I am enough (Sunt destul) și stima de sine

Milenialii şi schimbarea pe care o aduc în companii
19 noiembrie 2018
Orange Smart Parents event, speaker Cristina Oțel
24 noiembrie 2018

Am descoperit de curând metoda „Sunt destul”, pe care Marisa Peer, psihoterapeut celebru din Marea Britanie, o promovează în întreaga lume. Conform cercetărilor ei și a experienței pe care a avut-o cu mii de clienți, problema care stă la baza bullying-ului, adicțiilor și a depresiei, este faptul că ne simțim goi pe dinăuntru, nu ne simțim destul de…
Ne invadăm mintea cu gânduri negative, precum „Nu sunt bună la nimic”, „Nu sunt destul de frumoasă”, „Nu sunt destul de slabă”, „Nu sunt destul de inteligentă” și alte asemenea, care nu fac decât să amplifice sentimente și emoții negative. Conform cercetărilor ei, atunci când spunem: „Aș muri dacă m-aș îngrășa” sau „Ar fi un coșmar să rămân însărcinată”, transmitem creierului că nu ne dorim acele lucruri, iar el acționează în consecință (ca de exemplu prin a fi bulimic/anorexic ori prin a avea probleme de fertilitate).

Mintea noastră încearcă să ne protejeze și face ceea ce noi îi spunem, ea nu diferențiază între bine și rău, de aceea este important să avem doar gânduri pozitive.
Atunci când avem o problemă, în loc să spunem „Nu pot să fac asta”, „Niciodată nu voi mai fi fericită”, trebuie să spunem „Am o problemă, care este o provocare. Voi reuși să trec peste asta” sau „Este doar o relație care s-a încheiat. Este greu acum, dar reprezintă un nou început.”
Sentimentele nu pot fi ascunse și nici nu vor trece prin medicație, însă ele pot fi schimbate prin modul în care gândim.

Se spune că suntem programați să avem relații sociale, să aparținem unui grup sau comunitate, deoarece cu mii de ani în urmă, era singurul mod în care puteam supraviețui, de aceea contează atât de mult părerea celorlalți despre noi. În zilele noastre, însă, putem trăi singuri, fără să avem contact cu alte persoane toată viața. Apartenența la grup nu mai este o măsură de siguranță și supraviețuire.
Trebuie să înțelegem că nu contează ce cred ceilalți, ci ce credem și ce ne spunem noi înșine despre persoana noastră. Dacă noi avem încredere în noi, dacă ne placem pe noi așa cum suntem și ceilalți vor simți energia noastră.

„Sunt destul” este una dintre cele mai puternice declarații pe care le poți face despre tine, pentru tine. Nu trebuie să demonstrezi nimic nimănui.
Cea mai puternică și cea mai simplă metodă prin care să creștem stima de sine este să ne lăudăm/complimentăm zi de zi cât de mult putem. Să îți spui în fiecare zi „Sunt frumoasă”, „Sunt o soție și o mamă bună”, „Sunt încrezătoare”, „Sunt talentată”, „Sunt specială”. Gândurile tale pozitive, laudele tale, sunt mai puternice decât cele pe care le auzim din când în când de la alte persoane.

Un alt lucru pe care pune accent Marisa este să facem în așa fel încât lucrurile cu care suntem familiarizați să le facem nefamiliare (de exemplu sa nu ne mai criticăm, să nu mai petrecem așa mult timp la tv, să nu mai facem cumpărături în mod compulsiv) și lucrurile care nu ne sunt familiare, să le facem familiare (de exemplu să ne lăudăm, să ne iubim mai mult, să nu acceptăm critica, să învățăm să acceptăm lauda).

Vor exista mereu persoane care ne vor critica. Este important ca noi să ne cunoaștem și să ne apreciem pentru ceea ce suntem și să nu ascultăm, să nu acceptam critica celorlalți. Trebuie să conștientizăm că persoanele care critică, sunt persoane care nu se simt bine în pielea lor, care nu se simt destul și care vor să provoace durere celorlalți, pentru că și ele suferă. Suferința lor vine tocmai din critica pe care și-o aduc singuri prin gândurile negative, pe care apoi le transpun și celorlalți. Așa că este important ca tu să te iubești pe tine, fiindcă altfel nimeni nu te va iubi și nimic nu va fi destul să te facă să te simți fericit.

Fericirea nu vine din lucruri materiale, nici din cumpărături, nici din băutură sau droguri, nici din câte haine sau mașini scumpe deții, ci vine din interior, din puterea noastră de a ne accepta așa cum suntem, cu bune și rele și cu dorința de a fi mai buni clipă de clipă. Doar dintr-o poziție de fericire, putem lăuda și aprecia pe altcineva, putem avea un impact pozitiv asupra unei alte persoane, iar viața noastră va căpăta un scop.

Personal, mereu am avut probleme cu a primi o laudă, care cu siguranță are la rădăcină o stimă de sine scăzută și o auto-critică constantă. De astăzi îmi propun să mă complimentez constant și să nu las critica celorlalți să mă consume.

Voi cum reacționați când cineva vă aduce laude?

Sursa foto: Unsplash

Iti place ? Distribuie acest articol:

2 Comments

  1. Ela spune:

    #iamenough este un exercițiu foarte puternic și l-am făcut deja familiar printre obiceiurile zilnice ?

  2. […] mai bun decât ați fost ieri. Fiți autentici, nu fiți aroganți, dar nici prea modești și aveți încredere în voi și în persoanele care vă sunt […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit "Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021".
Holler Box