Interviu cu inspirație (21) – Claudia Groza Lazăr – AUTOR

banii si emotiile
Banii și emoțiile. Cum ajungi la esența problemelor financiare
15 noiembrie 2020
Cum să ai o relație sănătoasă cu banii tăi?
3 decembrie 2020

Claudia Groza Lazăr este autor de cărți pentru copii, cărți personalizate și profesor de biologie. Probabil o recunoști din mediul online unde susține cu vehemență educația în rândul copiilor, creând pentru ei povești și materiale educaționale care să le stârnească curiozitatea și pasiunea pentru citit și scris.

O puteți găsi oricând pe Facebook aici, dar și pe site-ul ei, de unde chiar poți achiziționa cărțile scrise cu drag pentru copii.

Cine este Claudia Groza și ce face cu talent și pasiune în fiecare zi din viața ei?

Claudia este o femeie-copil, care iubește oamenii și adoră copiii. Poveștile s-au ținut scai de ea, pătrunzându-i în suflet. Ascultă cu atenție povești de viață și contribuie la înfrumusețarea vieților cu o vorbă bună, un strop de timp și o îmbrățișare.

Adesea, soluția vine prin scrierea unei povești sau poezii. Zilnic particip la educația prin joacă a gemenilor mei, de 4 ani și 10 luni. Învățăm unii de la alții să iertăm, să fim buni și veseli.

Apoi, mă ocup de elevii mei, predându-le cu drag, pasiune și creativitate lecții de biologie, brodate cu umor, optimism și povești de viață desprinse adesea din cărțile pe care cu poftă le devorez zilnic.

Care este de ce-ul tău? De unde a pornit totul?

De mică mi-am dorit să învăț copiii să scrie, să calculeze prin mijloace hazlii, să descopere magia din povești, citind pe roluri. La școala unde am învățat, era un cămin de copii. A fost de băieți, apoi a devenit de fete. Voiam să le ajut să aibă o viață bună!

Atunci a încolțit în mine dorința de a mă implica în educația copiilor care nu au acces la cărți și informație. Nu știam cum. Am crescut! Am devenit profesor de biologie, deși eu visam să predau limba română și să scriu. Știam că prin povești pot transmite mesaje copiilor din lumea întreagă.

Cum ţi-au schimbat copiii tăi viaţa şi bucuria de a scrie poveşti?

Copiii mei s-au hrănit cu povești. Însărcinată fiind, am susținut multe ateliere de lectură și creativitate, am citit multe povești și am scris. De cum am devenit mamă, mi-au devenit sursă de inspirație. Îi priveam cum dorm și apărea inspirația.

Scriam repede povești pe telefon. Câteva din acele povești au apărut în cel mai recent volum de povești „Balonul călător și prietenii lui”. Nu credeam că am atâtea lecții de învățat de la ei: să iert ușor, să mă bucur de lucruri mărunte, să râd cu poftă, să privesc cu atenție oamenii, să iubesc muzica și sportul.

Ei iubesc poveștile! Citim muuuult și inventăm împreună povești.

Cum arată o zi din viaţa ta acum, în contextul pandemiei?

Zillele mele sunt haotice.  M-am refugiat în muncă.  Prin faptul că stau mult în casă, sunt tentată să fac și treburi gospodărești, dar și să dau viață tuturor ideilor ivite peste noapte sau în timp ce spăl vasele.

Îmi lipsește programul și socializarea. Deși particip la multe webinarii, pe diverse teme, nu este același lucru cu prezența fizică. Copiilor le e dor de grădiniță, iar eu mă simt vinovată că nu am timp să fac toate activitățile recomandate de doamna educatoare, dar avem timpul nostru de îmbrățișări, râs și joacă. 

De ce simţi că educaţia este importantă?

Educația este tot ce poți lua cu tine oriunde te-ai duce. Educația este cheie spre o viață mai bună. Educația îți oferă încredere în tine și posibilitatea de a vedea oportunități.

Cum îţi găseşti inspiraţia şi cum accesezi creativitatea zilnic?

Inspirația o găsesc  privind copiii, părinții, dar și în ceea ce văd, aud, precum și din lectură (locuri, situații sau pur și simplu cuvinte care îmi crează pe loc o imagine de la care încep să scriu).

Lucrând cu copii de vârste diferite, pentru că susțin și ateliere de lectură și creativitate, îmi place să îi ajut să învețe cu drag și logică. Atunci apelez la creativitate în diferite moduri pentru a-i ajuta să înțeleagă un text, un mesaj sau un proces biologic.

Ce înseamnă pentru tine o poveste? Cum îi găseşti structura şi care este elementul care face poveştile tale unice?

Fiecare dintre noi are o poveste și este personaj dintr-o poveste. Pentru mine, o poveste este o lecție de viață. Structura este în funcție de mesajul pe care vreau să îl transmit.

Îmi place să respect intriga. Este foarte importantă într-o poveste. Crează suspans! Elementul meu de unicitate este introducerea de noțiuni științifice legate de literatură, biologie, istorie, geografie etc.

Ce ai spune unui novice în scrierea de poveşti sau de cărţi?

Totul este posibil! Să scrie pur și simplu, apoi să recitească și să îmbunătățească textul. Dacă este o carte, atunci ar fi bine să scrie zilnic și să aibă și un termen limită.

Mie îmi place să fac lucrurile profesionist și am urmat cursuri de scriere creativă și am citit cărți pe acest subiect. Îmi place și chiar îmi doresc să urmez un master pe acest subiect. Am învățat că o carte 1/3 ceea ce vezi, 1/3 ceea ce ai trăit și 1/3 ficțiune.

Care sunt valorile care te ghidează în viaţă şi care simţi că este misiunea ta? În ce direcţie te poartă Sufletul tău?

Valorile sunt foarte importante pentru mine. Adevărul, bunătatea, stima de sine, iubirea și ajutorul necondiționate mă ghidează în drumul spre reușită.

Menirea mea este de a ajuta tinerii să creadă  în ei, să învețe cu plăcere și să își urmeze pasiunile prin materialele și cursurile pe care le realizez.  Vreau să ajung la copiii care nu au acces la educație din întreaga lume.

Îmi doresc să fac o schimbare de direcție în 2021 și să mă axez pe material și cursuri pentru tineri, care să îi ajute în alegerea drumului și  să fie motivați pentru a-și crea o viață minunată.

Claudia a creat un material pentru copiii care își petrec zilele cu părinții și vor să facă activități interactive, așa că puteți să descărcați de aici un calendar de Advent minunat pentru viitoarea perioadă:

Cunoști pe cineva care s-ar bucura de acest calendar de advent perfect pentru luna decembrie? Dă un share la articol. 🙂

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box