Lecții dintr-un business eșuat

Inspirația de Luni (31)- Citate Michelle Obama
19 august 2019
“Surori tăcute” de Joanne Lee, cu Ann și Joe Cusack
9 septembrie 2019


Îmi aduc aminte cât de încrezători și plini de speranță am plecat la drum cu această afacere (o afacere de creștere de prepelițe și comercializarea de ouă și alte produse derivate). Încă de când am terminat facultatea visam să avem afacerea noastră, să nu mai lucrăm “pentru alții”. Am tot copt ideea asta în mintea noastră și împreună odată pe săptămână, cel puțin, timp de câțiva ani, până când am realizat că banii economisiți după nunta noastră ar putea fi transformați într-o afacere.

Habar nu aveam la ce ne înhămam în acel moment, cât de diferită e realitatea de a fi propriul tău șef decât cea din mintea noastră.

Apropo, primul lucru pe care l-am spus după ce am închis afacerea, a fost: “Bine că s-a întâmplat să avem acest eșec acum, când am pierdut doar câteva sute de euro și nu s-a întâmplat într-o afacere în care am investit sute de mii de euro”.

Sursa foto: Unsplash

Mai jos voi menționa lecțiile valoroase pe care noi le-am învățat din acest business și care ne fac să fim puțin mai pregătiți pentru următoarea dată când vom încerca din nou.😁

 1. Trebuie să ai niște cunoștințe de bază în marketing și business. În principiu, cam totul se învață, însă dacă nu ai o bază este destul de greu să te descurci în acele momente;
 2. Să ne ocupăm noi 100% de afacere și să nu mai depindem de alte persoane din familie;
 3. Este necesar să ai un networking cât mai vast, pentru că oricât de bune ar fi produsele sau serviciile tale, dacă nu ai oameni care să te susțină, să te recomande, este foarte greu să ajungi la succesul dorit;
 4. Să îți faci un plan de afaceri de bază. Noi aveam doar idei discutate, dar nu am stat efectiv să punem pe hârtie, să facem calcule și să avem o idee de ansamblu. De asemenea, ține cont să iei mereu în calcul scenariul cel mai negativ și să fii pregătit dacă se va întâmpla.
 5. Cheltuielile sunt de fiecare dată mai mari decât preconizăm, așa că fii pregătit să pui o sumă de bani de rezervă pentru astfel de cazuri.
 6. Cunoaște-ți clienții foarte bine, încă de dinainte de a începe afacerea. Noi am făcut greșeala să credem că vom reuși să ne găsim clienți foarte ușor și să ne bazăm pe acest lucru atunci când am început mult prea repede după ce ne-a venit ideea.
 7. Fă cercetarea pieții, caută să verifici dacă există cerință în piață pentru produsul tău. Noi după ce am început afacerea, am aflat despre minimum viable product (MVP) care, într-o oarecare măsură te poate ajuta să testezi cererea și oferta, indiferent de domeniul tău de activitate.
 8. Cunoaște-ți concurența, învață de la ei, fii un “mistery shopper” la ei (pentru a vedea ce produse/servicii au, cum tratează clienții, ce beneficii aduc acestora, ce prețuri au, ce clientelă au, etc). Apoi îmbunătățește ce fac ei sau fă ceva diferit de ei ca să poți să atragi clienții.
 9. Fă un preț corect al produsului/serviciului. Nu stabili prețul după cât de mult ai vrea să câștigi sau cât crezi tu că valorează produsul sau serviciul tău. Prețul se stabilește în funcție de cercetarea pieței și de cheltuielile pe care le ai.
 10. Go the extra mile. Serios, dacă tu îți imaginezi că vei fi “cel mai tare din parcare” doar pentru că te-ai decis tu să fii antreprenor și lucrurile vor merge de minune, vei fi dezamăgit. Clienții vin la tine și rămân fideli dacă faci tot posibilul să le depășești așteptările.
 11. Începe afacerea cu gândul la oameni și la a face ceea ce îți place, nu cu gândul să faci bani. Dacă singurul tău gând va fi să faci bani, vei părăsi afacerea la primul obstacol din drum (și crede-mă, vor fi multe) și îți vei atrage în jurul tău oameni care gândesc la fel ca tine. Nimic bun nu va ieși din asta.
 12. Antreprenoriatul nu e pentru oricine. Nu oricine poate lua decizii rapide și nu toată lumea poate să trăiască într-un mediu pe care cu greu reușești să îl controlezi. De asemenea, de data aceasta fii pregătit să iei tu propriile decizii și să fii responsabil și de viețile altor oameni care lucrează cu tine sau pentru tine.
 13. Pregătește-te să fie inconfortabil. Oricât de greu poate fi uneori la serviciu, să ai propria ta afacere este mult mai complicat. Vei fi pus în situații neplăcute, vei ajunge în situații limită care te seacă de energie și vei avea de a face cu tot felul de oameni.
 14. Ia-ți o doză maximă de pozitivism și nu renunța la primul obstacol. Te avertizez că vor fi multe lucruri care nu vor merge cum planifici, persoane care vor încerca să te tragă înapoi, obiceiuri de salariat care îți vor da de furcă. Trage aer în piept, fii pozitiv și mergi înainte. Nu renunța nici prea devreme, dar în același timp, nu tărăgăna lucrurile dacă mergi doar în pierdere.
 15. Acceptă sfaturi de la persoanele potrivite: antreprenoriatul nu trebuie să fie despre singurătate, ci despre a avea lângă tine persoanele potrivite care te pot sfătui conform cu experințele lor (alți antreprenori care au trecut prin faza în care tu ești, avocați, contabili, marketeri). Nu asculta decât în proporție de 30% de prieteni și familie, pentru că ei vor fi foarte subiectivi și vor încerca să te facă să le accepți limitele (fie vor fi de acord cu tine în tot ce zici, pentru că nu vor să te supere, fie vor răspunde negativ, pentru că ei nu pot înțelege cum să îți lași jobul stabil și bine plătit, pentru a te arunca în necunoscut).

Sper să te ajute aceste lecții pe care eu le-am învățat din experiența afacerii noastre. Tu ai avut vreodată un eșec în afaceri? Ce lecții ai învățat la rândul tău?

Sursa foto titlu: Pexels

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box