Diferența dintre pasiune și scopul vieții tale (în eng. purpose)

perfectionist, stima de sine
Există o legătură între perfecționism și stima de sine? – Guest post de Alina Vladoi
12 mai 2020
interviu, Antonicelli Media,
Interviu cu inspirație (15) – Simina Ilie (Antonicelli Media)
17 mai 2020

Încă de când eram mică, atunci când eram întrebată care este pasiunea mea, spuneam simplu: cititul. Nu întrezăream alta la orizont, deși văd acum, cu ochii de adult, că iubeam să scriu și să ascult problemele prietenelor mele, la care mereu reușeam să găsim rezolvare.

Ani de zile am știut că am o singură pasiune și mă blocăm când trebuia să mai spun încă ceva, la un interviu, de exemplu. Spuneam cu un murmur neîncrezător că și călătoritul reprezintă pasiunea mea, deși călătorisem atât de puțin, încât ar fi fost greu să determin asta ca pe o pasiune.

Punându-mi întrebări, pentru prima dată am văzut clar că și scrisul era pasiunea mea. Am rememorat amintiri de cât de mult iubeam să fac compuneri, cum îmi făceam cele mai complete portofolii în vacanța de vară la toate materiile necesare, cum am scris nenumărate poezii în perioada liceului. Totul a devenit clar. Am avut nevoie doar de o întrebare bună, pusă la momentul potrivit. 😍

Pasiunea este ceea ce iubești să faci, ce îți aduce bucurie, încântare și nerăbdare. Pasiunea poate veni din talentul pe care îl ai și îți alimentează bucuria de a trăi, de a te apropia de oameni cu valori asemănătoare și de a face lucruri chiar și fără să fii plătit pentru asta, dar nu rămâne neapărat constantă toată viața.

pasiunea ta, care este pasiunea ta, cum afli pasiunile tale
Sursa foto: Freepik

Pasiunea se dezvoltă odată cu tine, în funcție de experiențele trăite și de oamenii de lângă tine. Pasiunile vin și pleacă, pot crește în intensitate sau pot fi înlocuite, dar cu toate acestea au o importantă deosebită în viața cuiva.

Din pasiune poate veni motivația să îți părăsești locul de muncă, să începi o afacere, să îți schimbi radical viața, dar singură nu te poate duce atât de departe încât să îți găsești fericirea deplină.

În schimb, scopul vieții tale este unul singur. Poate că ia puțin altă formă de-a lungul vieții, dar în esență rămâne același toată viața, după ce îl descoperi pe cel adevărat. Scopul vieții tale nu este impus de societate, nu vine din ceea ce crezi tu că ar trebui să fie bazându-te pe modele pe care le-ai avut în viață, ci vine din interiorul tău.

Mie îmi place să cred că este o voce a sufletului pe care la un moment dat nu o mai poți ignora, ci trebuie să ii dai o formă  emoțională, spirituală și fizică.

Se spune că scopul vieții tale este adevărata motivație, acel “de ce” lăuntric care te pune în mișcare în orice oră din zi sau noapte. Este transformațional, viziunea mai presus de ține pentru care te afli aici, pe pământ.

Scopul reprezintă impactul pe care vrei să îl lași în lume, este amprenta pe care o lași în urma ta. Și, deși uneori, nu pare a fi ceva grandios (poate scopul vieții tale este să îți faci copiii fericiți), atât timp cât îmbunătățește cel puțin viața unei persoane, el este magic. Pentru că da, are și un strop de magie și dăruire care are puterea de a muta munții din loc.

Pentru mine, găsirea scopului personal a fost obiectivul suprem. Odată ce îl descoperi și te lași prins în mrejele sale, realizezi cum arată fericirea adevărată pentru tine și cum ai putea să o obții. Scopul nu este reprezentat de un țel sau un obiectiv pe care îl schimbi de la un an la altul, ci este rezultatul tuturor obiectivelor și acțiunilor pe care le faci zi de zi, o călătorie continuă care este aliniată cu valorile tale personale.

Atunci când îți cunoști scopul, dai vieții sens, obții claritatea și focusul de care ai nevoie pentru a crește, pentru a prospera și pentru a duce toate ariile din viața ta la un alt nivel.

Aflarea pasiunilor și a scopului este pasul numărul unu atunci când te simți blocat, când simți că viața ta e lipsită de sens, când nimic din ce faci nu îți aduce bucurie și nu știi încotro te îndrepți. Pasiunile vin în viața ta pe măsură ce evoluezi și ai experiențe și interese noi, dar te ajută să îți susții scopul, făcând ceea ce iubești și găsind bucurie în fiecare clipă.

Atunci când vrei să afli care sunt pasiunile tale, răspunde la următoarele întrebări:

  1. La ce te gândești de ceva timp că ți-ar plăcea să faci, dar nu ai început încă?
  2. Despre ce ești curios și îți aduce încântare și poate chiar te face să te simți puțin agitat?
  3. Ce activități îți place să faci cât mai des, pe care le-ai face oricând și fără să fii plătit?

Atunci când încerci să descoperi scopul vieții tale, pune-ți întrebări ca:

  1. Ce te determină să te trezești în fiecare dimineață și să faci ceea ce faci?
  2. Ce ai vrea să lași în urma ta? Cum ai vrea să contribui pentru a lăsa o diferență în această lume prin ceea ce faci?
  3. Ce ai vrea să simtă oamenii după ce ajung să te cunoască?
  4. Cum ai vrea să impactezi viețile celorlalți prin pasiunile, aptitudinile și acțiunile tale?

Află toate acestea cu blândețe, fără să pui presiune pe tine și fără să te temi să sapi adânc, să îți arăți vulnerabilitățile și autenticitatea ta.

Ce e important de menționat e că nu pasiunea este cea care îți guvernează viața și nu ar trebui să îți stabilești business-ul doar pe baza unei pasiuni, ci tot ceea ce vei face în viața ta, pune sub lupa scopului și a valorilor tale. Dacă ceea ce faci îți susține scopul și valorile, atunci  vei evolua în armonie cu tine.💜

Să fii bine! Spor la redescoperire!

P.S. Tu îți cunoști pasiunile și scopul? Povestește-mi în comentarii cum le-ai descoperit.

Oana 💜

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box