LEAN IN de Sheryl Sandberg

Lecții de la fata mea
5 noiembrie 2018
Nu îmi găsesc pasiunea…ce fac cu viața mea?
11 noiembrie 2018

Cartea “Lean In” este un manifest pentru feminism.
Sheryl Sandberg este o feministă convinsă și oferă prin cartea sa multe teme de gândire, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Ea pledează pentru ca femeilor să nu le mai fie frică să vorbească, să depășească stereotipurile care există în acest moment în societate și să țintească către poziții înalte în companii.
Ea consideră că stereotipul “femeia stă acasă cu copiii, iar barbatul își urmează cariera” nu ar trebui să existe în societatea contemporana și că femeile pot ocupa funcții de conducere, atât timp cât soții sunt de acord să împartă cu ele timpul petrecut cu copiii și treburile casnice. Atât timp cât există un parteneriat între soț și soție, ambii pot să aibă succes, fiecare dintre cei doi făcând compromisurile necesare.
Prin cartea ei, autoarea face apel către soți, către managerii bărbați, să le acorde șansa femeilor să se afirme şi să le ofere posibilitatea unui program flexibil, aşa cum ar trebui să fie pentru toți angajații, fie ei de gen feminin sau masculin. Ea afirmă că încă se pune prea mult accentul pe a lucra multe ore la serviciu, în loc să se pună accent pe calitatea muncii. Este cunoscut faptul că o persoană nu mai este eficientă după un anumit număr de ore, așa că, practic, nu este necesar să se lucreze suplimentar. În acest mod, atât femeile, cât şi bărbații, pot avea un program care să le permită să petreacă mai mult timp cu familiile și prietenii lor.
Sheryl dă multe exemple din viața ei personală și profesionala profesională și ilustrează astfel cum a fost și este judecată pentru că deține o funcție de conducere într-o companie de talie mondială (ea fiind Chief Operations Officer la Facebook) și cum a trecut prin diverse situații jenante pentru că este manager femeie. Se declară pasionată de a le vorbi oamenilor de problemele cu care se confruntă femeile în mediul profesional și pledează pentru unitatea femeilor și pentru suportul bărbaților pentru a avea o lume în care nu contează genul, ci contează să fii pur și simplu lider, femeie sau bărbat.
Această carte are la bază mai multe studii științifice prin care Sheryl doreşte să arate că noi, femeile, ne punem piedici singure, de cele mai multe ori, în avansarea în carieră, neavând încredere în forțele proprii, având sentimente puternice de îndoială și anxietate și considerând că dacă ne dorim o familie, e imposibil să avem și o carieră de succes, cu funcții de conducere. De asemenea, ea demonstrează că atunci când un bărbat are succes este considerat o persoană plăcută, agreabilă, în timp ce o femeie de succes este văzută ca o persoană foarte autoritară și fără sentimente, nefiind prea plăcută în rândul angajaților și a celor din jur. Povestește chiar ea, cum după 6 luni în cadrul Facebook, Mark Zuckerberg (CEO Facebook) i-a atras atenția că ea încearcă prea mult să se facă plăcută de toată lumea, iar acest lucru îi va pune piedici în dezvoltarea ei.
O carte în care Sheryl își arată vulnerabilitatea, modul în care s-a confruntat cu “sindromul impostorului” și cât de greu i-a fost să găsească echilibrul între carieră și familie. Declară că se consideră norocoasă că atâtea femei înaintea ei au luptat pentru ca femeile să aibă șansa la educație, la vot și la a munci.
”Lean In” este o carte care merită citită atât pentru sfaturile pe care autoarea le dă pentru a ne convinge că merită să luptăm pentru cariera noastră, cât și pentru a ne da curajul de a forma alianțe cu alte femei pentru a ne susține poziția în societate și a arăta copiilor noștri că putem scăpa de stereotipuri și ei pot trăi într-o lume în care e în regulă ca femeile să conducă, iar bărbații să aibă grijă de copii, dacă asta își doresc.
Sheryl Sandberg are o carieră de succes, fiind a doua persoană la conducerea Facebook. În 2011 a fost inclusa în Topul 100 al celor mai influente femei din lume și a fost votată pe poziția a cincea, înaintea Primei Doamne de la acea vreme, Michelle Obama și a politicianei indiene Sonia Gandhi. În iunie 2012 aceasta a fost aleasă în Consiliul de Administrație al Facebook, fiind prima persoană de gen feminin care a făcut vreodată parte din acest consiliu.

C31BD4D3-115E-4F3E-900E-E3959F3B7FE6

foto: Pinterest

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box