Indecizia, bat-o vina!

Interviu cu inspirație (10)-Lorand Soares Szasz
9 aprilie 2019
“Afaceri interactive” de Robert Kiyosaki
14 aprilie 2019

Ai multe momente în care îți e greu să te decizi ce să faci sau ce să alegi? Ți se întâmplă des să nu poți lua o decizie? Preferi ca de multe ori să îți lași partenerul, mama sau prietenii să decidă pentru tine unde să ieșiți, ce să mănânci, unde să petreceți vacanța, cum să administrezi banii?

Atunci această postare este pentru tine. De ce? Pentru că ești o persoană indecisă și nu, nu este în beneficiul tău.

Indecizia îți afectează viața, de cele mai multe ori în mod negativ, deoarece TU nu ai controlul asupra vieții tale, ci au controlul toate celelalte persoane care iau decizii în locul tău.

Am ales să scriu despre acest subiect, tocmai pentru că și eu m-am luptat foarte mult timp cu indecizia. De fapt, aveam convingerea că aceasta este normală și e doar un efect al zodiei mele. Totul până am realizat că eu sunt responsabilă de ceea ce îmi spun mie însămi și de faptul că eu sunt responsabilă să iau decizii pentru mine. Poate că deciziile mele nu vor fi perfecte și poate că rezultatele deciziilor mele nu vor fi mereu așa cum îmi doresc, însă cel puțin EU sunt persoana care ia decizii și acționează.

Indecizia apare, în general, din lipsa încrederii în sine, din teama de eșec, din iresponsabilitate, pentru că nu vrei să fii tras la răspundere, pentru că este mai simplu să dai vina pe altcineva decât să admiți că ai greșit, pentru că ai luat niște decizii proaste mai demult și ți-e frică să mai fii tu în control și din cauza perfecționismului sau amânării.

Aș afirma chiar că indecizia este soră cu amânarea și că, de cele mai multe ori, dacă o ai pe una, te-ai pricopsit și cu cealaltă.

Nu îți planta visurile pe terenul indeciziei, unde nimic nu crește niciodată decât buruienile lui “Și dacă””. Dodinsky

În primul rând, încearcă să înțelegi de unde vine indecizia. Trebuie să conștientizezi care este cauza rădăcină, ce o declanșează, cum te face să te simți? În cazul meu, indecizia venea de multe ori din faptul că nu înțelegeam ce trebuie să fac, că voiam să fie totul perfect, că nu voiam eu să fiu cea care decide ceva, că nu mă simțeam confortabil cu ceea ce ar fi trebuit să fac. Și pentru că eram indecisă, fie lua altcineva hotărârea pentru mine, fie amânam cât de mult puteam.

În al doilea rând trebuie să ai încredere în tine, în instinctele tale și să accepți că uneori vei lua decizii proaste și e ok. Acceptă că lucrurile din viața ta nu pot fi perfecte, așa că nu ai cum să iei decizii perfecte și e de datoria ta să fii responsabil, să fii ferm în decizii și să ai controlul asupra a cum va decurge viața ta.

În al treilea rând trebuie să fii recunoscător și să te bucuri de moment. Chiar dacă este un proces greoi să schimbi acest obicei, bucură-te că ești conștient de alegerile tale, că ești capabil să decizi pentru tine, că poți să îți deschizi “portițe” și să îți schimbi viața în bine. Ia deciziile cu inima împăcată că ai făcut alegerea care ți s-a părut corectă în acel moment. Important e că acum TU ești căpitanul vasului tău și tu alegi dacă te scufunzi sau dacă mergi înainte prin furtună.

Tu te lupți cu indecizia în viața ta?

Sursa foto: Pixabay

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box