Interviu cu inspirație (2)- Anamaria Ciuhuță

Inspirația de Luni (8)
28 ianuarie 2019
Tu ce fel de mindset ai?
30 ianuarie 2019

Sunt specialist financiar bancar, trainer certificat, scriitoare, blogger, părinte, fondatoare www.financialparenting.eu. Dețin o experiență de 20 ani în domeniul financiar bancar și sunt trainer certificat de peste 10 ani. M-a fascinat dintotdeauna relația oamenilor cu banii. Am specializări în contabilitate, analiză financiară, risc operațional, risc de creditare, investigații fraudă, spălări de bani, finanțare terorism, asigurări, conformitate. Dau din știința mea și altora pentru că îmi doresc o lume mai bună pentru toată lumea. Îmi doresc să văd copii educați financiar care vor ajunge adulți de succes. În același timp ajut și adulții să dezvolte o relație mai bună cu banii și valorile din viața lor, astfel încât problemele financiare pe care le-am întâlnit la mii de oameni în cariera mea să fie evitate.

Întrebarea nr. 1: De când predai educație financiară și care a fost punctul de cotitură care te-a determinat să nu te mai întorci la serviciu, ci să pornești o afacere pe cont propriu?

Educație financiară predau de peste 10 ani, primele cursuri le-am scris și predat în Institutul Bancar Român. Cu ani în urmă am început să studiez orice are legătură și influențează relația cu banii, inclusiv cărți și studii de psihologie, neuromarketing, dezvoltare personală, inteligență emoțională, risc, fraude. Educație financiară, așa cum o văd eu după 20 de ani de experiență în domeniul financiar bancar, o fac din 2017 prin www.financialparenting.eu. M-am îndreptat către părinți inițial, pentru că ei formează comportamentul generațiilor viitoare. Pentru că părinții au cerut și ei cursuri de educație financiară, am dezvoltat și cursuri pentru adulți, inclusiv un program complex și foarte intens de 6 săptămâni. Punctul de cotitură a fost venirea pe lume a fetiței mele. Am știut că programul fix la un angajator nu mai este pentru mine. Valorile din viața mea s-au schimbat și situația financiară pe care mi-am construit-o în acești ani de carieră mi-a permis să fac această schimbare. Pot spune că a fost un pas gândit și plănuit.

Întrebarea nr. 2: Care sunt câteva dintre cele mai mari provocări pe care a trebuit să le depășești pentru a ajunge unde ești astăzi?

Provocări are fiecare în viața lui. La 18 ani m-am angajat ca să îmi pot continua studiile și mult timp am avut câte două locuri de muncă. Eram cea mai tânără și copil de mingi, cum se spune. Am întâlnit oameni și oameni, pe cei mai mulți îi port cu drag în amintire, alții mi-au dat lecții valoroase, dar într-un mod nu prea plăcut. La 20 de ani l-am pierdut pe tata, nu a fost ușor, dar viața a mers mai departe. La 25 de ani am luat o valiză și m-am mutat de la Cluj la București, așa am avut parte de mărirea salariului, astfel încât să îmi pot face MBA-ul. Cred că m-am simțit cel mai singur om de pe pământ. La 26 de ani am luat o poziție de șef de agenție și am avut o responsabilitate copleșitoare la acel moment, față de rezultatele pe care trebuia să le aduc, dar și față de oamenii care au avut încredere să vină în echipa mea, eu fiind mai tânără decât ei toți, rezultatele au fost peste așteptări. De departe provocarea cea mai mare a fost să fac un copil împotriva tuturor analizelor medicale care dovedeau că asta nu se va întâmpla. Consider că ”nu se poate” este doar o expresie pe care de noi depinde să o acceptăm sau nu.

Întrebarea nr. 3: Care sunt trei dintre cele mai bune lecții despre bani pe care le-ai învățat de la părinții tăi?

1. Să te întinzi doar cât îți este plapuma. – adică prima dată îti plătești datoriile, faci economii și de restul trăiești.

2. Poți să ai câți bani vrei. Depinde însă de cât ești dispusă să muncești pentru ei. – după muncă și răsplată, muncește inteligent, nu te feri de muncă.

3. Respectă-ți valoarea și crește-o tot timpul. – apreciază-ți valoarea, încearcă să fii cea mai bună, muncește pentru asta, studiază tot timpul, cere prețul (salariul) pe care îl meriți.

Întrebarea nr. 4: Cum reușești să împarți rolul de mamă cu cel de antreprenor?

Fiecare femeie are o mulțime de roluri, inclusiv de parteneră, fiică, prietenă, colegă și așa mai departe. Rolul de mamă este doar unul dintre ele. Pentru că Elena este mică, acest rol acaparează mai mult timp. Avantajul în antreprenoriat, în special în ce fac eu, este flexibilitatea. Muncesc în funcție de programul familiei și, prin urmare, se împacă foarte bine aceste roluri. Uneori am evenimente în timpul ei liber și îi explic că iubesc ce fac si am nevoie de această activitate, îi ofer astfel o perspectivă asupra muncii și ce înseamnă să iubești ceea ce faci.

Întrebarea nr. 5: Imi poți spune ce tipuri de personalitate financiară există și la ce comportamente legate de bani suntem, în general, predispuşi?

Două tipuri mari și vizibile sunt Spender (cheltuitor) și Saver (cel care face economii). Mai sunt și altele, o să vă descriu pe scurt câteva.

Spender/ cel care cheltuie – este considerat si mână largă. Reacționează emotional, își face poftele și, de multe ori, se întinde mai mult decât îi este plapuma, ajunge de multe ori în datorii. Îi este greu să se oprească din cumpărat. Saverul/cel care economisește – de multe ori este privit de restul ca fiind spărgător de distractie sau chiar zgârcit. Se gândește de două ori înainte să scoată bani din buzunar, este organizat, face economii și cumpără ce își dorește atunci când are bani disponibili, nu îi plac datoriile. Există și un tip de personalitate, avoider– cel care evită să manevreze bani, să aibă legătură cu ei. Această personalitate financiară are în spate o frică legată de bani. Nu știe nici câți are, nici câți datorează, preferă să aibă un partener care se ocupă de toate problemele financiare, de la plata facturilor până la deciziile financiare legate de nevoile familiei. Poate ați auzit și de money monk/calugărul financiar – este tot un fel de avoider, nu vrea să aibă de-a face cu banii dar respingerea lui nu vine din frică, ci din considerente religioase sau alte credințe personale. În literatura de specialitate veți întâlni și alte tipuri de personalități financiare în funcție de diferite criterii. Personalitatea noastră, modelul de acasă, mediul în care am crescut, obiceiurile formate și influența mediului, toate pot influența personalitatea financiară. Totuși, fără o educație financiară și o conștientizare a personalității noastre, a elementelor care ne influențează, nu putem ajunge prosperi. Sunt ”spenderi” care au averi și ”saveri” care sunt săraci. În ziua de azi, cu influența marketingului, este foarte ușor să cheltuim mai mult decât ar trebui. Lumea modernă în care trăim ne transformă încet în cheltuitori și avem nevoie de educație financiară și obiceiuri sănătoase pentru succes pe termen lung.

Întrebarea nr. 6: Vezi potenţial într-o afacere de network marketing, având în vedere că mulţi dintre oamenii de succes (Brian Tracy, Robert Kiyosaki, Harvey Mackay, Jack Canfield, John Maxwell) au/au avut astfel de afaceri?

Cred că poţi avea succes în orice tip de afacere, atâta timp cât crezi în ea şi munceşti pentru asta. Acum 20 de ani aceste afaceri luau avânt şi în România. Am lucrat în asigurări pentru o agenţie care încerca să construiască această afacere pe acest model. Cărţile şi cursurile de dezvoltare de care am avut parte m-au ajutat foarte mult în viaţă. Aceste afaceri se bazează mult pe dezvoltare personală, motivaţie şi dezvoltarea unor abilităţi de relaţionare şi vânzări. Cu toate acestea, eu personal nu cunosc nici o persoană care trăieşte doar din venitul pasiv pe care o astfel de afacere o promovează. Eu o ţin pe a mea. Degeaba câştigi bani mulţi, dacă nu ştii cum să îi foloseşti, este degeaba. Deci poate că se câştigă bine într-o astfel de afacere şi problema cunoscuţilor mei să fie legată de administrarea banilor.

Întrebarea nr. 7: Cât de importantă este educaţia financiară la copii şi cum reacţionează copiii când le povesteşti despre bani?

Studiile arată că un copil îşi formează modelul propriu financiar în primii 7 ani de viaţă. Acest model poate să fie asemănător cu al părinţilor, de cele mai multe ori, sau nu. Copiii văd şi învaţă, chiar dacă noi le explicăm, chiar dacă nu. Un copil care a văzut că mama se luptă cu plata facturilor în fiecare lună nu va şti să facă economii, nu le va înţelege sensul, el este centrat pe supravieţuire. Poate deveni însă un saver dus la extrem, depinde cât de grav a fost afectat de aceste lipsuri (de exemplu dacă a simţit foamea destul de des, dacă a fost umilit, lăsat la o parte sau evitat de ceilalţi copii din acest motiv). Copiii sunt foarte interesaţi de tot ce este legat de bani. Cursurile de educaţie financiară în grădiniţă se ţin după vârsta de 3 ani, când ei deja ştiu ce sunt banii. Ştiu că pentru bani mama şi tata pleacă de lângă ei, cu bani se cumpără jucăriile pe care şi le doresc, şi asa mai departe. Copiii mai mari pot înţelege lucruri mai complexe legate de bani şi sunt foarte încântaţi să înţeleagă lucruri pe care le-au văzut, dar nimeni nu le-a oferit şi explicaţii.

Cursurile mele de educaţie financiară nu se referă doar la bani, ei află şi ce este riscul, cum recunoaştem o situaţie riscantă şi ce facem – această situaţie o vor replica în situaţiile riscante în care pot pierde bani, ce este o proprietate publică sau privată, cum banii ne influenţează sentimentele şi multe altele. Banii totuşi fascinează şi avem destule jocuri legate de bani.

Întrebarea nr. 8: Din experienţa ta, care sunt motivele pentru care oamenii sunt săraci? Cu ce frici se întâlnesc aceştia?

Motivele sunt multe şi diverse. Frica nu aş pune-o pe primul loc. De regulă, frica îi face pe oameni să fie mai grijulii cu banii lor. Pe lângă educaţia financiară aş pune în cap de listă blocajele legate de bani şi credinţele limitative. Blocajele vin, de regulă, din familie şi modelul care a fost în casă, de exemplu dacă doar tata se ocupa de banii casei, iar mama a primit bani pentru nevoile familiei, dar sub îndrumări stricte, fiica va avea probabil personalitate de ”avoider/evitant” şi va evita contactul cu banii, sau de ”spender/cheltuitor” pentru a se recompensa, inconştient evident, pentru toate dăţile în care nu a primit bani sau lucruri ca alţi copii. Credinţele limitative vin tot din primii ani, dar se pot forma şi pe parcurs sub influenţa mediului în care ne aflăm (de exemplu: ”banii nu aduc fericirea”, ”oamenii cu bani sunt răi/egoişti/lacomi/nu merită iubire”, ”nu merit”, ”cine să îmi dea mie”, ”cine sunt eu să …”, ”eu nu am pile sau relaţii”, ”m-am născut sărac”, ”nu am ce să fac” şi aşa mai departe. Educaţia financiară te ajută să ştii, pe lângă multe altele, cum să administrezi banii corect. Cum îi împarţi în ziua de salariu, cum faci diferenţa dintre nevoi şi dorinţe, astfel încât să poţi face şi economii, cum să faci un buget, cum să învesteşti, cum să iei un credit, cum să accesezi produse bancare sau financiare, cum să câştigi bani în loc să îi pierzi. Studiile făcute pe oamenii săraci, au dezvăluit că şansele ca în continuare să fie şi copiii lor săraci era influenţat de nivelul educaţiei din casă. Copiii care până la 3 ani au fost crescuţi în familii sărace, dar care aveau studii şi care s-au ocupat de copii şi de dezvoltarea lor, în sensul că le-au vorbit cu un vocabular bogat, le-au explicat lucruri, au fost prezenţi în viaţa copilului, au avut mari şanse să iasă din sărăcie. Este un mit că doar copiii de bogaţi pot fi bogaţi. 80% din bogaţii lumii sunt la prima generaţie, mulţi provenind din familii sărace.

Întrebarea nr. 9: Sunt oamenii dispuşi să investească în educaţie financiară pentru a atinge bunăstare şi libertate financiară?

Foarte bine ai formulat, investesc şi nu cheltuiesc, pentru că asta este o investiţie şi nicidecum, o cheltuială. Din experienţa mea îţi spun că cei care investesc în educaţie financiară sunt cei cărora le pasă de viitorul lor, au obiective clare şi planuri, nu lasă lucrurile la întâmplare. Le pasă de ei, de viitorul lor şi al familiei lor, cumpără cărţi de specialitate şi participă la cursuri. Investesc cei care au înţeles că succesul nu e întâmplător şi nu aşteaptă o minune salvatoare, cum ar fi să câştige la loto pentru a le fi mai bine.

Întrebarea nr. 10: Ce moştenire sau lecţii de viaţă doreşti să transmiţi copilului tau?

Vreau ca ea să știe lecțiile legate de bani pe care le-am primit de la părinții mei, pentru că o vor ajuta. Îmi doresc să simtă că lucrurile care contează în viață nu stau în bani, dar că banii te fac liber și te ajută în tot ceea ce faci. Vreau să știe că trăiește într-o lume frumoasă, cu oameni minunați, pozitivi, corecți, buni și doar de ea depinde să fie fericită în fiecare zi, să vadă lucrurile bune și să le schimbe pe cele pe care le poate schimba dintre cele rele, să le accepte pe cele pe care nu le poate schimba, dar să le evite pe cât poate. Îmi doresc să trăiască o viață cu sens. Fiecare zi să conteze pentru ea și pentru cei din jurul ei. Sper să își asume lucrurile pe care și le dorește și să muncească și să lupte pentru ele. Să știe că atunci când îți dorește ceva nimic nu te poate opri, iar cel mai mare aliat sau persoană care o poate opri stă doar în oglindă. Îi las moștenire un model familial bazat pe dragoste, încredere, sprijin, generozitate, fericire, energie pozitivă, respect, dorință de dezvoltare, bunăstare și prosperitate. Sunt sigură că o să îl urmeze.

Dacă ţi-a plăcut acest interviu şi consideri că este valoros, dă un share să beneficieze cât mai multe persoane de aceste informaţii preţioase. 😉

Dacă vrei să fii prima persoană care vede un articol atunci când este publicat pe blog, abonează-te la newsletter. 🙂

Iti place ? Distribuie acest articol:

1 Comment

  1. Mihaela Dejeu spune:

    O cunosc pe Anamaria de foarte mulți ani și cred in ea. Citind acest interviu mi-am dat seama încă o data ca a deveni un om de succes ține in primul rând de ambiție și de capacitatea noastră de a învața pe tot parcursul vieții. Dacă vreți să aflați mai multe despre bani și libertatea pe care ei ți-o oferă, rezervăți-vă un loc la cursurile ei. Succes Anamaria! Mulțumim Oanabi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box