Orange Smart Parents event, speaker Cristina Oțel

I am enough (Sunt destul) și stima de sine
21 noiembrie 2018
Vision board-ul și vizualizarea
26 noiembrie 2018

Cristina Oțel este blogger, trainer și coach și livrează servicii de training și coaching sub umbrela Soul Bloom.
Celor care nu o cunosc personal pe Cristina, pot să le zic doar atât: Nu știți ce pierdeți! Ea este un om cald și deschis, de la care mereu ai ce învăța pe teme de parenting, dezvoltare personală, public speaking, leadership.
La evenimentul organizat de Orange, Cristina ne-a povestit din experiența proprie ce provocări a avut și are încă cu cei doi copii în ceea ce privește utilizarea tehnologiei și modalitățile prin care a gestionat aceste provocari.
Discuția a fost una relaxată, în care noi, părinții, ne-am spus experiențele pe care noi le-am întâmpinat pe această temă cu proprii copii și am primit răspunsuri la nenumărate întrebări pe care le aveam.
În cele ce urmează vă voi face un rezumat al discuțiilor avute:

 • Fiecare etapă de vârstă are provocările ei.
 • Trebuie să setăm limite cu blândețe și să le modificăm pe parcurs, în funcție de vârstă.
 • Am aflat că tehnologia este acceptată în viața copiilor de majoritatea părinților, atât timp cât este utilizată în scopuri educative și constructive, însă, din păcate, numai 1 din 10 copii folosește tehnologia în acest scop.
 • Ca în orice activitate, depinde foarte mult de momentul în care copilul stă pe tabletă/telefon/computer, deoarece dimineața sau seara fiind mai somnoros este mai predispus la crize de nervi violente.
 • Există mai multe modalități de control parental, cum ar fi: aplicații de localizare a copilului, de monitorizare a accesărilor pe Internet și supervizare propriu-zisă de către un adult. Toate pot fi făcute până la o anumită vârstă și fără să se abuzeze de ele, deoarece copilul va simți că nu ai încredere în el.
 • Cea mai importantă modalitate prin care ne ținem copiii aproape și putem afla de la ei tot ce ne interesează, este comunicarea și educarea cu blândețe, fără pedepse. Trebuie să îi dăm voie copilului să își repare o greșeală atunci când se întâmplă.
 • Stabilirea unui contract cu drepturi și reguli care să fie respectate de toți cei din casă. Din experiența Cristinei și a altor părinți, ajută foarte mult să avem un set de reguli scrise, interactive, cu desene și imagini, care să fie la vedere și care să fie stabilite de toată familia împreună cu copilul (de exemplu Ordinea lucrurilor pe care le facem când ajungem acasă). Contractul va conține reguli despre timp (de joacă, de teme), conținut (ce accesează copiii atunci când utilizează tableta), consecințele nerespectării regulilor (nu în sensul de pedepse) și alte lucruri pe care le considerăm utile în a avea o relație frumoasă cu copiii noștri. De asemenea, poate conține reguli care nu se negociază (de exemplu „Sa fii un om bun”, „Nu se folosește telefonul în timpul mesei”) și reguli care se pot negocia (de exemplu „Copilul va petrece maxim jumătate de oră pe zi jucându-se pe tabletă”). Contractul se semnează de fiecare membru al familiei în parte, iar acest aspect le dă copiiilor un sentiment de importanță și independență.
 • Este important ca atunci când se joacă la tabletă să nu îi lăsăm pe copii doar să stea cu ochii ațintiți acolo, ci să încercăm să avem un dialog cu ei, să avem o curiozitate autentică pentru ceea ce ei fac și, mai ales, să le propunem să ne jucăm în viața reală. De fiecare dată ei vor accepta să renunțe la jocul virtual pentru o conectare cu noi.
 • E bine ca noi, părinții, să găsim un echilibru și să nu facem parte din cele două extreme: părinți total permisivi sau părinți care nu permit deloc utilizarea tehnologiei, pentru că acestea vor avea consecințe asupra copiilor noștri.
 • Este foarte important să le putem da libertatea copiilor de a alege între două soluții, obiecte, ș.a., astfel încât să își dezvolte și ei independența și să nu simtă că doar noi alegem pentru ei.
 • Conform unui studiu, copiii aud cuvântul NU de 100 ori pe zi. Cuvântul „NU”, nu generează nici o imagine în creier, motiv pentru care copiii nici nu conștientizează negația. Așadar, dacă îi spui copilului „Nu alerga”, el conștientizează doar cuvântul aleargă. De aceea este important să nu mai folosim, pe cât posibil negațiile, ci să transmitem ceea ce dorim în indicații pozitive (de exemplu „Mergi încet”).
 • Dă-i copilului în imaginație ceea ce nu îi poți da în realitate. Să luăm exemplu situația în care mergem la cumpărături cu copilul și vede un set de mașinuțe sau o păpușă nouă, pe care și le dorește. În acest caz, putem să îl întrebăm: „Dacă ai avea acest set de mașinuțe, cum te-ai juca diferit față de cum te joci cu celelalte mașini pe care le ai deja acasă?” De cele mai multe ori, copiii vor realiza că nu au nevoie de o jucarie nouă.
 • Ce mi s-a părut fascinant e că la această întâlnire am aflat că există roboței cu care copiii de o anumită vârstă pot învăța programare. La o căutare rapidă pe google am găsit informații despre robotul Edison. De asemenea, Orange organizează ateliere gratuite de programare. Pentru mai multe detalii puteți citi aici și aici.

În concluzie, vă recomand să mergeți la evenimentul Smart Parents, dacă mai găsiți locuri, deoarece plecați de acolo cu multe informații valoroase, indiferent de vârsta copiilor voștri.?

Sursa foto: Unsplash

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box