Lecții de la fata mea

LEAN IN de Sheryl Sandberg
7 noiembrie 2018

Am citit de curând un articol despre cum copiii vin în viața noastră pentru a ne da lecții. Mi-am dat seama că rezonez tare mult cu această idee.

Fetița mea m-a ales pe mine dintre toate mămicile din lume. M-a ales pe mine să o iubesc, să îi cânt, să o învăț despre cum iubirea schimbă tot, despre plante și animale, despre cum călătoriile și oamenii ne îmbogățesc viața, despre sinceritate și încredere, despre înțelepciune și răbdare, despre toate câte am învățat și eu până în acest moment.

Simt cum mi se topește inima de bucurie când știu că doar eu îi aud gângurelile și îi văd zâmbetul prin somn (pesemne o vizitează alți îngeraşi), doar mie îmi dă trezirea dimineața cu vocea ei dulce de bebeluș și îmi zâmbește larg cu dințişorii ei micuți. În fiecare zi mă minunez de cât de moale îi este pielea și cât de perfect miroase. Doar pentru mine păstrează pupicii dulci și doar pe mine mă alintă. (Pe cine păcălesc? Pe soțul meu îl alintă mai mult?)

A venit să mă învețe că ea merita să am mai multă răbdare și calm, că iubirea pentru un copil e mai mare decât Universul, că pot fi recunoscătoare pentru fiecare zi în care ea e bine. M-a învățat și lecții simple, pe care noi, adulții, le mai uităm pe parcurs:

1. Nu renunța, chiar dacă e greu

De câte ori nu a căzut în încercarea de a merge? Însă mereu s-a ridicat și a luat-o de la capăt. Mi se pare că noi am ajuns într-o eră în care renunțăm prea ușor la orice: renunțăm la dietă că nu mai putem rezista tentației de a mânca o prăjitură; renunțăm la căsnicie, pentru că e prea greu să lucrăm la noi înșine și la relația noastră; renunțăm la un vis, pentru că cere prea multe sacrificii pentru a ajunge unde ne dorim. Cred că ne lipsește determinarea și persistența pe care un copil le are din belșug.

2. Ai încredere în tine și în instinctele tale

O urmăresc mereu și mă minunez de lucrurile noi pe care le face zi de zi, însă de cele mai multe ori mă cuprinde panica când face unul dintre aceste lucruri. De ce? Pentru că nu am deplină încredere în capacitățile ei, dar ea are. Asta ar trebui să fie o lecție pentru noi toți: deși facem un lucru nou, putem reuși. Trebuie să avem curaj și încredere în forțele proprii. Încrederea în noi poate să ne ducă către succes, așa că să profităm de ea din plin, cu umilință și modestie.

3. Fericirea vine din lucruri simple

O cafea bună, un somn scurt la prânz, o plimbare în parc, o ora în plus de somn dimineața, o ieșire cu prietenii, toate sunt motive care par nimicuri, dar sunt bucurii pentru care trebuie să fim recunoscători.

4. Arată-le persoanelor pe care le iubești cât de mult ții la ele

Spuneți des “Te iubesc”? Mărturisesc că atunci când eram mai tânără, îi spuneam aproape zilnic soțului că îl iubesc. Acum nici nu știu cât timp a trecut de când i-am zis ultima dată. Nu e pentru că îl iubesc mai puțin, dimpotrivă, iubirea pentru el s-a mărit exponențial. Însă, prinsă în rutina zilnică, mi se pare că el ar trebui să știe lucrul acesta, fără să i-l mai spun, ceea ce e greșit. Copiii noștri ne arată zilnic cât de mult ne iubesc cu zâmbetele lor dulci, cu pupicii și îmbrățișările calde, cu toată veselia pe care o debordează când ne văd, iar faptul că noi știm ce simt, ne face fericiți. Așa s-ar simți și cei dragi nouă, dacă le-am declara iubirea. Fie că scrieți un mesaj de dragoste sau o spuneți direct persoanei iubite, fie că îi dați un telefon prietenei cele mai bune să îi spuneți că îi duceți dorul, fie că vă sunați părinții/bunicii să le spuneți cât de mult îi iubiți și apreciați, toate acestea vor face pe cineva fericit.❤️

5. Ai încredere în oamenii care sunt mereu acolo, alături de tine

6. Învață din greșelile pe care le faci

Oricât de logic ar suna, eu încă descopăr uneori că repet anumite greșeli. Cel mai greu îmi este să renunț la anumiți oameni din viața mea. Mă atașez foarte repede de cineva, iar dacă am trăit experiențe și avem amintiri împreună, îmi este foarte greu să îi las să plece din viața mea, chiar dacă conștientizez că nu îmi împărtășesc valorile și credințele.

7. Totul se învață mai ușor prin joacă

Emoțiile, o limbă străină, un obicei, toate se învață mai ușor atunci când ne jucăm cu ai noștri copii.

8. Să nu uităm că și noi am fost copii odată

Încă mă simt copil, de multe ori. De când o am pe fetița mea, încerc să îmi amintesc cum era când eu eram copil. Mă gândesc la ai mei părinți, la cât de greu trebuie să le fi fost și lor, că doar nu primește nimeni un manual de creștere și educare atunci când li se naște un copil. Mi-aș dori să pot alina tristețea mamei atunci când o supăram, dar e prea târziu acum. Anii trec pe lângă noi atât de repede, de nici nu realizăm. Gândiți-vă la părinții și bunicii voștri și arătați-le cât de mult îi iubiți și apreciați. Mâine ar putea să nu mai fie printre noi.

Știu că voi învăța multe alte lecții alături de fetița mea dragă. Știu că Dumnezeu mi-a trimis acest înger pentru a-mi arăta că viața poate fi perfectă așa imperfectă cum e ea și că trebuie să mă bucur de fiecare moment mărunt pe care am onoarea să îl trăiesc.

Astăzi mă minunez de cât de simplu aș putea privi lucrurile dacă mi-aș da voie. EA reprezintă iubire și îmi umple sufletul în fiecare clipă din fiecare zi.

Voi ce lecții ați învățat de la copiii voștri?
Surs foto: Unsplash

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box