”Măștile masculinității” de Lewis Howes

Interviu cu inspiraţie (8)- Dan Sulica
19 martie 2019
Inspirația de Luni (16)
25 martie 2019

Lewis Howes este antreprenor, speaker, autor, business coach și fost jucător de fotbal profesionist. Este creatorul și moderatorul podcastului ”The School of Greatness”, care a fost descărcat de peste 40 milioane de ori și se află în top 100 podcasturi din lume. De asemenea, Lewis a fost numit de Casa Albă și de fostul președinte Obama în top 100 de antreprenori sub 30 de ani.

Prin această carte, Lewis ne poartă prin călătoria de descoperire a sensului masculinităţii, a ce înseamnă “să fii bărbat”.

Bărbaţii au fost încă de mici condiţionaţi să nu îşi arate sentimentele, frica şi durerea. Vulnerabilitatea este disimulată de un stoicism de neegalat, deoarece, chiar şi în mintea femeilor, un bărbat trebuie să fie puternic şi dur, să nu fie văzut plângând, să conducă ca un erou lipsit de temeri şi de sentimente.

Toate aceste condiţionări pe care părinţii, profesorii, antrenorii, amicii şi societatea le imprimă în mintea, sufletul şi întreaga fiinţă a baieţilor, le aduce numeroase probleme în anii maturităţii. În încercarea de a se înţelege mai bine, Lewis care a făcut sport de mic, a observat că bărbaţii poartă nişte măşti sub care îşi ascund eul lor adevărat, adevărata personalitate şi fac acest lucru, de cele mai multe ori, fără să realizeze, deoarece au purtat masca/măştile atât de mult timp, încât au ajuns să facă parte din ei şi să o accepte ca pe ceva normal.

Cele 9 măşti pe care Lewis le-a descoperit atât în el (în diferite etape ale vieţii), cât şi în alte persoane sunt:

  • Masca Stoicului
  • Masca Atletului
  • Masca Materialistului
  • Masca Seducătorului
  • Masca Agresivului
  • Masca Bufonului
  • Masca Invincibilului
  • Masca Atotcunoscătorului
  • Masca Alfa
Sursa foto: Carturesti.ro

Cartea este plină de învățăminte, de lucruri uzuale puse într-o altă lumină, despre cum să îi înțelegem mai bine pe băieții, bărbații, tații și prietenii din viața noastră.

Să înțelegem că în loc de a ne afișa cu vervă cunoștințele ce le avem, trebuie să fim modești și înțelepți și să fim mereu însetați de cunoaștere, să înțelegem că glumele nu sunt întotdeauna un lucru bun și că pot ascunde o rană, o problemă ascunsă și gravă a persoanei sau că un bărbat se poate ascunde după masca seducătorului pentru că nu este capabil să se iubească pe sine atât de mult încât să construiască o relație de dragoste profundă cu o altă persoană, toate acestea schimbă în totalitate percepția pe care o avem, în general, despre bărbați.

Un bărbat care vrea să fie mereu pe primul loc, care luptă indiferent de cum se simte, numai ca să câștige, este un băiat care a învățat că dacă el e cel mai bun nu mai râde nimeni de el și nu va mai fi umilit. Un bărbat care nu acceptă alt adevăr decât pe al său, care își impune părerea și devine agresiv într-o clipită arată un băiat care și-a făcut promisiunea că niciodată nu va mai fi ținta glumelor colegilor, un băiat care jură să își apere mama atunci când tatăl alcoolic o maltratează, un băiat care nu își va mai permite niciodată să plângă sau să își trădeze sentimentele ca să fie perceput ca fiind moale sau slab.

Toate aceste revelații pe care autorul le prezintă sunt susținute de studii științifice și de multe interviuri pe care el le-a avut cu numeroși bărbați, psihologi, terapeuți și autori.

Eu recunosc că, multe dintre măștile pe care autorul le discută în această carte, le-am întâlnit și la femei. Tocmai, din acest motiv, mi se pare extrem de important ca această carte să nu fie citită doar de bărbați, ci mai ales să fie citită de femei și de mame, pentru că și ele au puterea de a face o schimbare în viața lor, a copiilor lor și în relațiile pe care le au cu partenerii lor.

Unul dintre citatele mele favorite din carte este o redare a discursului lui Joe Ehrmann de pe scena TEDx, un om care l-a marcat profund pe Lewis și acest discurs reprezintă chiar unul dintre elementele după care Lewis își ghidează viața:

”Dacă azi v-ați afla pe patul de moarte, știind că mâine veți muri, și ați vrea să evaluați ce fel de om ați fost și ce fel de succes ați avut în viață, totul s-ar reduce la două (și numai două) lucruri.

Primul e acesta: pe patul de moarte veți înțelege că toată esența vieții stă în relații. E vorba de capacitatea de a iubi și de a fi iubit. Ce înseamnă să fii bărbat? Înseamnă să poți privi pe cineva în ochi pentru a-i spune ”Te iubesc!” și să primești acea iubire înapoi. Știți care sunt întrebările pe care vi le puneți la sfârșitul vieții? Ele nu se referă la premii și realizări, aplauze sau bogății acumulate. Toate se referă la relații. Ce fel de soț am fost? Ce fel de tată? Ce fel de partener? Ce fel de fiu? Și ce fel de prieten? Pe cine am iubit și cui i-am permis să mă iubească?

Al doilea e următorul: La sfârșitul vieții, când te uiți înapoi, vrei să fii în stare să afirmi că ai făcut diferența în această lume. Că ai lăsat un fel de urmă, o amprentă, cât ai fost aici. Toți vrem să lăsăm în urmă un fel de moștenire.”

Lewis încheie cartea cu o notă personală asupra a ceea ce înseamnă să fii bărbat în viziunea lui:

”În ceea ce mă privește pe mine, eu văd bărbatul ca un simbol care inspiră. E cineva care trăiește ca să le fie de ajutor altora, pe tot parcursul vieții lui. E cineva care își urmează ținta, simte frica, dar are curajul de a o înfrunta și a merge mai departe neabătut. E cineva care iubește oamenii, toate ființele de pe pământ și lumea în întregul ei- incluzându-se aici pe sine. E cineva capabil să aibă grijă de nevoile lui esențiale și care îi învață pe alții cum să aibă o viață bogată. E cineva care nu-i judecă pe ceilalți, dar are grijă să-i susțină în demersurile lor. Și este cineva care lasă acest pământ un pic mai bun decât l-a lăsat când a venit pe lume. Pentru mine, asta înseamnă să fii bărbat.”

”Măștile masculinității” este o carte pentru fiecare dintre noi, o carte care ajută bărbații să își accepte vulnerabilitatea, să se redescopere și să se înțeleagă mai bine pe ei înșiși și să construiască relații de încredere în care ei să fie autentici și care să îi ajute să aibă o viață plină, așa cum își doresc.

Dacă sunteți curioși ce măști purtați sau cum să preveniți ca ai voștri copii să nu își mai asculte eul autentic, datorită condiționărilor sociale, această carte este un must-have.

Spune-mi dacă ți-a plăcut această descriere și te-a făcut curios să citești cartea. 😉

Sursa foto titlu: www.lewishowes.com

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box