Interviu cu inspirație (19) – Roxana Bucur – Psihologia Banilor

cetatea alba iulia
La drum prin România – Partea a III-a – Vacanță în Alba Iulia – Turda
13 august 2020
vina ca nu faci destul, vina ca nu esti indeajuns, vina ca mereu raman sarcini nefacute
De unde vine vina că nu faci destul + 6 metode care să te ajute să eliberezi vina
24 august 2020
psihologia banilor roxana bucur interviu oanabi

Roxana Bucur este planificator și consultant financiar independent și o poți găsi pe site-ul propriu, Psihologia Banilor și în pagina de Facebook cu același nume.

„Creșterea nivelului de educație financiară reprezintă scopul activității mele din zona de online și offline. Clienții mei sunt clienți educați din punct de vedere financiar, atenți la banii lor și la realizarea obiectivelor. Mă încarc de energie în momentele în care pun bazele unei siguranțe financiare, unui plan de economisire/investiții pentru obținerea locuinței proprii, închiderea anticipată a creditului, susținerea financiară a viitorului copiilor și a pensiei, precum și constituirea unui venit pasiv.” Roxana Bucur (extras de pe site-ul Psihologia Banilor)

Roxana, care este povestea ta?

Povestea mea începe la vârsta de 4 ani când am economisit primii mei bani: mărunțișul. A continuat la adolescență când, angajată fiind part-time/sezonier, am pus deoparte 90% din banii mei. Acum economiile reprezintă 50% din venit și îmi și investesc banii.

Cum ți-a influențat copilăria deciziile legate de bani și cu ce credințe despre bani ai crescut?

Copilăria mi-a influențat  deciziile în ceea ce privește economisirea, această obișnuință care stă la baza educației financiare.  Am crescut cu credința că oricât de puțin ai avea, trebuie să pui deopartebani albi pentru zile negre și că este necesar să faci ceea ce îți place pentru a câstiga bani, ajutându-i și pe ceilalți – credințe din partea bunicii mele. 

Ce ai învățat diferit despre bani după ce ai început educația financiară?

Că banii pot munci pentru tine. Nu este necesar să fii doar tu  cel care muncește pentru ei.

Cum crezi că poate educația financiară să transforme viața unei familii?

Educația financiară transformă destinul fiecăruia, individ sau familie, prin protecția pe care o conferă și libertatea, pentru că gestionarea eficientă a banilor conduce la relaxare și la libertatea de a alege pentru viitorul tău, al copiilor tăi. 

Ce le-ai spune persoanelor care se întreabă de unde să înceapă educația financiară, dacă nu au bani să meargă spre coaching/consultanță financiară?

Îndemn la conștientizare prin articolele postate de mine și prin toate informațiile oferite. Să conștientizeze situația lor actuală și a celei viitoare, adresându-și următoarele întrebări: Cum arată viața lor: ce le place/ce nu le place și cum ar vrea să arate? Apoi să caute informații. Sunt multe informații utile și există și consultanți financiari care primesc bani din intermediere, nu din partea clienților, așa că pot apela cu încredere la aceștia.

Care sunt etapele pe care le urmezi tu într-o sesiune de coaching/consultanță?

Conștientizarea situației actuale și a celei viitoare. Odată ce am conștientizat cele două aspecte, facem planul pentru a clădi viitorul. Viitorul se clădește cu informații aplicate, obișnuințe create și produse financiare (eu fiind un consultant financiar care oferă produsele financiare potrivite – vehiculele care ne duc la destinația dorită).

Care sunt primii pași pe care părinții îi pot face pentru a le oferi o educație financiară copiilor lor?

În primul rând este necesar să stabilească următorul lucru: banii fac parte din viața noastră. Apoi să le explice acest lucru, să identifice momentele în care avem nevoie de bani, să îi ajute pe copii să recunoască acțiunile cu privire la bani și să îi sprijine în crearea obișnuințelor sănătoase din punct de vedere financiar: economisirea, investirea banilor, filantropia. 

Spune-mi, te rog, trei principii de succes legate de bani, pe care le putem implementa astăzi în viața noastră.

  • Economisirea unei părți din venit
  • Investirea banilor pentru viitor
  • Cultivarea răbdării: a recompensei de termen lung.

Ce îți dorești tu să lași în urma ta? Care este misiunea pentru care faci ceea ce faci?

Misiunea mea este să ofer celorlați ceea ce eu am învățat la un moment dat. Îmi doresc să las în urma mea aceste informații pe care le dețin și să aibă acces cât mai mulți oameni.

În încheiere, spune-mi, ce este succesul pentru tine? Te consideri o persoană de succes?

Succesul pentru mine reprezintă împlinirea, atât personală, cât și profesională: un echilibru între cele două. Nu, nu sunt încă o persoană de succes. Sunt și o persoană perfecționistă, astfel încât nu știu dacă voi atinge succesul.

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit "Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021".
Holler Box