Despre Andra Popp pot să vă spun doar atât, este o persoană caldă, pe sufletul oricui, care știe să îți explice orice vrei să știi în domeniul nutriției și sportului, cu un zvâc de energie de invidiat, într-un cuvânt MI-NU-NA-TĂ. Vă invit să o cunoașteți puțin mai bine și să apelați cu încredere la ea pentru orice nelămurire în domeniul nutriției sau al sportului. O găsiți aici.
Andra dragă, cum te-ai descrie în câteva cuvinte?
Optimistă, energică, jucăușă, visătoare, ambițioasă, pasionată de viață sănătoasă, dornică de adrenalină, dependentă de sport, iubitoare de copii și animale , îmi place să citesc cărți de dezvoltare personală și nutriție , iubitoare de viață și plină de culoare.
Știm că ești pasionată de nutriție, de sport și de tot ceea ce ține de un stil de viață sănătos așa cum ar fi bine să avem fiecare dintre noi. Ne poți spune de unde a pornit aceasta și ce înseamnă pentru tine să practici acest stil de viață?
Această pasiune a început în urmă cu vreo 10 ani când nu înțelegeam de ce iarna mă îngrășăm 3-7 kg iar vara slăbeam, când aveam haine de iarnă mărimea 40-42, când de vară mărimea 36-38.
Era o nebuloasă totală și mai mult de atât, eram sedentară iarna, de multe ori lipsită de energie și cu un Coca Cola aproape mereu în față.
Semnalul de alarmă a fost tras în ultimul an de facultate. Eram în Spania unde studiam atunci, când mi-am achiziționat în luna Octombrie o pereche de clăpari, iar în luna Februarie plecând spre schi, am descoperit că nu mă mai încăpeau clăparii la gambe și nu era de la mușchi … 🙂 … Acum râd, atunci am rămas „interzisă”. Mă îngrășasem 15 kilograme în 5 luni și nici măcar nu mi-am dat seama. Simțeam că mă mișc mai greu, dar nu aveam cântar în zonă să și verific.
Plus că de-a lungul timpului am realizat că ține doar de mine să mă pot ajuta. Astfel am terminat și a doua facultate cu profil medical și am făcut și școala de „Tehnician Nutriționist“, în primul rând pentru a mă ajuta pe mine .
Trecând prin toți acești pași am avut parte de un deces în familie (decesul socrului meu) și a fost cumplit să îmi văd soțul cum suferă și să nu am cum să îl ajut, să nu mai zic de socrul meu. După supărări însă au apărut și bucuriile. Astfel, am adus pe lume doi copii sănătoși, acum de 6 și 4 ani care își doresc să mă aibă mult timp de acum înainte lângă ei. Sunt mamă, soție, prietenă, fiica, soră, antreprenor și cu toate acestea sunt conștientă de faptul că doar de mine ține să aduc sănătatea în familia mea, dar și în casele voastre. Avem nevoie de exemple pozitive mai ales pe partea de sănătate și de sport.
Am ajuns în stadiul în care acum sportul este zilnic, la fel ca spălatul pe dinți, mâncatul sănătos îmi pare atât de normal, încât nici nu mai știu cum mâncam înainte. Această disciplină de mai bine de 10 ani combinată cu o experiență în domeniul medical de mai bine de 8 ani m-au adus în stadiul în care sunt foarte încântată de ce am făcut cu psihicul, dar și cu corpul meu .
Auzim mereu în jurul nostru de diete minunte care ne scapă de kilogramele în plus, de depresie și de alte probleme, dar cât de indicat este să le urmăm fără a apela la un specialist?
Din punctul meu de vedere suntem cu toți diferiți (din fericire ) și avem nevoie de o dietă care să fie compatibilă cu noi și cu stilul nostru de viață. Când mereu spui că ești la regim sau la dietă ( deși „dietă” în limba greacă înseamnă „stil de viață”), că vrei să slăbești sau că nu îți iubești corpul, atunci consider că deja ai pierdut bătălia.
Un stil de viață sănătos este bine să se aleagă alături de un specialist care după ce îți cunoaște preferințele alimentare, istoricul medical, activitatea zilnică, nevoia de nutrienți și macronutrienți, îți poate oferi indicații despre combinațiile potrivite corpului tău.
Normal, un stil de viață sănătos îți oferă în permanență tonus maxim, energie, putere, optimism, dorință de viață și per total o stare de bine.
Niciodată nu îți va aduce depresie, anxietate, căderea părului, insomnii etc.
Acum că a început vara și vrem cu toții să arătăm cât mai bine, ne poți spune ce putem face fiecare dintre noi pentru a ne menține în formă, ce alimente sunt recomandate în această perioadă, ce tip de activitate fizică e mai potrivită etc.?
Acum într-adevăr este cea mai bună perioada din an în care este foarte ușor să slăbim, asta pentru că ziua este mai lungă iar piața este plină de verdețuri.
Sunt câțiva pași esențiali pe care îi recomand și anume:
Ai un fel preferat de mâncare, care este acela? De ce?
Hehehe….mie îmi plac mâncărurile puțin mai sofisticate și sunt mai multe:
Și așa lista poate continua. Eu am mâncăruri preferate care îmi aduc o stare de bine și care nu mă balonează. În general, am pofte de mâncare sănătoasă.
Aici voi da și un exemplu drăguț: eram însărcinată cu Radu, dar nu știam și dintr-o dată m-a luat o poftă de cartofi prăjiți – eram în primele 10 săptămâni de sarcina. Atunci toți cei din jurul meu au zis ca ori sunt însărcintă, ori m-am îmbolnăvit :)). Deci, cei apropiați mie știu clar că nu mă tentează plăcerile nesănătoase sau dacă le încerc, sunt excepții. Eu îmi satisfac mereu plăcerile culinare transformându-le în variante sănătoase.
Cum arată o zi din viața specialistului în nutriție, Andra Popp? Cum reușești să împaci toate rolurile din viața ta, femeie, mamă, soție, specialist în nutriție?
Aici o sa povestesc chiar de săptămâna aceasta.
Ma trezesc la 06:20, până la 07:00 citesc în pat, după aceea cobor din pat pregătesc micul dejun și îl și mănânc, iar pe la 07:15 trezesc copiii, îi îmbrac și plec cu ei la școala de vară.
La 08:15 îmi încep antrenamentul de crossfit până la 09:30 (acesta este sportul care îmi dă mie o incredibilă stare de bine).
După mișcarea de dimineață mă apuc de activitățile zilnice: consultații, webinarii, consiliere nutrițională, cât și discuții cu clienții înrolați în procesul de sănătate.
Aceste activități sunt puse pe pauza la ora 13:00 când îmi iau prânzul, singură sau cu o prietenă, depinde. După care, reîncep până la ora 16:30.
Apoi, iau copiii de la școala de vară și ne oprim la marginea unei păduri și stăm acolo până seara. Iau mâncare la mine și facem un fel de picnic, copiii se joacă la aer curat iar noi, adulții, povestim (eu și soțul meu) și ne bucurăm de revenirea soarelui .
Iar când vine seara, mereu dormim cu minim o poveste și somnul nostru este prezent începând cu ora 22:00-22:30.
A doua zi o luăm de la capăt. Nu îmi lipsesc din program sportul, apa, mișcarea, odihna, familia și nici prietenii.
Știm că pe 27 iunie va începe un nou curs de Tehnician Nutriționist, iar pe 4 iulie, tu și Iuliana Taranovschi, deschideți o nouă grupă pentru Programul de psihonutriție: Iubește-ți corpul și viața. Ne poți da câteva detalii despre ele, ce presupune fiecare, cum ne înscriem? (P.S.: Eu urmez cursul de Tehnician Nutriționist care este o încântare ).
Cursul din 27 Iunie de „Tehnician Nutriționist“ este exact cum spui tu, o încântare și un ajutor maxim în a aduce sănătatea la tine acasă. Acest curs este avizat de ANC și se desfășoară pe o perioadă de 6 luni cu ajutorul platformei Zoom. În general, acesta era „face to face”, însă această perioadă ne-a forțat sa mutăm totul în online.
Iar grupul de suport– Iubeste-ti corpul si viata– este un ajutor real pentru toți care doresc sa își transforme corpul și viața și nu au susținerea necesară acasă, sau cei care au încercat de multe ori sa slăbească și după 2-3 săptămâni au renunțat/ au cedat/ își pierdeau motivația. Acest grup vine să te sprijine atât pe partea fizică prin nutritie – cu ajutorul meu – cât și pe partea psihică prin intermediul colegei mele psiholog, psihoterapeut, Iuliana Taranovschi.
De-a lungul timpului am observat ca dacă nu ai o motivație clară, renunți ușor la orice tentativă de a aduce sănătatea în casa ta. Astfel, s-a creat acest grup de suport care începe în 4 Iulie și abia așteptăm sa fim alături de voi pe parcursul a 6 luni cât durează sprijinul nostru.
Ambele cursuri le găsiți pe pagina mea și tot acolo va puteți înscrie printr-un mesaj la postare sau dacă nu în privat.
Pagina mea este MarryPoppinsJuiceDelivery si în curand se va numi AndraPoppHealthSpecialist.
Iar la sfârșit, am vrea să știm cum ne poate influența sănătatea o alimentație adecvată și cât de important este un jurnal alimentar în special atunci când vrem să pierdem câteva kilograme? Ce le recomanzi celor care vor să își schimbe modul de alimentație?
Sănătatea, în esență, este totul, dacă nu ai sănătate, nu poți face nimic. Dacă începi sa devii conștient că starea de bine apare doar atunci când aduci mâncare de calitate în viața ta, legume și fructe crude, proteină animală de la o fermă cunoscută, prăjituri făcute în casa, eviți prăjeala și fast food-ul, înlocuindu-le cu grătar, mâncare la cuptor etc., vei avea un mare beneficiu.
Când deja ești supraponderal și sedentar sunt primele semne ca sănătatea ta merge spre o pantă descendentă în care în curând vor apărea durerile de cap, depresia, hipertensiunea, obezitatea, diabetul, anxietatea etc..
Ține doar de tine să faci zi de zi câte un pas. Azi începi cu apa, te obișnuiești cu ea, minim 21 de zile (de atâta are nevoie în mod normal creierul peantru a introduce un nou obicei în activitatea zilnică), apoi treci la următorul pas: minim 3 săptămâni dormi la ora 22:30 și tot așa, fără stres, frustrare și pe repede înainte. Răbdarea este cheia succesului.
Și da, un jurnal alimentar este un pas important pentru a realiza tot ce mănânci și bei, pentru a nu fi tentat să zici ca tu nu mănânci nimic, dar totuși te îngrași. De multe ori banalele gustări (ronțăitul) nu sunt considerate mâncare, însă ele ne trădează corpul constant.
Iar pentru un final fericit, vă recomand să faceți un pact cu voi pentru o perioadă de 4 săptămâni în care să introduceți 2 obiceiuri sănătoase (apă, somn, mișcare, fructe – legume crude, eliminarea dulciurilor etc.) și să observați cum vă simțiți.
Eu vă garantez că după ce faceți acest pas, o să vă fie ușor să reveniti la vechile obiceiuri însă nu o sa va simțiți fizic și psihic bine, deci clar veți simți diferența înainte și după.
Mereu să vă gândiți că știți deja cum vă simțiți cu ce faceți acum, dar voi să fiți curioși să vedeți ce veți simți și când aduceți mai multă sănătate în viața voastră.
Așa cum faceți voi, așa vor face și copiii voștri. Dacă în momentul de față te lupți cu câteva sau mai multe kilograme în plus și copiii vor avea aceleași probleme, dacă tu ai probleme de sănătate, probabil că și partea asta o lași moștenire. Ține minte: doar TU te poți ajuta, însă este important sa ceri ajutorul unui specialist când simți ca ești depășit!
Numai bine vă doresc, sănătate maximă și zâmbet zi de zi !
Speram ca te ajuta acest interviu. Daca vrei sa abordam un anume subiect sau sa aducem un specialist anume pe blog, lasa-ne un comentariu. 🙂
Interviu realizat de Alina-Maria Vladoi pentru OANABI