Interviu cu inspirație (10)-Lorand Soares Szasz

Inspirația de Luni (15)
8 aprilie 2019
Indecizia, bat-o vina!
11 aprilie 2019

Lorand este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați experți în creșterea accelerată a firmelor din România, este autor, speaker, coach și antreprenor. Este omul care a inspirat mii de români să își ducă afacerea la un alt nivel sau să își deschidă o afacere care să fie profitabilă, prin seminariile și cursurile sale. Povestea lui începe cu adevărat în Portugalia, unde și-a întâlnit și soția și a continuat în România, unde la început, a avut un drum anevoios în antreprenoriat. Lorand este un om de la care mulți dintre noi avem de învățat, atât în domeniul afacerilor, cât și pe partea de dezvoltare personală și succes personal și profesional. Îl puteți găsi pe Facebook, Instagram (@LorandSoaresSzasz), blog și mai nou, pe platforma upriserz.ro (unde sunt toate cursurile lui).

Întrebarea nr. 1: Care a fost cea mai mare provocare pe care ai întâlnit-o de când eşti antreprenor şi cum ai reuşit să o depăşeşti?

În postura de antreprenor sunt atât de multe provocări în fiecare zi că este greu sa alegi una care să fie cea mai mare. Fiecare problemă pare mare în momentul respectiv și ridicol după ceva timp. Dar dacă ar fi să aleg provocarea care m-a testat cel mai mult, a fost chiar la începutul firmei, când după doar 6 luni de activitate ajunsesem în pragul falimentului. Încercam să vând serviciile mele, dar nimeni nu cumpăra. Investeam tot ce aveam în promovare, dar nici un contract. Am ajuns la capătul economilor și a trebuit să ne mutăm la fratele meu în living. Nu aveam bani nici măcar să cumpăr mâncare pentru mine și soția mea. Mă simțeam la pământ, dar dorința de a face acest business și visul de a schimba mediul antreprenorial din România erau mai mari decât durerea prin care treceam.

Și atunci, ca în multe alte ocazii din viața mea, cărțile m-au ajutat. Și explic, ca să nu creadă cineva ca sunt adeptul rezultatelor miraculoase dupa ce citești două citate sau un capitol dintr-o carte motivațională.

Motivul pentru care nu reușeam să vând este că abordam greșit clienții. Eu încercam să subliniez cât de tare e serviciul meu și cât de bun sunt eu să îi ajut, în loc să mă concentrez pe ce beneficii va câștiga clientul dacă folosește serviciile mele.

A fost ”Psihologia vânzărilor” a lui Brian Tracy care mi-a deschis ochii să văd această greșeală și să o corectez. După ce am schimbat metoda de vânzare, în prima lună am semnat patru contracte, care mi-au garantat supraviețuirea pentru câteva luni bune.

Întrebarea nr. 2: Ce calităţi şi abilităţi sunt necesare pentru un antreprenor ca să aibă succesul mult visat?

Sunt atât de multe că nici într-o carte nu mi-ar încăpea, cu atât mai puțin într-un articol, dar aș aminti:

PERSEVERENȚA – cum spuneam mai sus, antreprenoriatul este plin de provocări, dacă nu ești suficient de perseverent în a atinge visul tău la primele greutăți vei vrea să renunți. Motiv pentru care majoritatea firmelor mor în primii 10 ani de activitate. Antreprenorii pur și simplu nu au puterea să treacă peste greutățile care vin.

ORIENTAT SPRE SOLUȚII – Este imposibil să învingi în afaceri dacă tu de fiecare dată când ceva nu merge bine cauți vinovați. Un antreprenor trebuie să funcționeze ca un GPS. Are o destinație întipărită în minte, a găsit cale cea mai scurtă (și legală) să ajungă acolo și orice obstacol apare pe parcurs, reconfigurează, caută un alt drum care sa-l ducă la destinație.

RESPONSABIL – Probabil cea mai mare diferență între un angajat și un antreprenor este ca cel din urmă, într-o zi decide să nu mai depinda de nimeni cât câștigă și cât lucrează. Își dorește liberate și își asumă responsabilitatea de a ajunge acolo. Știe că fiecare acțiune sau lipsă de acțiune aduce un rezultat și fiecare rezultat, bun sau prost, e în totalitatea responsabilitatea lui.

FLEXIBIL – În majoritatea cazurilor planul cu care începi afacerea nu este planul cu care-l continui. Antreprenorul nu se îndrăgostește de ideea, produsul sau modelul de business. Ci este obsedat, într-un sens foarte bun, de rezolvarea problemei clientului. De aceea își adaptează planul, produsele și modelul de afaceri în funcție de ce dorește piața și ce este în concordanță și cu valorile lui.

ORIENTAT SPRE CLIENT – Naveen Jain, un miliardar din India mi-a spus: “Dacă vrei să fii milionar, rezolvă o problemă care afectează milioane de persoane, iar dacă vrei sa fii miliardar, rezolvă o problemă care afectează miliarde de persoane.“ Cred cu tărie că afacerea se construiește pe baza nevoilor și dorințelor care există în viața clientului. Cu cât rezolvi acea problema mai repede, mai bine, mai eficient sau mai pe placul clientului cu atât mai mare va fi succesul tău.

Ar mai fi multe calități dar acestea cinci deja fac diferența între cei care visează la succes și cei care chiar au succes.

Întrebarea nr. 3: Care sunt cele mai bune trei sfaturi pe care le-ai da unui antreprenor?

Să învețe continuu. Lucrurile se schimbă cu o viteză atât de mare încât dacă nu te menții la curent cu inovațiile, mai repede sau mai târziu o să mori.

Să construiască o afacere, nu un loc de muncă. Din păcate majoritatea antreprenorilor din România, deși scrie pe cartea lor de vizită “Antreprenor”, în realitate sunt angajați în propria lor afacere. Au un loc de muncă. E nevoie de mentalitatea potrivită și de cunoștințe și abilități de vânzări, marketing, leadership, sisteme și finanțe să poți construi o afacere care funcționează și în absența ta. Chiar recent am lansat un curs, numit DELTAPrenor care te învață pas cu pas cum să construiești o afacere care nu necesită prezența ta tot timpul.

Să delege cât mai repede și cât mai eficient. Firmele mici rămân mici nu pentru că nu există suficienți clienți sau angajați. Rămân mici pentru că antreprenorul ori e prea îngânfat să accepte că există oameni mai buni decât el care ar putea să-l ajute să-și ducă afacerea la următorul nivel ori e prea înspăimântat că nimeni nu ar lucra cu el, pentru că e prea mic. În ambele cazuri problema e la imaginea de sine a antreprenorului. În prima situație se pune pe un piedestal și îi desconsideră pe ceilalți, iar în a doua situație se pune într-o groapă și se uită cu admirație la ceilalți. Ambele atitudini sunt dezechilibrate.

Întrebarea nr. 4: Care sunt motivele pentru care tu participi la unele dintre cele mai mari evenimente de dezvoltare personală şi de business? Ai recomanda şi altor antreprenori să participe la astfel de evenimente internaţionale, luând în considerare costul lor ridicat?

Există un studiu făcut de Tom Corley care a încercat să descopere diferența între oamenii bogați și oamenii săraci. După cinci ani de studiu și sute de persoane analizate, concluzia lui a fost că singura diferență între oamenii bogați și oamenii săraci sunt obiceiurile. Există și o carte care conține o listă întreagă cu obiceiurile oamenilor bogați (”Rich Habits” de Tom Corley). Un obicei care se regăsește la oamenii bogați este că ei cred în educația continuuă până la sfârșitul vieții.

În asta cred și eu, de aceea merg la cele mai scumpe conferințe din lume. Vreau să învăț de la cei mai buni din lume, altfel nu ai cum să ajungi printre cei mai buni din lume.

Sursa foto: Facebook

Întrebarea nr. 5: Ai ajuns de la grădinar la unul dintre cei mai de succes şi mai influenţi antreprenori din România. Care este secretul succesului tău?

EDUCAȚIE și MULTĂ MUNCĂ.

Țin cont de o formulă care m-a ajutat să obțin tot ce mi-am propus în viață. A FI x A FACE = A AVEA. Dacă vreau să obțin ceva îmi notez ce ar trebui să știu și ce ar trebui să fac ca să obțin acel ceva, după care mă focusez să învăț și după aceea să fac acel lucru. Iar rezultatele apar.

Întrebarea nr. 6: Cum reacţionezi la oamenii care te vorbesc de rău?

Depinde de etapa în care ești în dezvoltarea ta. La început te enervează, te descurajează, te face să ai dubii față de tine și să îți pierzi încrederea. Dacă reușești să treci de această etapă, vine cea în care începi să te iei în gură cu ei și vrei să îi convingi că nu e bine ce fac și că nu au dreptate. Mai apoi ajungi să îi asculți, să iei de acolo ce poți pentru a-ți îmbunătăți viața și afacerea ta și mergi mai departe.

Iar secretul pentru a trece de la etapă la etapă este educația. Dezvoltarea ta ca om.

Întrebarea nr.7: Ce ar trebui să facă un antreprenor pentru a-şi asigura venitul în cazul în care afacerea eşuează?

Să investească în alte surse de venit. Să ia din dividende și în loc să-și cumpere o mașină, să cumpere un apartament pe care sa-l închirieze. După care încă unul și încă unul, până ajunge să primească un salariu frumușel doar din chirii.

Întrebarea nr. 8: Dacă ai putea acum să o iei de la capăt în antreprenoriat, ce ai face diferit?

Exact ce am făcut și până acum, dar totul mult mai repede. Tot ce am făcut, bun sau rău m-a ajutat să fiu omul care sunt azi, deci nu consider că am făcut greșeli, ci am avut parte de experimente de învățare. Dar acum nu aș mai avea fricile pe care le-am avut la început și aș face totul mult mai repede. 🙂

Întrebarea nr. 9: Care este cel mai mare vis al tău?

Să devin expertul numărul unu în lume în dezvoltarea IMM-urilor (întreprinderilor mici și mijlocii) și în acest fel să ajut 1 milion de antreprenori să construiască o afacere care funcționează și în absența lor.

Mă bucur că am reușit să împărtășesc cu tine învățămintele de la un om care mie mi-a dat încrederea că voi reuși în viață și în antreprenoriat, atât timp cât voi fi dedicată către învățare continuă, perseverență și către acțiune constantă.

Distribuie acest articol și arată prietenilor tăi că și tu ești interesat de dezvoltare și învățare continuă. Sharing is caring. 😉

Iti place ? Distribuie acest articol:

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box