Interviu cu inspiraţie (8)- Dan Sulica

Inspirația de Luni (15)
18 martie 2019
”Măștile masculinității” de Lewis Howes
20 martie 2019

Dan Sulica este investitor, speaker şi consultant financiar independent. După ce a urmat o specializare in biofizică şi neuroştiinţe în New York, unde a intrat în contact cu lumea financiar-bancară, Dan Sulica a început să fie pasionat de educaţie financiară şi investiţii. Este foarte activ pe site-ul său ideisibani.ro, unde puteţi găsi informaţii care să vă ajute să luaţi decizii financiare mai bune, să aveţi o viaţă prosperă şi să ajungeţi la independenţă financiară.

Întrebarea nr. 1: De câţi ani faceţi investiţii şi care au fost cele mai mari obstacole pe care le-aţi întâlnit de când aţi pornit pe acest drum?

De investiţii mă ocup de vreo 20 de ani. Am început cu paşi foarte mici, în domeniul imobiliar, apoi, de-a lungul timpului am ajuns să investesc în foarte multe tipuri de instrumente (titluri de stat, fonduri mutuale, obligaţiuni, bursa din România şi din străinătate, instrumente derivate, mărfuri, piaţa Forex, criptomonede etc.).

Cel mai mare obstacol a fost, în mod clar, lipsa de informaţie. Dar de informaţie de calitate, corectă şi onestă, căci altfel internetul este plin de “poveşti” care nu au nicio legătură cu realitatea, care nu au funcţionat niciodată şi nu vor da vreodată rezultate pozitive. 

Întrebarea nr. 2: Ce este principiul “bulgărelui de zăpadă” şi ce obiceiuri pozitive cu privire la finanţele personale consideraţi că ar trebui să aibă fiecare dintre noi?

Ideea este simplă: dacă faci eforturi mici într-o anumită direcţie, dar le faci în mod inteligent, organizat, constant, în fiecare zi, atunci pe termen lung vei avansa extraordinar de mult, chiar dacă aceste eforturi la prima vedere ţi se par foarte mici. 

Şi în ceea ce priveşte finanţele personale schimbările mici, dar puse permanent în practică sunt cele care aduc cele mai bune rezultate pe termen lung: notarea veniturilor şi a cheltuielilor, economisirea unui anumit procent din venituri şi investiţiile regulate, în conformitate cu profilul de risc şi obiectivele fiecăruia.    

Întrebarea nr. 3: În ce anotimp economic consideraţi că suntem şi cum ar trebui să acţionăm conform acestuia? Consideraţi că în următoarea perioadă (de exemplu în următorul an) va veni o criză economică, aşa cum afirmă specialiştii?

Nu aş dori să fac predicţii, pentru că nu mi-am propus niciodată lucrul acesta, însă pot spune cu siguranţă că venim după o “vară” frumoasă şi lungă şi ne îndreptăm în mod inevitabil către “iarnă”.  Din păcate, însă, nu am nicio idee cât va mai dura acest gen de “toamnă” în care ne aflăm acum, ar putea fi 6 luni sau la fel de bine ar putea fi 6 ani.

În mod particular, nu cred că acum ne confruntăm cu iminenţa unei recesiuni majore (sau chiar a unei crize) – deşi nu ştie nimeni ce poate să aducă ziua de mâine – însă undeva în viitor este clar că astfel de etape vor mai veni, aşa cum s-a întâmplat de destule ori şi în trecut.

Întrebarea nr. 4: Care sunt cele mai mari şi cel mai des întâlnite frici ale oamenilor, în ceea ce priveşte investiţiile?

În domeniul investiţiilor, cele mai mari frici ale oamenilor sunt două la număr:

1. Frica de a pierde bani – care îi face să-şi păstreze pe termen lung toţi banii doar sub formă de numerar sau în depozite bancare, fiind astfel supuşi la pierderea puterii de cumpărare, datorită inflaţiei.   

2. Frica de a nu câştiga suficient (sau frica de a rata oportunităţi) – care îi face să cumpere active riscante, pe care nu le înţeleg, care de multe ori sunt supraevaluate, investind astfel exact în cele mai proaste momente şi în cele mai nepotrivite active.  

Întrebarea nr. 5: În ce ar fi indicat să investească un investitor începător?

Ar trebui să investească doar în instrumentele pe care chiar le înţelege şi care se potrivesc cu profilul lui de risc şi cu obiectivele lui.

De prea multe ori oamenii fac anumite investiţii doar pentru că aşa au văzut la televizor, sau le-a spus un prieten, sau au citit un articol scris de un “specialist”, fără să înţeleagă aproape deloc cum funcţionează respectivul instrument, ce avantaje şi ce dezavantaje are şi, mai ales, fără să aibă un plan pe termen lung (ce îşi propun să facă dacă valoarea lui creşte sau dacă ea scade).

Întrebarea nr. 6: Din punctul dumneavoastră de vedere, care au fost cele mai profitabile investiţii în 2018? Ce preconizări aveţi pentru acest an?

Cea mai profitabilă investiţie a fost şi a rămas cu siguranţă aceeaşi ca întotdeauna: investiţia în “tine”. 🙂

Dar, dacă ne referim la pieţele de capital, în 2018 au existat numeroase oportunităţi: BVB-ul a adus dividende consistente, precum şi o superbă ocazie de cumpărare în luna decembrie. În mod asemănător s-a întâmplat şi cu bursa din SUA. De asemenea, obligaţiunile corporative emise au fost tot mai numeroase, cu dobânzi atractive, iar aurul a oferit o interesantă oportunitate de cumpărare, urmată de o revenire semnificativă.   

La investiţiile pe care le consider interesante pentru anul 2019 m-am referit mai pe larg într-un video postat pe canalul meu de Youtube. 

Întrebarea nr. 7: Cât de important consideraţi că este networkingul pentru a avea succes?

Cu siguranţă, networkingul este un factor important pentru succes. Nu degeaba se spune că suntem media celor 5 persoane cu care ne petrecem cel mai mult timp împreună. 

Întrebarea nr. 8: Cât de mult a contat pentru succesul dumneavoastră mediul în care aţi crescut sau oamenii pe care îi aveţi astăzi lângă dumneavoastră?

Foarte mult! Pentru părinţii mei educaţia ocupa o poziţie foarte importantă şi au reuşit să îmi transmită şi mie acest lucru.

În plus, am avut astfel marea şansă de a nu prelua de la ei prea multe concepţii limitative în acest domeniu, cel puţin faţă de cele constructive pe care le-am preluat, astfel încât acum, privind în trecut, pot spune că m-am bucurat de un mediu foarte pozitiv.

Iar oamenii care sunt alături de mine astăzi, reprezintă un sprijin cel puţin la fel de semnificativ, din atât de multe puncte de vedere.

Dacă acest interviu v-a adus un strop de inspiraţie şi informaţii valoroase, lăsaţi-mi un comentariu şi nu uitaţi să daţi share pentru a ajunge la cât mai multe persoane.

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box