Interviu cu inspirație (14) – Sorin Popa

Cum e să pleci în vacanță fără copil?
19 septembrie 2019
Cum știi dacă e timpul să renunți sau doar ai nevoie de o pauză?
28 septembrie 2019

Sorin Popa este Președintele John Maxwell Team România și este trainer, speaker și coach. Pasionat de domeniile dezvoltării personale, al comunicării
și al educației, Sorin Popa și-a petrecut mai bine de 10 ani studiind conceptele ce au ajutat milioane de oameni din întreaga lume să își modeleze viețile așa cum și-au dorit. Mentorat de lideri internaționali ai acestor domenii precum John C. Maxwell și Paul Martinelli, el vine în ajutorul tuturor celor care au loc de mai bine și care doresc un plus de valoare în viața personală sau profesională.

Întrebarea nr. 1: Cine era Sorin Popa înainte de a face parte din John Maxwell Team, cum ai ajuns să fii membru al acestei echipe şi cum te-a schimbat această experienţă?

Am pornit în viața de adult ca Inginer Calculatoare, însă în același timp cu o pasiune personală legată de leadership și dezvoltare. Citisem pe la 20 de ani o carte a lui John Maxwell intitulată “Dezvoltă liderul din tine” și știam că leadership-ul era felul în care aveam să îmi construiesc viața în următorii ani. Știam că orice avansare în viață are legătură cu leadership-ul personal. 

Timp de vreo 10 ani am profesat ca Programator Baze de Date și în toată această perioadă, în timpul liber, citeam cărți de leadership, mergeam la evenimente și chiar începusem să fiu speaker pe unde mi se oferea ocazia.  Pe la 30 de ani mi s-a oferit ocazia să organizez un eveniment unde urma să fie speaker principal Paul Martinelli. Așa a început totul. L-am cunoscut, ne-am împrietenit și, pentru că a văzut focul care ardea în mine, a acceptat să mă mentoreze. Iar când el și-a unit forțele cu John Maxwell în 2011, am ajuns și eu în echipa lui John Maxwell, inițial ca simplu membru și, ulterior, în staff-ul din România. 

Sunt multe feluri în care intrarea în John Maxwell Team m-a schimbat în ultimii 9 ani, dar cred că principala schimbare a fost în gândire. M-a ajutat să trec de la o gândire de angajat, orientată spre siguranță, la una de leader-antreprenor orientată spre creștere. De aici au apărut schimbări majore în felul în care îmi petreceam timpul, în felul în care îmi alegeam prietenii, în felul în care mă comportam în societate etc. 

Întrebarea nr. 2: Ce este John Maxwell Team România unde tu eşti preşedinte şi cum îi ajută pe cei care ajung să fie membri ai echipei?

John Maxwell Team este cel mai dinamic proiect de formare de traineri, speakeri și coachi la nivel global în acest moment. Suntem peste 25.000 de membri din peste 160 de țări. În România suntem în jur de 1500 membri, iar numărul crește în fiecare lună. Peste jumătate din membrii noștri nici măcar nu își doresc să profeseze ca speaker, trainer sau coach. Sunt oameni care au activități diferite, însă certificarea JMT îi ajută să își inspire mai bine angajații, să se conducă pe ei și pe cei din jur mai bine, să își vândă produsele mai bine și, poate cel mai important, certificarea JMT le dă acces la un mediu de lideri, orientat spre creștere, care are ca scop crearea unei lumi mai bune prin promovarea leadership-ului autentic în toate mediile. 

Întrebarea nr. 3: Care sunt elementele definitorii care îl caracterizează pe un lider, spre deosebire de un şef?

S-au scris cărți întregi pe tema asta. Nu cred că pot da un răspuns complet la întrebarea aceasta, însă cred că, în esență, un lider conduce de pe o poziție de egalitate, inspirând acțiune prin puterea exemplului, iubind oamenii pe care îi conduce și punându-i pe ei pe primul plan, în timp ce un șef conduce de pe o poziție de superioritate tratând oamenii ca pe niște resurse care pot fi oricând înlocuite dacă nu mai performează.

Întrebarea nr. 4: De-a lungul experienţei tale ca şi coach, cu ce credinţe limitative te-ai întâlnit, care îi ţin pe antreprenori pe loc şi îi limitează să aibă succes?

Întâlnesc frecvent multe credințe limitative, însă cele mai puternice sunt cele legate de țara noastră („În România nu merge așa”, „La noi nu e ca la ei„), cele legate într-o formă sau alta de noroc sau de competențe („Eu nu am avut norocul lor”, „Eu nu sunt așa de bun ca el”, „Nu știu ce să mai fac, cred că nu sunt bun la asta„). 
Din păcate, rareori oamenii reușesc pe cont propriu să își schimbe aceste credințe. Cei mai mulți dintre noi avem nevoie de ajutor la capitolul acesta și, mai ales, avem nevoie de modele de credințe înălțătoare cu care să ne înlocuim credințele limitative.

Întrebarea nr. 5: Cum te raportezi tu la frică şi la alte limitări, în general?

Am învățat că frica este, în general, o emoție menită să ne facă mai atenți și nu să ne limiteze. E un lucru bun atunci când nu ii permiți să te blocheze. Frica nu ar trebui să fie o limitare, ci mai degrabă un ghid care să ne conducă cu atenție prin momentele în care ne aflăm în situații peste nivelul nostru.
Când simt că îmi este frică de ceva, încerc să port o discuție cu mine însumi pentru a înțelege ce încearcă sistemul meu emoțional să îmi transmită de fapt. De cele mai multe ori răspunsul a fost: află mai multe, pregateste-te mai bine. Rareori am permis fricii să mă oprească.

Întrebarea nr. 6: Noi, românii, avem înrădăcinată credinţa că nimeni nu ne vrea binele şi că ce faci de unul singur e lucru sfânt. Cât de mult te poate schimba prezenţa unui mentor în viaţa ta? Care este rolul unui mentor?

Cred că orice realizare vrei să ai în viața asta, o poți avea și pe cont propriu. Însă când vine vorba de cât de repede ajungi la realizarea respectivă, aia e altă poveste. Prezența unui mentor în viața ta, îți poate lua ani întregi de la durata necesară pentru a ajunge unde ți-ai propus. Personal, am pornit în industria dezvoltării personale, pe cont propriu. Zece ani mai târziu a apărut primul meu mentor adevărat, Paul Martinelli. După primul an de zile alături de Paul, am dublat tot ce făcusem singur în primii 10 ani. Iar de atunci am tot crescut sub îndrumarea lui. În ultimii opt ani pot spune că mi-am dublat rezultatele de vreo 5 ori.  Nu cred ca m-aș mai apuca vreodată de ceva nou fără să am mentori…

Totuși nu sunt singurul om pe care Paul Martinelli l-a mentorat în acești ani. Și nu toți cei care au lucrat cu el și-au dublat rezultatele. Deci nu doar mentorul face diferența, ci și cât de serios este cel ce va fi mentorat. În cazul meu ceea ce a contat cel mai mult a fost faptul că pentru câțiva ani, i-am oferit toată încrederea și ascultarea mea. Orice îmi spunea să fac, făceam, testam și pe urmă trăgeam concluzii. Nu i-am pus niciodată sub semnul îndoielii intențiile legate de mine și i-am respectat cu strictețe sfaturile. Și s-a văzut în rezultate. 

Întrebarea nr. 7: Ce sfat ai putea da unei persoane, care consideri că i-ar putea schimba viaţa în mod radical?

Asta e simplu. Spunea la un moment dat cineva: “Petrece-ți majoritatea timpului cu cei care au același viitor cu tine și nu același trecut.” Cred că cel mai bun sfat pe care îl pot oferi cuiva care dorește să crească este acela de a se pune constant în medii de creștere. Nu poți să petreci în permanență timpul cu oameni care cresc, iar tu să stai pe loc.  

Întrebarea nr. 8: Ce ai simţit atunci când ai fost răsplătit pentru munca ta de către John Maxwell şi ai vorbit în faţa unui public de 3000 de oameni la evenimentul de certificare şi leadership din SUA şi ce noi provocări şi responsabilităţi aduce acest lucru în viaţa ta?

Acel moment din viața mea nu a venit doar ca o rasplată, ci și ca o provocare pentru a crește. Mi s-a oferit ocazia de a susține o sesiune pe cea mai mare scenă de leadership din lume. În cadrul acelui eveniment au avut sesiuni doar John Maxwell, Robert Cialdini, Bruce Lipton si trainerii JMT din SUA. Si eu. Faptul că John a avut încredere să îmi dea scena principală pentru 60 de minute m-a facut să mă simt extraordinar. În schimb, faptul că știam calibrul evenimentului și nivelul vorbitorilor, m-a speriat de moarte și m-a provocat să ies din zona de confort cum nu o mai făcusem vreodată. M-am pregătit zilnic timp de 3 luni pentru acea sesiune. Doar în ziua dinaintea momentului, am repetat tot discursul de 60 minute cu voce tare de 12 ori. Adica 12 ore de repetiții într-o singură zi. Cu alte cuvinte, momentul acela nu a fost doar despre recunoașterea unui nivel la care am ajuns în ultimii ani, ci și despre reconfirmarea acelui nivel în fața unor autorități mondiale în leadership și public speaking. Și a meritat tot efortul.

Întrebarea nr. 9: Dacă ai putea să o iei acum de la capăt, ce ai face diferit în viaţa ta profesională?

Într-o singură propoziție: aș face totul mai repede.
Aș căuta mai repede mentorii potriviți, aș încerca să mă pun mai repede în mediile în care sunt acum și aș face mai repede toate greșelile din ultimii ani. Nu aș încerca să evit niciuna din ele, însă aș vrea să trec mai repede prin ele pentru a-mi lua lecțiile de care am nevoie.

Întrebarea nr. 10: Cum defineşti tu succesul şi care este misiunea ta? De ce faci ceea ce faci?

Cred că un om de succes este un om care e în creștere. Din toate punctele de vedere. Nu cred că atingi succesul când atingi un anumit nivel în viață. Cred că succesul înseamnă mișcare continuă… în sus.

Fac ceea ce fac azi pentru că îmi dă viață. Am visat întotdeauna să ajung să mă trezesc zilnic entuziasmat de activitatea mea, să nu mai fiu genul de om care își numără zilele până la următorul concediu și să nu trăiesc două vieți distincte: una personală și una profesională. La mine astea două merg împreună acum, iar misiunea mea este să creez o comunitate de oameni care în mod autentic să contribuie la ridicarea nivelului de gândire și conștientizare în țara noastră.

Dacă îți place acest interviu, ajută-ne cu un share, pentru a inspira cât mai multe persoane.

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box