De unde vine vina că nu faci destul + 6 metode care să te ajute să eliberezi vina

psihologia banilor roxana bucur interviu oanabi
Interviu cu inspirație (19) – Roxana Bucur – Psihologia Banilor
16 august 2020
30 de motive de self love, 30 de motive de iubire de sine
30 de motive de self-love
7 octombrie 2020
vina ca nu faci destul, vina ca nu esti indeajuns, vina ca mereu raman sarcini nefacute

Aproape în fiecare zi încerc să jonglez cu rolul de mamă, cel de soție, rolul de angajat, cel de freelancer și cel de blogger. Ei, între toate astea, încerc să îmi găsesc timp și pentru rolul de a fi EU și e groaznic de greu. Desigur, am zile mai bune și altele mai puțin bune. 

Zile în care reușesc să amân alte lucruri ca să mă pun pe mine pe primul loc măcar o oră-două. Am și altele în care mă trezesc dimineața și mă gândesc că aș vrea o clipă de liniște să meditez 10 minute, însă nu reușesc și îmi mai aduc aminte de mine seara, înainte de culcare.

Uff! Să mă mai întreb de unde vine vina aceasta că nu fac destul?

Eh! Vine chiar din faptul că încerc să jonglez multe roluri, care au nevoie de atenția mea și de implicarea mea 100%, iar eu nici măcar nu îmi dau voie să mă bucur de reușita aceasta. Sunt mereu cu ochii spre “the next sexy thing”, că uit să îmi recunosc meritele pentru tot ceea ce am reușit.

Pur și simplu să stau să mă bucur că fac atât de multe chestii într-o zi, încât creierului meu îi trebuiesc și două ore noaptea până reușește să se liniștească, să își pună gândurile în ordine și să își dea shut down.

Mi-am dat seama că uit să mă bucur de micile bucurii, ca de exemplu că am reușit să negociez un contract în favoarea mea, sau că fetița mea îmi sare în brațe în fiecare zi de când sunt cu ea, sau că ultimul meu articol a fost inspirație pentru sute de suflete. Sunt reușitele mele și le primesc cu inima deschisă.💜

Tu te bucuri de micile tale reușite sau doar treci la următorul lucru de bifat de pe lista de chestii de făcut? Întreb, nu ca să te trag de mânecă, dar să știi că merită să te bucuri de ceea ce faci. Meriți să îți iei 5 minute de răgaz din programul tău aglomerat și să îți spui “Bravo! Ai reușit.”

Spune-i asta copilului din tine care a avut nevoie să audă asta de la părinți. Simte reușita asta cu tot corpul, vezi unde se simte în corp emoția asta faină de încântare și bucurie. Zâmbește și transmite-i Universului că ești pregătită să mai primești astfel de reușite, fie mai mici, fie mai mari.😋

Dar să revin la vină… ce crezi că e de făcut în privința ei? Eu zic așa: Pur și simplu să o simți. Las-o să vină, recunoaște că este vina, emoția aceasta care nu ne place și care vine din nesiguranța că nu ai fi îndeajuns și las-o să treacă. Nu te ține de ea cu pumnii strânși. Nu te ajută la nimic să îți repeți aceeași poveste zi de zi.

Ai nevoie să eliberezi vina și să îți sărbătorești micile reușite, pentru a-i arăta creierului tău alt tip de reper atunci când îi spui  “Of! Nu am reușit să fac taskul X astăzi.” În loc ca mintea ta să înceapă un monolog degradant în care să aducă vina în prim plan, mai bine să vină siguranța că faci tot ce poți cu resursele pe care le ai. Pentru că așa e.

Ești absolut minunată și ești îndeajuns în fiecare clipă a vieții tale. Observă și recunoaște că faci tot ce poți pentru ca toate rolurile tale să fie îndeplinite și că pui suflet în ceea ce faci. Tocmai de asta știu că meriți să te bucuri de tine în fiecare zi. Nu trebuie să demonstrezi nimănui valoarea ta, pentru că tocmai ți-ai demonstrat ție cât de completă, creativă, inspirațională, iubitoare și extraordinară ești.

Iar dacă simți că asta nu te ajută, iată alte câteva lucruri pe care le poți face pentru ca sentimentul de vină să se elibereze din mintea și corpul tău:

  • Fii realistă cu privire la lista de lucruri de făcut: A venit timpul să micșorezi lista și să îți prioritizezi taskurile în funcție de urgență și de importanță. Vei vedea că dacă ai 2-3 taskuri pe lista care sunt urgente și importante și reușești să le faci, te vei simți mult mai liniștită și nu vei mai resimți efectele stresului generate de cortizol.
  • Acceptă că mereu vei avea încă ceva de făcut, pentru că având atâtea roluri în viața ta, se tot găsesc alte câteva sarcini care necesită atenția ta și e ok dacă nu le faci pe toate. După cum am zis mai sus, ai nevoie și de timp pentru tine.💜
  • Nu îți mai crea așteptări la începutul zilei, ca să eviți să fii dezamăgită. Acum a venit momentul să accepți că ziua are 24 de ore și trebuie să renunți să fii un “people pleaser”. Faptul că încerci să faci pe plac tuturor, dar uiți de tine, te va face să te simți mizerabil la finalul zilei. Ah, și ca să nu uit: nu promite ceea ce nu eșți sigură că poți realiza în acea zi. Nici prietenii, nici clienții, nici copiii nu te vor părăsi dacă le spui “Nu pot acum.”😊
  • Scrie. Scrie motive de mândrie, scrie motive de recunoștință, scrie ce ai făcut bine și urmărește lista asta ori de câte ori simți o vină care nu știi exact de unde vine și de ce.
  • Întreabă-ți partenerul sau prietenii cum s-ar simți ei dacă ar face ceea ce ai făcut tu și spune-le lor ceea ce nu ai curaj să îți spui ție: Că este OK cât ai făcut și cum ai făcut. Nu trebuie să fii perfectă și nu e cazul să te aștepți la perfecțiune nici din partea ta, nici din partea nimănui.
  • Ai răbdare cu tine. Nimic nu se schimbă deodată. Poate că vei mai avea sentimente de vină din asta nesănătoasă, care nu te ajută nicicum să crești, dar cel puțin știi ce poți face ca să nu cazi în capcana de a repeta din nou și din nou povestea aceasta cu “Dacă nu am reușit să fac X lucru, înseamnă că nu sunt îndeajuns de bună”.

Fii tu așa cum ești și cum poți, adu-ți aminte de rolul de a fi tu și de a face lucruri care contează pentru tine și bucură-te de orice victorie zilnică. Meriți să te simți o învingătoare în fiecare clipă din viața ta.

Deci? Tu ce faci atunci când simți vina?

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit "Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021".
Holler Box