Interviu cu inspiraţie (3)- Ovidiu Oltean

Inspirația de Luni (9)
4 februarie 2019
TU poţi avea succes în Network Marketing?
6 februarie 2019

Ovidiu Oltean este public speaker profesionist, trainer şi coach în Public Speaking şi moderator de evenimente.

După 4 ani de programare și 3 ani de vânzări, a descoperit ce înseamnă cu adevărat oratoria, în anul 2012, la clubul Toastmasters Cluj. Un an mai târziu s-a dedicat public speaking-ului și a devenit unul din cei mai premiați și apreciați experți din acest domeniu din România, fiind triplu campion European și de 16 ori campion național la Public Speaking.

Misiunea lui este să sprijine oamenii să aibă mai multă încredere în ei, să fie mai persuasivi și mai autentici atunci când își prezintă ideile în public. Îi ajută să construiască și să livreze prezentări clare, captivante și convingătoare prin intermediul ședințelor de consultanță, training-urilor intensive și cursurilor online.

Este fondatorul cursului intensiv de vorbit în public, Atelierul de Life Speaking, al francizei naționale de evenimente de public speaking, 5MS, facilitator al programului Speaker Elite și fost președinte al clubului Toastmasters Cluj.

Motto-ul lui este: “Atinge-le Inima și le vei deschide Mintea!”

Întrebarea nr. 1: De unde vine pasiunea ta pentru vorbitul în public?

Am descoperit ce înseamnă oratoria în Septembrie 2012 la clubul de public speaking și leadership – Toastmasters Cluj. Am fost invitat de un prieten și după ce l-am refuzat cu succes de trei ori, a patra oară nu am mai știut ce să îi spun, așa că am mers la întâlnire.
Mi-a plăcut foarte mult atmosfera destinsă și oamenii deschiși și pozitivi. Am ieșit în față la un discurs improvizat, am vorbit despre extratereștri și bețișoare chinezești, iar la final am fost aplaudat, deși nu am spus nimic “foarte inteligent”. Săptămâna următoare am mers din nou și am devenit membru. De aici a început bulgărele să se rostogolească.
Dacă privesc în urmă, am avut o atracție față de “scenă” încă de la grădiniță, când aveam roluri în scenete. Ulterior, la școală și liceu am fost implicat cam în toate spectacolele de final de an, dar nu m-am gândit vreodată că aș putea să fac ceva cu această pasiune și nici nu am fost încurajat. Așa că abia la 24 de ani s-a reaprins focul în mine.

Întrebarea nr. 2: Care sunt cele mai bune modalităţi de a scăpa de frica de vorbit în public?

Sunt o mulțime de metode. Am să îți ofer 3 dintre ele. Prima este PREGĂTIREA și funcționează garantat. Cu cât de pregătești mai bine, cu atât scad emoțiile. Acum, trebuie să stabilim ce înseamnă să te pregătești corect. Nu înseamnă doar să îți notezi ideile și să treci peste ele în gând, înseamnă să te ridici în picioare și să rostești prezentarea, să o verbalizezi cap-coadă, în mod repetat până ajungi să o poți livra fără împotmoliri, fără ă-uri, fără să te uiți peste notițe. Pentru unii asta înseamnă vreo 5 repetări, pentru alții vreo 30. Obiectivul este să ajungi în punctul în care focusul tău nu mai este să încerci să îți amintești ce trebuie să spui, pentru că îți vine în mod automat.
A doua metodă presupune să îți scrii pe foaie toate temerile pe care le ai (gen: mi-e teamă că o să mă blochez, că nu voi ști să răspund la întrebări, că o să mă înjure publicul, etc.) și să găsești soluții de a ieși din acele situații, dacă ele devin realitate. Adică să găsești un plan de rezervă pentru fiecare situație de care îți este teamă. Astfel, vei reduce puterea pe care frica o are asupra ta.
A treia modalitate este de a te folosi de respirație pentru a te calma. Respirația profundă, diafragmatică te ajută să reduci ritmul cardiac și agitația. Un exercițiu simplu este: 7-4-7-4. Inspiri profund și lent, numărând în gând până la 7, ții aerul numărând în gând până la 4, expiri profund și lent, numărând în gând până la 7, ții aerul numărând în gând până la 4, după care repeți. După 7-10 repetiții vei simți instant o îmbunătățire.
În trainingurile mele predau multe alte metode, dar acestea sunt cele mai simplu de pus în practică.

Întrebarea nr. 3: Care sunt elementele cheie pentru o prezentare de succes?

Depinde ce înseamnă “succes” pentru tine. În funcție de etapa în care te afli, de experiența pe care ai acumulat-o, acest succes poate să însemne lucruri diferite. Poate la început succes înseamnă să îți duci prezentarea până la final, fără să te blochezi. Poate ai deja experiență și succes înseamnă să primești 2 oferte de colaborare la finalul prezentării.
Cred că primul lucru de care ai nevoie pentru a susține o prezentare “de succes” este să îți definești în termeni foarte clari, specifici, cuantificabili, ce înseamnă acel succes pentru tine. Adică, ce vrei să obții de la prezentare?
Pe urmă, te gândești ce e nevoie să faci pentru a obține ceea ce îți dorești. Foarte probabil, primul lucru pe care vei fi nevoită să îl faci este să obții atenția publicului. Apoi, vei fi nevoită să te conectezi emoțional cu oamenii care te ascultă, să îi înveți ceva nou și pe urmă să îi inspiri sau să îi motivezi să facă ceva.
Pentru a face toate astea e nevoie să: te pregătești temeinic înainte, să afli care sunt interesele publicului și cum le poți atinge și să fii prezentă pe tot parcursul discursului.

Întrebarea nr. 4: Cum reuşeşti să îţi gestionezi emoţiile, astfel încât pe scenă să prezinţi ca un profesionist?

Pe lângă cele 3 metode pe care le-am prezentat mai sus, cred ca este important să conștientizezi că atunci când “urci pe scenă” ai intrat într-un rol nou. Nu mai ești în rolul de “angajat”, “prieten”, “șef”, “iubit”, etc., ci în rolul de “speaker”. Asta înseamnă că tot ce ține de viața ta, în afară de acea prezentare, pui deoparte până se termină prezentarea. Poate ai avut o zi proastă la serviciu, poate te-ai certat cu persoana iubită, poate ai avut o tragedie în familie. Toate aceste lucruri te afectează emoțional și este normal să fie așa, dar când ajungi în fața oamenilor, ele ar fi bine să nu mai existe în conștientul tău și să fie puse pe pauză. Te vei întoarce la ele după ce îți termini prezentarea. Nu e ușor, dar din respect pentru publicul tău, este necesar.

Întrebarea nr. 5: Care sunt elementele de autenticitate pe care tu le aduci discursurilor şi care te-au ajutat să câştigi atâtea concursuri de Public Speaking, atât la nivel naţional, cât şi european?

Piatra de temelie a oricărui discurs este povestea personală. Dacă nu ai o experiență personală asociată subiectului despre care vorbești, mai bine stai jos și nu vorbeşti. În momentul în care vorbești despre lucruri pe care le-ai trăit, vei transmite emoție, te vei vulnerabiliza, te vei credibiliza și vei fi autentică. Este adevărat că dacă povestea este despre un moment mai dureros din viața ta, despre un eșec, despre o mare provocare întâlnită, conexiunea emoțională va fi mai puternică, iar vulnerabilizarea va fi mai mare.
De asemenea, îți recomand să nu vorbești despre subiecte care nu te pasionează, care nu stârnesc un fior în tine pentru că acest lucru se va simți.
Un al treilea element, care mie îmi vine natural, dar care se poate învăța este teatralitatea, adică varietatea verbală și expresivitatea limbajului non-verbal asociat mesajului rostit. De fiecare dată când țin o prezentare îmi reamintesc că “it’s not just a speech, it’s a performance”. Încorporez multe elemente dramatice în prezentările mele pentru a le face mai vii și mai atractive.

Întrebarea nr. 6: Cum găseşti subiectul potrivit pentru o prezentare de succes?

Îl găsești răspunzând la 3 întrebări, ideal în următoarea ordine:
1. Ce vor să afle, să învețe oamenii care mă ascultă? Ce îi interesează?
2. Care dintre aceste subiecte mă pasionează, îmi plac?
3. Ce povești, ce exemple personale am legat de aceste subiecte?
Intersectând răspunsurile vei afla despre ce să vorbești.

Întrebarea nr. 7: Cine este mentorul tău şi ce lecţii ai învăţat de la el?

Primul meu mentor a fost Andy Szekely. La el am fost prima dată la un curs de public speaking. De la el am învățat că în primul rând e nevoie să îmi servesc publicul, să mă gândesc la oamenii care mă ascultă și abia apoi la mine, la ce voi obține eu de la prezentare.
Apoi am început să îl urmăresc pe Craig Valentine, campionul mondial la public speaking din 1999 și să învăț din cursurile lui online. Cel mai important lucru pe care l-am învățat de la el este să îmi dozez cantitatea de informații pe care o prezint: mai bine să vorbesc în 10 minute despre 1 idee și să o dezvolt, decât să vorbesc în 10 minute despre 5 idei și să le tratez superficial.
În acest moment îi urmăresc cu mare drag pe: Dananjaya Hettiarachchi, Andy Harrington și Florian Mueck.

Întrebarea nr. 8: Cum vezi tu diferită experienţa dintre a fi angajat şi a fi freelancer?

Am fost angajat 3 ani și jumătate și sunt freelancer de 6 ani. Fiecare situație are plusuri și minusuri pentru fiecare om în parte. Pentru mine a fi freelancer are mai multe plusuri decât minusuri.
Când eram angajat cel mai mare plus era că nu trebuia să îmi bat capul foarte mult cu privire la venituri. Cât timp îmi făceam activitățile, banii veneau. Existența clienților nu era o mare bătaie de cap. Dar erau multe minusuri: cineva îmi spunea mereu ce am de făcut, aveam un program fix pe care trebuia să îl respect zilnic, o rutină care devine plictisoare după un timp și o limitare a câștigurilor.
Ca freelancer principalul beneficiu este libertatea. Pot să fac ce vreau, când vreau, cum vreau, cu cine vreau. Îmi fac singur programul și acesta este un lucru extraordinar pentru mine. Mai mult de atât, am reușit în acești 6 ani să îmi creez mai multe surse de venit, astfel încât să nu depind doar de un singur proiect și automat veniturile s-au multiplicat. Minusurile sunt nesiguranța financiară și munca zilnică de atragere de clienți. La început de lună nu știu 100% câți bani voi câștiga. Pot să estimez, privind în urmă, dar nu am nicio garanție. N-am avut ce face și m-am obișnuit cu această nesiguranță.
Per total, nu m-aș întoarce niciodată la statutul de angajat.

Întrebarea nr. 9: Care este ”de ce-ul tău” şi ce limite simţi că ai depăşit în urmărirea lui?

Fac ceea ce fac pentru că îmi place și pentru că sunt foarte bun la asta. Nu am o viziune pe termen lung pe care să o urmăresc. Nu am obiective de atins. Scopul meu este să fac cât mai mult ce îmi place, să elimin cât mai multe activități care nu îmi plac și să rămân deschis spre noi oportunități.

Întrebarea nr. 10: Care este cel mai mare vis al tău?

Nu cred că pot spune că am un vis. Dacă aș avea, mi-aș folosi timpul, banii și energia pentru a-l atinge și nu cred că fac asta în acest moment. Am în schimb o listă de “mi-ar plăcea-uri”, de lucruri pe care ar fi frumos să le fac sau să le am, dar pe care dacă nu le obțin, e în regulă.
Pe această listă de “mi-ar plăcea-uri” intră: să devin Campion Mondial la Public Speaking, să joc în piese de teatru pe scena Teatrelor Naționale, să fiu plătit să înregistrez cărți audio, să vizitez cele mai mari 10 parcuri de distracții din lume, să locuiesc într-un penthouse la ultimul etaj al unui hotel de 4-5 stele și, așa cum frumos spune un prieten de-al meu, să-mi găsesc “întregul” alături de care să trăiesc din plin iubirea necondiționată.

Pe Ovidiu îl puteţi găsi pe www.ovidiuoltean.ro sau pe pagina de Facebook Ovidiu Oltean.

Mulţumesc Ovidiu pentru interviu!

Dacă v-a plăcut interviul şi aţi învăţat ceva valoros, daţi de ştire şi prietenilor voştri. 🙂

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box