Valentin Nedelcu este Financial Freedom Coach, consultant fiscal, investitor și fondatorul comunității Știința Banilor.
Întrebarea nr. 1: Ce reprezintă independenţa financiară, din punctul dumneavoastră de vedere şi care sunt paşii pentru a ajunge acolo?
Ce reprezintă independența financiară pentru mine? Voi răspunde cu o metaforă: „Zile nesfârșite, însorite de vară”. Independența financiară este acea stare de siguranță, libertate și relaxare profundă pe care ți-o oferă o zi perfectă de vară.
În mod concret, independența financiară este acea stare în care toate cheltuielile (conform standardului tău de viață actual) îți sunt acoperite de venituri pasive, pentru care nu trebuie să mai aloci decât puțin timp. Exemple de venituri pasive: chirii, dividende, dobânzi, drepturi de autor.
Pașii sunt foarte simpli:
Întrebarea nr. 2: De ce atitudini trebuie să scăpăm şi care sunt abilităţile necesare pentru a avea succes?
Întrebarea nr. 3: Cum putem elimina scuzele pe care subconştientul nostru le găseşte zilnic pentru a ne păstra în zona de confort?
Simplu. Să luăm o DECIZIE. Decizia se ia conștient, la nivel de neocortex (creierul logic). Dacă tot ne inventăm scuze, înseamnă că nu am luat o DECIZIE, ci ne mințim că am luat o decizie.
DECIZIA vine cu implicare și asumare 100% a procesului.
Întrebarea nr. 4: Cum să ne schimbăm mindsetul de la cel de consumator la cel de producător şi cum să ne îndreptăm către un mindset de acumulare?
Ne schimbăm prioritățile. De la prioritatea: “O viață călduță acum” la “Zile nesfârșite și perfecte de vară, mai târziu”.
Dacă nu ai motivație suficientă pentru a porni pe drumul spre independență financiară, înseamnă că nu ai legat acest obiectiv (independența financiară) de una dintre valorile tale principale: Libertatea, Siguranța, Familia, etc. Pentru a funcționa, independența financiară ar trebui să devină procesul prin care poți să îți trăiești mai deplin acea valoare personală.
Întrebarea nr. 5: De câţi ani faceţi investiţii şi care au fost cele mai mari obstacole pe care le-aţi întâlnit de când aţi pornit pe acest drum?
Fac investiții de 14 ani, din 2005. Cel mai mare obstacol a fost că nu am avut ghidarea necesară. A trebuit să învăț pe cont propriu.
Întrebarea nr. 6: Care sunt cele mai mari şi cel mai des întâlnite frici ale oamenilor, în ceea ce priveşte investiţiile?
Însă la majoritatea nu este frica cea care îi împiedică, ci comoditatea.
Întrebarea nr. 7: Din punctul dumneavoastră de vedere, poate oricine să fie investitor? Ce calităţi şi aptitudini ar trebui să aibă un investitor de succes?
Investițiile sunt o școală excelentă de dezvoltare personală. Te învață să te cunoști, să îți gestionezi emoțiile, să îți asumi responsabilitatea, să îți asumi riscuri calculate.
Întrebarea nr. 8: Dacă aţi putea să învăţaţi o persoană 3-5 lucruri care i-ar schimba viaţa, care ar fi acestea?
Întrebarea nr. 9: Cât de importantă este dezvoltarea personală şi inteligenţa emoţională pentru a avea succesul mult visat?
Inteligența emoțională este mai importantă decât inteligența cognitivă în lumea banilor. Cu atât mai mult este esențială în relații.
Inteligența cognitivă este bună pentru calcule, raționamente logice.
Inteligența emoțională te ajută să reușești în afaceri, să îți creezi relații armonioase, să îți gestionezi emoțiile în situații stresante.
Dacă ai și inteligență emoțională și inteligență cognitivă, ai potențialul să îți dezvolți și inteligența spirituală care te ajută să vezi dincolo de aparențe.
Întrebarea nr. 10: Cât de mult a contat pentru succesul dumneavoastră mediul în care aţi crescut sau oamenii pe care îi aveţi astăzi lângă dumneavoastră?
Mediul în care am crescut a contat mult, pentru că m-a călit. Mediul în care sunt astăzi contează și mai mult, pentru că sunt iubit.
Caut să fiu înconjurat de oameni care sunt în primul și în primul rând buni la suflet și abia în al doilea rând să fie la un anumit nivel de dezvoltare, peste mine la anumite capitole. Ideal, e să le aibă pe amândouă și, din fericire, sunt mulți oameni în jurul meu care îndeplinesc ambele criterii.
Dacă ți-a plăcut acest interviu și vrei să îl cunoști mai bine pe Valentin Nedelcu, te invit la Money Days: cea mai mare conferință anuală de finanțe personale și investiții din România, care va avea loc pe 15-16 iunie 2019 la Crystal Palace Ballroom, București și va avea nenumărați speakeri importanți, cum ar fi: Valentin Nedelcu, Luca Dezmir, Dan Sulica, Adrian Asoltanie, Laurențiu Mihai, ș.a. Pentru mai multe detalii despre eveniment și biletele disponibile, intră pe https://moneydays.ro/
Surpriza mea pentru tine este că dacă utilizezi codul “OANA” la achiziționarea unui pachet, vei avea 200 LEI reducere, așa că grăbește-te, pentru că locurile sunt limitate și nu vrei să pierzi această șansă de a învăța de la cei mai buni despre cum să îți gestionezi banii și cum să îi investești, astfel încât să te poți bucura de o viață liniștită la pensie.💕