Milenialii sunt generația de persoane născute după 1984. Sunt cei care schimbă trendul tradiționalist al companiilor şi care aspiră la o viață plină de sens şi impact în această lume.
La început au fost catalogați drept narcisişti, leneşi, persoane cărora li se cuvine totul, care renunță repede, greu de condus, care nu se pot concentra la taskurile lor, etc. Acestea însă s-au dovedit a forma caracterul unor lideri, a unor persoane care nu vor să mai accepte societatea aşa cum este ea, doar pentru ca aşa a fost dintotdeauna.
Companiile nu au avut de ales decât să intre într-un proces de transformare de la cel mai înalt nivel până la cel de jos.
Într-un studiu realizat de Gallup, una dintre cele mai mari companii de consultanță în management şi performanță, bazată pe cercetare, din America, reiese că numai 49% dintre salariați sunt cu adevărat angajați si dedicați în activitatea lor. Restul de 51% sunt în căutarea unui alt loc de muncă. Acest aspect pune sub semnul întrebarii modul în care companiile îşi aleg angajații şi ce politică de reținere au.
Atunci când au fost întrebați care sunt motivele cele mai importante care contează în alegerea unui loc de muncă, oamenii au răspuns:
Am ajuns într-o perioadă în care nu angajatul trebuie să se plieze pe companie, ci compania trebuie să intre într-un proces de transformare şi reorganizare care să o facă cât mai unică şi atractivă pentru potențialii angajați.
Milenial sau nu, cu toții merităm să lucrăm într-un loc prietenos, în care să se pună accent pe colaborare şi relații sociale, pe dezvoltare profesională, pe comunicare frecventă cu managerii, în care să ne simțim în siguranță, încrezători, în care să învățăm zilnic şi unde nu cantitatea muncii contează, ci calitatea.
Liderii trebuie să pună mai mult accent pe creativitate, flexibilitate şi bucuria că faci parte dintr-o mare familie, în loc de a pune accent pe rigurozitate şi strictețe, pe supunerea oarbă în fața managementului, competitivitate şi munca facută pe pilot automat, fără nici o bucurie şi teama că poți fi concediat.
Eu visez la un loc de muncă unde managerul să fie mai mult un coach care să ne ghideze în drumul nostru către dezvoltarea profesională, un loc plin de pozitivitate şi optimism, cu oameni dragi care să fie dispuşi să îi ajute pe ceilalți, fără competitivitate acerbă şi critică răutăcioasă, unde să te simți apreciat şi plin de recunoştință şi care să nu îți fure şi ultimul strop de energie şi bucurie.
Voi către ce loc de muncă aspirați?
Sursa foto: Pixabay