Interviu cu inspirație (9)- Călin Biriș

Inspirația de Luni (17)
1 aprilie 2019
”Regula 10x” de Grant Cardone
4 aprilie 2019

Călin Biriș este Senior Partner în cadrul agenției de marketing Loopaa Marcom și fondatorul Online Mastery, programul de la A la Z despre Marketing Online.
În 2015 a fost premiat de revista Forbes ca fiind unul dintre cei mai remarcabili 30 de tineri sub 30 de ani din România.

Călin este unul dintre cei mai cunoscuți experți în marketing online din România, este speaker, trainer și scrie articole despre marketing, Social Media, publicitate și business pe blogul său, calinbiris.ro.

Întrebarea nr. 1: Ce te-a inspirat să alegi acest drum al marketingului online?

În 2008 când eram în echipa Trilulilu voiam să fac marketing, aceasta fiind specializarea mea. Atunci am început să cunosc ce presupune implementarea de campanii de bannere pe site, scrierea de articole pe blog, gesionarea unui cont de companie pe Twitter sau Facebook, crearea de concursuri online și proiecte video. Am vrut și să mă angajez la P&G, știind că acolo voi avea parte de o dezvoltare accelerată în brand management, însă compania s-a restructurat. După mai bine de jumătate de an de teste și interviuri am fost anunțat că nu mai au loc pentru mine în echipa lor. Așa am continuat la Trilulilu să fac Marketing Online, într-o perioadă când nici nu exista funcția de Digital Marketing Specialist în companiile din România.

Întrebarea nr. 2: Ce reprezintă şi ce importanţă are „manualul de identitate” al companiei?

Un manual de identitate oferă un set de reguli privind folosirea elementelor de imagine ale unei companii: logo, fonturi, culori, imagini etc. Datorită acestor reguli, manualul de identitate aduce claritate și coerență în comunicarea unei companii. De asemenea, este un instrument de control de calitate al materialelor de creație care sunt folosite în promovare.

Întrebarea nr. 3: Care sunt pilonii de bază ai unui marketing online eficient?

Cei 3 piloni de bază sunt: strategia, dezvoltarea prezenței online și magnetul de clienți.

Mai bine spus, o companie are nevoie să folosească canalele de comunicare online pentru a se promova strategic în atragerea și loializarea de clienți.

Întrebarea nr. 4: În ce fel îşi poate face marketing o companie aflată la început de drum, care nu are un buget prea generos pentru această zonă?

Sunt mai multe abordări pe care le poate urma o companie la început, însă fiecare dintre acestea trebuie să ponească în primul rând de la strategia de business. Am să dau exemeplu de abordări, după stabilirea strategiei:

A. Folosirea unei platforme SaaS (software as a service) pentru a-și publica produsele sau serviciile online și folosirea publicității pe Google, Facebook sau alte canale pentru atragerea de clienți. Există și în România SaaS-uri cu care pe bază de abonament poți să-ți lansezi un website cu doar 24 lei pe lună și cumpărarea unui domeniu de 68 lei.

B. Adăugarea produselor de vânzare în cele mai populare marketplace-uri și trimiterea de trafic relevant către acestea.

C. Realizarea unei pagini de Facebook și vânzarea prin mesaje sau campanii de tip Lead Generation.

Indiferent de abordarea luată, există și alte costuri de luat în considerare: găsirea unui nume, realizarea unei identități și a unui manual de brand, realizarea materialelor de promovare, realizarea unei analize de piață, realizarea produselor vândute, sau achiziția lor de la furnizori (în cazul în care nu se face dropshipping), costul cu salarii sau fee-uri cu agențiile, costul cu investiția în publicitate online, etc. A porni o afacere într-un mod profesionist necesită investiție.

Întrebarea nr. 5: Care sunt cele mai bune metode de atragere a clienţilor prin reţelele sociale?

Cele mai bune metode sunt cele care funcționează pentru tine. Nu există un „medicament” care să funcționeze la fel pentru toate afacerile. Dacă ar fi să enumăr o listă de acțiuni pe care le pot face companiile, atunci aș menționa:

  • Publicitate;
  • Parteneriate;
  • Contactare 1 la 1;
  • Realizare de conținut valoros sau viral;
  • Webinarii;
  • Comunicare constantă cu mesaje calitative;
  • Campanii cu persoane influente.

Întrebarea nr. 6:  Ar fi indicat ca o companie să îşi facă publicitate doar prin canalele de Social Media?

Nu. Sunt multe alte canale prin care pot atrage clienți noi. Merită testate și acestea pentru a vedea care sunt cele mai eficiente.

Întrebarea nr. 7:  Ce instrumente de măsurare a rezultatelor unei campanii de marketing este indicat să folosim?

Cel mai la îndemână este Google Analytics. Acesta este un instrument gratuit, folosit la nivel mondial de marketeri din toate industriile. Recomand de asemenea folosirea statisticilor oferite de fiecare platformă în parte (Facebook, Instagram, Google ads, platforma website-ului/magazinului etc.).

Întrebarea nr. 8: Ce părere ai despre promovarea prin influenceri? Este eficientă această strategie?

Eficiența se stabilește în funcție de obiective, iar acestea diferă de la o campanie la alta. De aceea nu pot spune că promovarea prin influenceri este în general eficientă. Acest lucru depinde în funcție de scopurile și obiectivele campaniilor analizate, de mecanismele campaniilor, de persoanele influente folosite în campanii, de momentul lansării campaniilor, etc. S-ar putea ca în anumite cazuri să se obțină rezultate bune, iar alteori să nu aibă impactul scontat.

Întrebarea nr. 9: Cum ţi-ai format un brand atât de puternic? Ce sfaturi ai pentru construirea unei imagini de încredere, care să dureze în timp?

Un brand puternic se construiește printr-o comunicare coerentă și printr-un contact repetat cu clienții.

Încrederea se câștigă prin respectarea promisiunilor oferite.

Dăinuirea în timp este dată se succesul în piață a companiei și a produselor sau serviciilor care poartă acel brand.

Sursa foto: Facebook

Întrebarea nr. 10: Cum crezi că se va schimba marketingul în următorii ani?

Marketingul va deveni tot mai automatizat. Inteligența artificială va juca un rol de suport tot mai important. De asemenea, mă aștept ca soluțiile VR, AR și audio să fie tot mai prezente în viețile clienților. Marketerii cei mai buni vor fi în continuare cei care se vor adapta și sincroniza cu nevoile pieței.

Ai aflat informații utile? Nu uita să dai share pentru ca acest interviu să ajungă la cât mai multe persoane și înscrie-te la newsletter pentru mai multe interviuri cu inspirație. 🙂

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box