nu ai mai fost), creierul tău se modifică în mod pozitiv.

10 Efecte pe care călătoriile le au asupra creierului tău sunt:

  1. Devii open-minded și deschis către experiențe noi: Călătoriile te pun în situații neprevăzute, în care cunoști oameni și culturi noi și înveți să faci lucruri diferit față de cum le făceai acasă sau în medii familiare.
  2. Devii mai curajos și mai încrezător în sine și îți depășești multe frici și limite: Atunci când călătorești, experimentezi foarte multe lucruri noi, care te scot din zona de confort și îți arată o nouă perspectivă asupra vieții. Astfel, te obligă să crești, să te dezvolți într-o versiune mai bună a ta, depășind barierele care te țineau pe loc până acum.
  3. Devii mai creativ prin faptul că te forțează ca în multe situații să gândești într-un mod diferit, “outside the box”, să acționezi diferit și să fii mult mai flexibil în ceea ce privește ceea ce tu știi. Faptul că ești dispus să accepți că mai ai multe de învățat și că nu ai mereu dreptate, că nu mereu lucrurile sunt așa cum tu le cunoști, devine o abilitate foarte atractivă.
  4. Devii mai flexibil din punct de vedere cognitiv, fiind capabil să înveți mult mai multe lucruri noi. Când mergi într-un loc nou, intră în vorbă cu localnicii, încearcă să înveți câteva cuvinte în limba lor, ascultă-le poveștile și lasă-te inspirat de experiențele și mâncărurile pe care ei le recomandă.
  5. Te fac mai isteț și te pot ajuta să te reinventezi: este dovedit că petrecerea timpului în natură ajută creierul să aibă mai multă claritate și focus. Atunci când iei o pauză de la serviciu sau business și începi să privești viața în mod obiectiv, observi anumite tipare sau obiceiuri care nu îți aduc nici un serviciu și trebuiesc schimbate. De asemenea, făcând parte dintr-o nouă cultură, chiar și pe o perioadă scurtă, îți deschide mintea spre noi idei și posibilități și te ajută să te redescoperi și, chiar, să îți găsești menirea în viață.
  6. Te fac să îți reîncarci bateriile și să fii mai productiv cât ești la muncă. Oamenii își iau prea puțină vacanță față de cât ar avea nevoie corpul și mintea lor, însă atunci când reușesc să se deconecteze, le sporește și productivitatea, pentru că atunci când se întorc la muncă, au mintea limpede și odihnită.
  7. Scad riscul de depresie, stres și anxietate: Într-o lume care merge pe repede-nainte, cu tot mai multe schimbări rapide, cu cerințe tot mai diverse și mai presante, cu atât de multe lucruri care scot în evidență defectele tale față de ceea ce au alți oameni, este foarte ușor să intri într-o bulă fără scăpare de stres, stimă de sine scăzută, neîncredere și griji care pot duce la depresie. În schimb, prin călătorii, creierul se detașează de problemele pe care le ai în mod normal, te eliberezi de gândurile de la serviciu și începi să explorezi și să te odihnești.
  8. Îți îmbunătățesc personalitatea: cunoscând atâția oameni noi în călătoriile tale (presupunând că nu mergi în călătorie ca să stai închis în camera de hotel), ești nevoit să înveți să îți gestionezi emoțiile, să fii răbdător și amabil și să înveți să asculți activ ceea ce spune cealaltă persoană. De asemenea, devii mai deschis către experiențe noi cu care nu ești familiarizat, mai aventuros, extrovertit, mai introspectiv și distractiv.
  9. Îmbunătățesc sănătatea mentală și cresc longevitatea: prin faptul că ieși din zona de confort și faci lucruri simple, dar nefamiliare, creierul este stimulat și se creează noi conexiuni în materia cerebrală, iar asta ajută atât memoria, cât și atenția. 
  10. Îmbunătățesc starea de spirit și te fac mai fericit: Este demonstrat științific că starea de spirit se îmbunătățește chiar și atunci când te gândești la vacanță, încă de dinainte de a începe, deoarece se eliberează dopamină (neurotransmițător care declanșează sistemul de recompensare și centrii de plăcere ai creierului). Astfel, te relaxezi, te eliberezi de stres și griji, îți simți inima mai ușoară, devii încântat și fericit. Se pare că starea de fericire și încântare poate dura chiar și o lună după terminarea vacanței.

Să petreci timp într-o altă locație decât cea obișnuită, nu te ajută doar să te dezvolți ca individ, ci te ajută să fii și mai sănătos.

Partea bună este că, dacă ești în imposibilitatea de a călători, poți experimenta aceleași efecte asupra creierului, pur și simplu prin simpla acțiune de schimbare a rutinei tale normale: poți schimba locația unde mănânci, ora la care te trezești, acțiunile zilnice sau ruta pe care mergi la serviciu. 

Un alt lucru care produce aceleași efecte este să ai un nou hobby sau să mergi la un curs, unde nu doar că vei face ceva nou, dar vei întâlni și persoane noi, cu care vei interacționa. În final, o altă metodă uzuală prin care îți poți ajuta creierul să se dezvolte și să se mențină sănătos este să faci integrame, puzzle-uri și să te joci jocuri interactive. 

În momentul în care îți scoți creierul de pe pilot automat și îl provoci să gândească și să găsească noi soluții, te asiguri nu doar că ai grijă de sănătatea ta mentală, ci și de faptul că duci o viață fericită și satisfăcătoare.

În concluzie, este important să călătorim mai des, pentru mai mult timp și să ne bucurăm de noi orașe, culturi, experiențe, oameni și noi feluri de mâncare. Eu abia aștept următoarea călătorie în care să mă pierd printre străduțe cochete, să mă bucur de soare și să uit de noțiunea timpului citind o carte bună.

Ție îți place să călătorești? Cum te face asta să te simți?

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit "Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021".
Holler Box