Interviu cu inspiraţie (5)- Paul Ardeleanu

O zi din visul meu de “pierde-vară”
25 februarie 2019
7 Mituri în Network Marketing
28 februarie 2019

Paul Ardeleanu este Speaker, Trainer, Presentations Coach şi Co-fondator al comunităţii Speakers Club.

„Eu îi sprijin pe oameni, în special antreprenori, manageri şi speakeri profesionişti să îşi dezvolte muşchiul vorbirii pentru a avea un mesaj memorabil şi de impact şi fac asta în calitate de Speaker, Trainer şi Presentations Coach. Până în acest moment, am ţinut seminarii în faţa a peste 7.000 de oameni şi am peste 1100 de ore de vorbit în public. Am avut ocazia să fiu de 7 ori speaker la Business Days şi să apar pe scena TED cu o prezentare la TEDx Bacău. Mai important decât toate realizările mele este faptul că în fiecare zi iubesc ceea ce fac şi că am ocazia de a ajuta alţi oameni să obţină performanţe mai bune, atât personal, cât şi profesional.”

Întrebarea nr. 1: Care sunt trei calităţi pe care ar trebui să le aibă un speaker de succes?

Speakerii de succes sunt atât de diferiţi între ei, încât este de multe ori dificil să găseşti un numitor comun.

Trei calităţi pe care eu le-am văzut la mulţi dintre speakerii de succes sunt:

 • Autenticitatea – sunt ei pe scenă aşa cum sunt în realitate, fără să pară mai mari sau mai mici;
 • Simplitatea – se exprimă într-un limbaj foarte simplu, pe înţelesul tuturor;
 • Umorul – reuşesc să-i facă pe oameni să se simtă foarte bine.

Desigur că pot fi multe alte calităţi, însă acestea sunt trei calităţi, foarte importante.

Întrebarea nr. 2: Ai pornit pe calea de a fi Public Speaker încă de când erai foarte tânăr. Care crezi că a fost încă de la început secretul succesului tău? Ce frici/limite a trebuit să depăşeşti pentru a ajunge unde eşti astăzi?

Eu am pornit cu teama de a vorbi în public. La început nici nu mă puteam gândi la o carieră, ci era doar gândul să-mi înfrunt teama.

Practica şi Pregătirea au fost ingredientele esenţiale pentru mine la început.

Ulterior, următorul hop a fost să mă văd eu, pe mine, ca trainer, că aş putea fi suficient de bun cât să-i învăţ pe alţii. A fost un hop foarte mare, deoarece fiind şi foarte tânăr şi destul de ne-experimentat, să-mi asum identitatea de trainer a fost un pas mare, pe care am reuşit să-l trec.

Întrebarea nr. 3: Poţi să îmi spui cinci lecţii valoroase pe care le-ai învăţat în toţi aceşti ani de când ţi-ai început cariera?

Sigur:

 • Îndrăzneala – la începutul carierei mele am avut curajul să merg la speakeri mult mai experimentaţi decât mine şi le-am spus că pot să-i ajut. Unii au râs de mine, alţii au spus “da” şi chiar m-au plătit pentru ajutorul meu. Acela a fost începutul meu în calitate de coach în public speaking;
 • Mentorat – este greu de crezut că o persoană le ştie pe toate. Cu ajutorul unor mentori (persoane care au făcut deja ceea ce tu doreşti să realizezi) poţi scurta semnificativ drumul către obiective;
 • Asociere – În viaţă este important să ştii cu cine să te asociezi şi cu cine nu. Aici am învăţat lecţia pe ambele părţi. J Am avut o asociere foarte pozitivă, care mi-a adus un plus de imagine şi o propulsare în carieră şi am avut şi o asociere care nu a fost gândită suficient de bine de mine şi mi-a dat multe lectii;
 • Autenticitate – La începutul carierei mele aveam tendinţa să cred că am nevoie să demonstrez mai mult decât sunt cu adevărat. Acest lucru m-a făcut uneori să par fals în faţa oamenilor şi nu am avut decât de pierdut;
 • Integritate – Să spun ceea ce cred fără să înfloresc sau să diminuez lucrurile cu nimic.

Întrebarea nr. 4: Ai putea să ne prezinţi succint câteva strategii de branding personal pentru un speaker/trainer aflat la început de drum?

Cea mai importantă strategie este ASOCIEREA. Dacă reuşeşti în momentul în care eşti la început să te asociezi cu un brand cunoscut, scurtezi mult drumul.

Dacă acest lucru nu este posibil, atunci caută să oferi valoare în diferite comunităţi, chiar şi gratuit şi de acolo lucrurile se pot propaga mai departe.

Partea de Marketing fără un fond puternic în spate, poate să funcţioneze sau nu.

Întrebarea nr. 5: Cu ce e diferită Academia de speakeri faţă de Speakers Club?

Academia de Speakeri este un program care pregăteşte oamenii să devină speakeri profesionişti şi să facă o carieră din Public Speaking. Speakers Club este o comunitate de practică pentru cei care doresc să dezvolte abilitatea de a vorbi în public.

În acest moment eu nu mă mai ocup de nici unul dintre cele 2 programe, deoarece comunitatea Speakers Club a fost preluată la finalul anului 2018 de unul dintre bunii mei prieteni şi parteneri, George Nedelcu. George a condus cu succes franciza Speakers Club în Braşov, timp de 2 ani şi din 2019 a preluat tot conceptul şi îl dezvoltă la nivel naţional.

Eu mi-am mutat atenţia către coaching şi training intern, către programe de E-learning în companii şi către Agenţia mea de Marketing pe care o conduc împreună cu soţia mea.

Întrebarea nr. 6: Ştiu că tu colaborezi cu o companie de network marketing. Care sunt, din punctul tău de vedere, avantajele unei astfel de afaceri?

În acest moment (acum când scriu interviul) nu fac parte din nici o reţea de Network Marketing sau cel puţin nu la modul activ.

Sunt şi avantaje şi dezavantaje, ca în orice tip de afacere.

Principalele două avantaje pe care le văd sunt educaţia şi venitul pasiv.

Dezavantajul principal este că, de multe ori, oamenii se concentrează mai mult pe vânzări şi telefoane decât pe modul lor de a fi în lume, care acţionează ca un magnet în construirea reţelei.

Întrebarea nr. 7: Ce alte modalităţi de a obţine venituri există, pentru un speaker/trainer faţă de cursurile şi seminariile pe care le oferă?

10 dintre cele mai întâlnite forme sunt:

 • Cărţi;
 • Audiobook-uri cu vânzare, atât fizică, cât şi digitală;
 • Cursuri online pe platforme proprii;
 • Cursuri online pe platformele altora (Udemy, Skillshare, etc.);
 • Tabere / Bootcamp / Retreat;
 • Coaching;
 • Mastermind;
 • Crearea unor programe de certificare / licenţiere pe metoda sa;
 • Parteneriate cu brand-uri mari (Publicitate);
 • Vloguri şi monetizare prin Youtube.

Întrebarea nr. 8: Ce te diferenţiază pe tine de ceilalţi speakeri din ţară? Care este “de ce-ul” tău?

De Ce-ul meu a suferit transformări de-a lungul timpului.

Nu aş mai căuta să văd ce mă diferenţiază de alţi speakeri, pentru că aş dori să ies din acest mindset de competiţie faţă de ceilalţi. Mult timp am stat în el şi acum caut să mă eliberez.

Aş spune că ceea ce îi face pe oameni să vină către mine este abilitatea mea de a crea sisteme, de a comunica într-un mod simplu şi cu sens şi, mai ales, de a atinge esenţa în ceea ce persoana respectivă doreşte de la mine.

De ce-ul meu: Să dau putere vocii oamenilor şi companiilor.

Întrebarea nr. 9: Ce ai face astăzi diferit în viaţa ta, dacă ai putea să o iei de la capăt? Cum ai “rescrie” istoria?

Aş fi de 10 ori mai atent la momentele în care îmi compromit integritatea şi autenticitatea. Acolo cred că am avut de pierdut de-a lungul timpului.

Întrebarea nr. 10: Unde te vezi peste cinci ani? Ce mari obiective sau proiecte ai în vedere?

Am obiective măreţe, atât ce ţin de partea de carieră şi afacere, cât şi de partea de familie, însă mai degrabă decât să am focus pe acestea, caut să îmi direcţionez atenţia spre modul meu de a fi ca persoană.

Cine este nevoie să fiu pentru ca aceste lucruri să se manifeste natural în viaţa mea?

Având o astfel de abordare, nu doar că obiectivele respective se realizează mai rapid, dar şi efortul pe care îl fac este mai mic şi, în plus, obţin multe alte efecte pozitive colaterale pe toate celelalte planuri.

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box