Despre nutriție și sănătatea emoțională și a corpului, zi de zi – Interviu cu Andreea Teodor, health coach & nutriționist

copilarie unde ai fugit, bunicii din copilarie, cum a fost copilaria ta, nepoata si bunica, tu mai ai bunici, cine se ingrijeste de bunici, mi-e dor de bunici
Copilărie, unde ai fugit? – Guest post de Alina Vladoi
3 mai 2020
perfectionist, stima de sine
Există o legătură între perfecționism și stima de sine? – Guest post de Alina Vladoi
12 mai 2020
Despre nutriție și sănătatea emoțională și a corpului, zi de zi - Interviu cu Andreea Teodor, health coach & nutriționist

Nutriția înseamnă ceva diferit pentru fiecare dintre noi, iar în această perioadă, pentru că nu mai mergem la sală și nici nu mai facem la fel de multă mișcare ca înainte când, poate, mergeam o stație-două pe jos, este esențial să aflăm ce înseamnă cu adevărat un stil de viață sănătos și cum îl putem adopta în viața noastră.

Am întrebat-o pe Andreea Teodor, health & nutrition coach, despre alegerile pe care le facem în alimentație și cum ne putem menține sănătatea în fiecare zi.

Andreea Teodor, health coach, nutritionist, nutritie, alimentatia zilnica, sanatatea emotionala, sanatatea noastra, stil de viata sanatos

Ca și coach, ai observat o schimbare la oameni pe partea de nutriție în această perioadă? Sunt mai predispuși la a mânca haotic și pe bază de stres? Dacă da, cum putem elimina aceste probleme?

Am observat că există două tabere de persoane:

  • Cei care mănâncă mai sănătos, pentru că izolarea este un prilej de a sta în casă și a găti, iar motivul pentru care asta nu se întâmpla înainte este din cauza lipsei timpului (munca, traficul, diverse activități), dar plăcerea pentru gătit și preferințele existau;
  • Cei care nu își găsesc locul, sunt copleșiți de muncă, call-uri zilnice, copii și teme, emoții mai greu de dus (precum frică multă sau anxietate) și ajung să mănânce compulsiv, mai mult, și mai puțin sănătos ca înainte, deși nevoile corpului lor sunt clar mai mici decât atunci când aveau o viață mai activă.

Ce înseamnă, de fapt, nutriție? Mâncăm ce ne place din punct de vedere al gustului sau mâncăm ce e nutritiv? Cum facem distincția aceasta dacă nu avem studii în domeniu?

Din punctul meu de vedere, nutriție înseamnă orice e sănătos, dar nu trebuie să fie ori sănătos, ori bun. Gusturile alimentare sunt educabile și faptul că ne-am obișnuit, poate, să preferăm alimentele cu mult zahăr, sare sau grăsimi (pizza, paste, chipsuri, dulciuri) ni se pare că tot ce e bun, este și nesănătos.

Cred că trebuie să ținem cont atât de gust, cât și de densitatea nutrienților, altfel vom trăi plini de frustrări și vom alerga, ba la ce credem că este correct, desi lipsit de gust, ba la mâncăruri nesănătoase, fără să găsim, de fapt, un echilibru.

Nu trebuie să avem studii ca să aplicăm câteva principii de bun simț: alimente cât mai neprocesate, așa cum le-a lăsat Mama Natură, adică: legume, fructe, oleaginoase, leguminoase, cereale integrale, carne, pește, fructe de mare și, ocazional, lactate. După cum observi, nu am menționat aici nimic care vine cu o etichetă de 5 rânduri. Produsele cele mai sănătoase nu au o etichetă, pentru că au un singur ingredient: produsul în sine.

Bineînțeles, ce descriu mai sus este deja starea de perfecțiune.
Ca nutriționist, nu am pretenția ca cineva să mănânce exclusiv așa. Dar 80% din alimentația noastră ar trebui să conțină ce am enumerat mai sus. Și promit că sunt mii de rețete super bune cu aceste ingrediente.

Cât de mult contează ce mâncăm pentru starea de bine? Ce alimente sunt ok de consumat în această perioadă?

Alimentele care sunt bune în această perioadă, sunt cele care sunt bune mereu. Nu există să măncâm doar pentru o boală, un virus sau să ne întărim sistemul imunitar într-o lună, după o viață când ne-am intoxicat corpul cu zahăr și mai știu eu ce.

Eu recomand să existe la fiecare masă o porție de legume, fie ele crude sau gătite, cât mai variate, cât mai colorate și orice e în sezon. Cu cât mâncăm mai variat, mai viu, mai colorat, mai natural, cu atât vom fi super sănătoși pe termen lung, dar vom avea și control asupra numărului de kilograme. Ce am enumerat mai sus ar trebui consumat ca stil de viață oricând, doar dacă nu cumva un medic prescrie altceva (sunt boli care exclud anumite categorii de alimente).

Cum ne facem un plan alimentar pe o săptămână ca să ne simțim în control, dar și ca să mâncăm ceea ce este nevoie pentru organism?

Cu foaia și cu pixul, în primul rând. Eu îmi sfătuiesc clienții să aleagă ce urmează să mănânce la fiecare masă (într-un mod realist, adică nu să își propună să gătească 7 feluri de mâncare complicate în fiecare săptămână). Apoi să noteze pe foaie rețetele, ingredientele (pe categorii, așa cum le găsim la raft, ca să fie mai ușor), și cantitatea din fiecare aliment. La cumpărături mergem cu lista în mână și o respectăm. Și cum ziceam, zilnic legume, poate un fruct și varietate în culori.

Dacă vorbim despre un plan de pierdere în greutate, eu recomand din inimă să fie făcut de un nutriționist, pentru că sunt foarte multe lucruri de care trebuie să se țină cont.

Ce putem adăuga în nutriția noastră zilnică pentru a ne crește imunitatea în perioada asta?

Ceea ce ar trebui să existe în mod consistent, pentru că din nefericire sistemul imunitar nu este ceva ce se construiește în câteva săptămâni. Poate nici în câțiva ani.

Sunt lucruri chiar mai importante decât nutriția când vorbim de un sistem imunitar puternic: în primul rând somnul, apoi hidratarea, mișcarea și mecanismele de coping cu stresul. Degeaba mâncăm sănătos, dacă în rest haosul domnește în viața noastră.

Avem nevoie de vitamina C (spre exemplu, un ardei gras are doza necesară zilnică de vitamina C, dar ajută și citricele, precum și majoritatea fructelor și legumelor), seleniu, zinc, vitamina D. Dar dacă vom consuma ce am menționat mai sus, este mai mult decât suficient pentru un corp sănătos pe termen lung.

În ce constă pentru tine un stil de viață sănătos? 

Pentru mine un stil de viață sănătos începe în primul rând cu o minte sănătoasă, iar prin asta înțeleg să trăim în pace cu noi, cu iubire, blândețe și acceptare, să facem lucruri care ne dau sens și ne împlinesc. Sănătate înseamnă și să fac lucrurile care mie îmi fac bine (sport, hidratare, somn, relații sănătoase) și să am grijă de igiena mea emoțională prin timp cu mine, poate terapie, dezvoltare personală, coaching și cine, ce nevoi mai are.

Un stil de viață sănătos înseamnă să nu fiu pe ultimul loc în viața mea după soț, copii, părinți, job și mai știu eu ce. Un stil de viață sănătos este când trăiesc în pace și armonie cu mintea, sufletul și corpul meu. Și nu este ușor de găsit acest echilibru, dar cred că merită să facem un efort pentru el.

Nu putem vorbi de sănătate chiar dacă facem sport și mâncăm corect, dacă avem gânduri care nu ne dau pace, ne stresăm și nu dormim noaptea, nu facem nimic care să îi aducă bucurie sufletului, suntem în relații în care suntem profund nefericiți. Este un subiect complex pentru mine, mi-ar plăcea să vorbim mai în detaliu cu altă ocazie despre asta.

Cum arată o zi din viața Andreei Teodor?

O zi normală sau din izolare? Haha. Singura diferență este că înainte mai munceam din cafenele și mergeam la sală, acum toate lucrurile se întâmplă în casă.

Îmi place să îmi iau o oră pentru mine când mă trezesc, să fac o scurtă sesiune de yoga, să scriu în jurnal intenții și afirmații pozitive și, uneori, să citesc un articol care să mă inspire. Felul în care îmi încep ziua este esential. De asemenea, iau și micul dejun în tihnă, uneori în timp ce citesc ceva sau ascult un podcast. Mai rar urmăresc ceva pe Netflix când mănânc – desi înainte era la ordinea zilei acest obicei.

După care mă apuc să lucrez, am o pauză de prânz și seara, fără doar și poate, fac 1-2 antrenamente. Acum acasă, înainte le făceam la sală.

Printre picături strecor cursuri de dezvoltare personală, terapie sau coaching, îmi place să merg la evenimente de spiritualitate, precum yoga sau meditație sau tot felul de ateliere din zona aceasta.

Cum ne poate ajuta un coach în nutriție?

Un coach în nutriție poate învăța clientul să își găsească echilibrul pe toate planurile. Așa cum spuneam mai sus, un stil de viață sănătos nu este doar despre alimentație. De asemenea, majoritatea oamenilor știu ce să mănânce, dar le lipsește ceva anume ca să pună în practică și să urmeze pe termen lung acele principii. Eh, un coach te ajută să găsești fix acel ceva care îți lipsește ție.

Andreea Teodor, health coach, nutritionist, nutritie, alimentatia zilnica, sanatatea emotionala, sanatatea noastra, stil de viata sanatos

Andreea este health coach și nutriționist cu dublă certificare de către Institutul de Nutriție Integrativă din New York și școala canadiană Precision Nutrition. Este și life coach acreditat international prin cursurile școlii Mind Learners.

Andreea crede într-o lume în care oamenii sunt sănătoși în corpul lor și în pace cu mintea lor. Prin serviciile ei creează spații și context safe unde oamenii pot deveni cea mai bună versiune a lor, trup, minte și suflet, fie că vorbim de alimentație, stil de viață, autocunoaștere sau, pur și simplu o viață împlinită pe toate planurile.

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box