Interviu cu inspiratie (17) – Florina Russu (Globularia)

Ce am invatat din pandemie, lectii din pandemie
Ce am învățat până acum din pandemie?
28 mai 2020
Viata trimite catre tine un munte de semnale
15 iunie 2020
Globularia, Florina Russu, interviu OANABI

Florina Russu, o zvapaie de femeie, un suflet plin de iubire si veselie, cu ochi in care te pierzi in maretia puterii femeii, cu brate gata sa prinda si sa deschida aripi pentru prunci zglobii, este aici ca sa inspire, ca sa schimbe mentalitati si sa doboare crezuri, este aici ca o minune care lumineaza mii de vieti cu energia ei. Veti vedea cum o femeie atat de delicata, este capabila si abila sa faca atat de multe in educatie, in viata copiilor si in viata celor care o cunosc si o admira. 🙂

Florina Russu

Cine este femeia minunată Florina Russu?

Mi-am propus să îți scriu acest interviu într-o cheie metaforică a jocului de șah, mâinile feminine care îl joacă să ne fie derapaje regale iar tabla de șah, în imobilitatea sa aproape redundantă, paradoxal, să ne apropie mai mult pe noi două, când albe, când negre, dar și pe cititoarele care lecturează acest text, suspendându-și timpul, aromele, viața, pentru câteva minute.

Florina Russu, cea care s-a așezat acum la un capăt al mesei, este o mamă cu capul acoperit divin de febra iubirii mustăților lungi a celor trei motani mici de acasă, trei glasuri de copii, Miruna, Dragos și Victoria, care încă mai cheamă saltimbancul, dansatoarea, actrița, filosoful, trădătorul, poștașul și bucătăreasa, etc., să le acopere somnul dulce de la prânz. Aceste energii cărora le-am dat voie să se manifeste solar în lume, și eu și soțul meu Marius, cei trei cascadori care mimează că dorm, îmi împing scaunul și mai proape de masa la care m-ați chemat.

Trena mea roșie de scriitor de literatură îmi apasă mâna și mai tare să vă scriu despre tăcerile clipelor și despre cum Florina este, deci, autor de carte literară, profesor, consultant educațional la www.florinarussu.ro și Președintele Academiei Române de Imagine și Imaginar Educațional, o instituție nouă în țară,un laborator business de imagerii vizuale sănătoase pentru promotorii educaționali GLOBULARIA (cărți de educație vizuală, cursuri face-reading pentru adulți și copii, albume vizuale, video de promovare pentru programe educaționale, fotografie de conferință sau portrete business, absolvire de universitate, școală, evenimente în familii cu viziune și misiune spirituală, imagine și text pentru instituții, școli, ONG-uri educaționale, proiecte inovatoare care iau naștere acum, ținând cont de noile studii de imaginar social).

 

De ce ai continuat viața la catedră? Ce te împlinește acolo, ce îți dă energia ca în fiecare zi de școală să fii acolo, prezentă, alături de copii? Ce lecții ai vrea să lași copiilor tăi și chiar copiilor din întreaga lume?

REGELE ȘI PIONII. Am renunțat la o carieră academică în UBB Cluj pentru aceste mișcări de început de joc de șah, pentru că regele posedă doar înălțime, nu și întinderea vederii pionului. O ciudată relație de complicitate văd între cei doi, deși la antipod.

Văd în copii plenitudinea MULȚIMII, pe când în rege, plenitudinea lui UNU, străin de iureșul luptei ale cărei cauză și miză este, singurătatea maximă, cu care nu sunt prietenă deloc, și am decis să aduc Academia în universul educației, în curtea școlii, pe coridoarele reci și umede de igrasie. Dacă regele are o eleganță studiată, pionul este un deschizător de drumuri, zvâcnet, mișcare, pauza mare. Energia regelui înconjurat de pioni este schimbare de atitudine.

Școala și profesorul schimbă atitudini, nu destine, este alături de copii exact în momentul alegerilor sale. Când Regele devine pionul pionilor, el redă libertatea acelora care nu știu să facă decât alegeri de pătrățele anonime, iar cu fiecare pas să iasă din jocul altora pentru a se muta la masa lor, la jocul loc, în viața lor, în familia lor, sfidând din nou calmul greoi al regelui, al geometriilor fixe și al coroanei.

Florina Russu, interviu OANABI, interviu cu Florina Russu

De ce a fost importantă trecerea spre antreprenoriat și cum reușesti să jonglezi cu job, afacere și celelalte roluri din viata ta, cum treci peste stereotipurile din societate?

Pun mâna pe regină. Dacă la școală mă simt rege și pion, în afacere mă simt REGINĂ. Pentru că regina înseamnă stăpână, mă simt stăpână și sigură pe cunoștințele mele în domeniul educației, iar stăpânirea aceasta nu se întinde doar peste domenii, ci și asupra clipelor.

Oh, educația, acest domeniu sfârșit și bolnav, parcă o naștere cu un copil schilod și nedorit ajuns la bătrânețe, a transformat dascăli și părinți în tot felul de făpturi hibride care au ieșit în lume și în agore. O afacere în domeniul educației e ca un joc al reginei, ce devine când o zeiță, când un scorpion.

Mi-e greu să-mi prelungesc trupul și ideile într-o ploaie de solzi murdari și să ascult vocile valurilor, și știu când pot fi CREANGĂ DE AUR sau FLOARE DE GHEAȚĂ pentru alții. Regina mea nu urcă trepți, nu stă cu spatele, ea coboară trepți lungi în mijlocul tuturor pentru a face educația un domeniu accesibil.

Îi este frig la tâmple acestei regine atunci când e în piețe și agore needucate, dar dogoarea obrajilor, arșița sângelui nobil se zbate din molie să redevină fluture. Când nu poate, fuge ca un scorpion zăpăcit, își trage sufletul câteva zile și se întoarce să reia, din același loc, cu otrava speranței, mișcarea imperiala a REGINEI.

Florina Russu OANABI

Care a fost cea mai importantă lecție pe care ai învățat-o până la această vârstă?

Am învățat cât de importantă e coafura, deoarece poți fi ușor confundată cu un NEBUN, asta nemetaforic. Cele mai importante lecții îmi sunt date azi de nebunii simpli și răcoroși ai zilelor de azi, de care îmi place să stau departe.

Simplitatea smereniei și minimalismul poate fi la fel de lunecos, nestatornic, incomod, gol, dacă nu aduce nimic spiritual. Îmi place să dezarmez prin umor pe oricine stă cu mine la masă. Prietenele cu care stau și cu care îmi împart ideile despre ȘAH ca mod de viață se dezvoltă după vibrația emoțiilor, râs, un tipar colorat, o țesătură luxuriantă, o explozie de soare, arborescență.

Îmi plac poveștile sincere din popor, tarabele încâlcite și pestrițe, păpușile brodate, străzile pietruite. Mă feresc de oamenii-arlechini care își uită refrenul, eliminând strofe importante din cântecul lor. Îmi place să creez, să născocesc, să cobor în sfârșit și să urc în începuturi mereu, ca acest interviu. Să trăiesc în uimire, mirare zi de zi și nu în vraja chinuitoare a tranzițiilor.

Te simt o femeie puternică și de un pozitivism molipsitor. Ai avut vreodată momente în care te-ai simtit vulnerabilă și a trebuit să îți pui întrebări incomode pentru a obține claritate?

TURUL TURNULUI. Era primavară. Aer magnetic rece, pulsații sângerânde hipnotice, induse de medicamente, în turnul de fildeș al unei mămici care naște. În timpul travaliului cu mijlociul, în urma unor complicații, am intrat în cezariană de urgență și apoi, pentru că am pierdut mult sânge și putere, în moarte clinică.

Mi s-a spus că am avut noroc, că sunt bine și eu și Dragoș. Mi s-a mai spus, în liftul care mă ducea spre externare, după multe zile de spitalizare, că nu voi mai putea avea copii niciodată.

Acest episod m-a ajutat să îmi răspund multor întrebări, să trec prin acest echinox de primăvară și să aduc pe lume VICTORIE, o minune de copil sănătos, care ne-a adus claritate tuturor din familie, inclusiv sotului meu, care se uită ciudat puțin către “vrăjile mele” de bucătărie, adică se uită de două ori în farfurie atunci când îi pun să mănânce, hahahah, dar intuiția că orice este posibil în iubire face ca orice oglindă să își întoarcă fața atunci când Dumnezeu e printre noi.

Ce înseamnă pentru tine o viață trăită cu sens? Care este “moștenirea”/impactul pe care vrei să îl lași în lume?

Azi e vară. Cald și soare. În zare o întindere de iarbă verde. Un CAL negru te duce la război, un cal alb te cheamă la parade, dans, zbor. Dacă încaleci, pe oricare cal te decizi să-I îmblânzești, , fă un L strategic, nu te lăsa intimidată de colțuri. Mergi spre confluența regatelor, mergi prin vămi, ține la gât un pandativ cu textura ta secretă și fii aproape de arte. Orice manifestare artistică îti transformă piesele de șah în bijuterii de cristale care îți poartă noroc! Sunt curioasă și eu să îmi scrieți despre câte o piesă de șah dragă vouă pe care o purtați la gât ca pandativ! 

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box