Início » ȘTIRI » Descoperă diferențele dintre plantele de roșii determinate și nedeterminate – Sfaturi pentru grădinărit

Descoperă diferențele dintre plantele de roșii determinate și nedeterminate – Sfaturi pentru grădinărit

Învățați să faceți diferența între soiurile de roșii determinate și nedeterminate, urmând sfaturile noastre practice pentru grădină. Descoperiți avantajele și dezavantajele fiecărui tip pentru a obține roșii sănătoase și abundente!

Conteúdo

Dacă sunteți un grădinar începător, poate vă întrebați care este diferența dintre plantele de tomate determinate și cele nedeterminate.

Soiurile determinate produc o singură recoltă și sunt, în general, mai mici decât soiurile nedeterminate, care produc mai multe recolte.

În acest articol vom examina mai îndeaproape diferențele dintre soiurile de roșii determinate și nedeterminate și vom oferi sfaturi practice pentru cultivarea acestora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hiba Jr (@hibajer)

Ce este o plantă de tomate determinată?

O plantă de tomate determinată este un soi care atinge o anumită dimensiune și produce fructe într-o perioadă scurtă de timp. De obicei, este destul de mică și nu necesită tăiere pentru a-și menține forma și dimensiunea.

Soiurile de roșii determinate sunt cele mai potrivite pentru zonele cu veri scurte și climă rece. Sunt, de asemenea, foarte populare printre grădinarii care își cultivă propriile legume, deoarece produc recolte coapte mai repede decât soiurile nedeterminate.

Ce este o plantă de roșii nedeterminată?

O plantă de tomate nedeterminată este un soi care produce fructe în timpul sezonului de vegetație și care continuă să crească și să se dezvolte. Aceste soiuri sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a produce cantități mari de roșii.

Ele sunt adesea plantate din abundență, astfel încât fructele să poată fi recoltate pe o perioadă lungă de timp. Plantele de roșii nedeterminate pot atinge înălțimi de până la 3 metri sau mai mult și necesită un suport suplimentar pentru tulpină.

Soiurile nedeterminate oferă cultivatorilor o mai mare flexibilitate în ceea ce privește sezonul de recoltare, deoarece acestea continuă să producă fructe timp de mai multe luni. De asemenea, dimensiunea lor le face mai adaptabile la climatele dificile în care sezonul de creștere este limitat.

Datorită dimensiunilor mari, aceste soiuri produc fructe mai mari și tind să fie mai rezistente la boli și dăunători.

Cum să recunoști o plantă de roșii determinată sau nedeterminată?

Este posibil să se facă distincția între plantele de tomate determinate și nedeterminate folosind câteva criterii simple.

În primul rând, dimensiunea și forma plantelor pot fi diferite. Plantele de roșii determinate sunt în general mai mici și rămân compacte, în timp ce roșiile nedeterminate tind să fie mai mari și să producă lăstari suplimentari de-a lungul tulpinilor.

În plus, florile și fructele sunt, de asemenea, un indicator. Florile roșiilor determinate apar de obicei în ciorchini, în timp ce florile roșiilor nedeterminate sunt împrăștiate pe toată planta. Fructele tomatelor determinate sunt de obicei grupate, în timp ce fructele tomatelor nedeterminate sunt împrăștiate pe plantă.

O ultimă diferență între cele două tipuri de plante este durata lor de viață. Plantele de roșii determinate trăiesc în medie între 90 și 120 de zile, în timp ce roșiile nedeterminate continuă să producă fructe până când acestea sunt înghețate sau bolnave. Pentru a rezuma, iată o listă care vă poate ajuta să identificați fiecare tip de plantă:

 • Dimensiunea și forma plantei :
  Plantele de roșii DETERMINATE = mai mici și compacte.
  Plantele de tomate INDETERMINATE = mai mari și care produc lăstari suplimentari
 • Flori și fructe :
  Plantele de tomate DETERMINATE = flori și fructe grupate.
  Plante de tomate INDETERMINATE = flori și fructe împrăștiate.
 • Durata de viață :
  Plante de tomate DETERMINAT = 90 până la 120 de zile
  Plante de tomate INDETERMINATE = până la îngheț sau până la îmbolnăvire.

Care este avantajul unei plante de tomate determinate sau nedeterminate?

Un avantaj principal al cultivării plantelor de tomate determinate este dimensiunea lor. Plantele de tomate determinate sunt în general mai mici și nu au nevoie de un sprijin la fel de bun ca cele nedeterminate. De asemenea, nu trebuie să fie tăiate la fel de des, ceea ce le face o opțiune excelentă pentru grădinarii care nu au mult timp de petrecut cu culturile lor.

Pe de altă parte, plantele de roșii nedeterminate sunt mai mari și se pretează bine la cultivarea în sere. Deși aceste plante sunt mai mari și necesită o tăiere frecventă, ele pot produce mai multe fructe decât plantele determinate.

De asemenea, plantele nedeterminate pot produce fructe pentru un sezon mai lung, deoarece continuă să crească și să producă fructe până când sunt ucise de îngheț sau de boli.

Prin urmare, dacă sunteți un grădinar ocupat și căutați o cultură mică, fără întreținere, atunci optați pentru plantele de roșii determinate. Dacă sunteți un grădinar experimentat care dorește să își maximizeze producția de roșii, atunci alegeți plantele nedeterminate.

Atât plantele de tomate determinate, cât și cele nedeterminate au caracteristici unice care le diferențiază. Plantele determinate sunt mai compacte, produc fructe la o maturitate limitată și sunt adaptate la climatele calde.

Plantele nedeterminate sunt mai mari, produc fructe pe tot parcursul sezonului și sunt adaptate la climatele mai reci. Pentru a alege tipul corect de plantă, este important să înțelegeți diferențele dintre plantele determinate și cele nedeterminate.

Urmând aceste sfaturi de grădinărit, veți putea alege cel mai bun tip de plantă pentru grădina dumneavoastră.

Dalia Tomulescu
Scris de : Dalia Tomulescu
Mă numesc Dalia și sunt redactor pentru oanabi.com. Am început să scriu despre subiecte de divertisment în urmă cu mai bine de cinci ani. Consider că este o modalitate excelentă de a împărtăși pasiunea mea pentru cultura populară și divertisment cu oameni din întreaga lume. Îmi place să creez articole despre filme, emisiuni TV, cărți, jocuri video și cântece. Întotdeauna încerc să fiu original și creativ în articolele mele pentru a oferi ceva nou și interesant cititorilor mei.