Perfecționismul ucide vise

„Copiii sunt oglinda eului nostru nedezvoltat” Shefali Tsabary
15 noiembrie 2018
Milenialii şi schimbarea pe care o aduc în companii
19 noiembrie 2018

Visam să am blogul meu de aproape doi ani până în sfârșit am decis să mă apuc de treabă. De fiecare dată când discutam cu al meu soț despre momentul în care mă voi apuca de acest proiect, găseam nenumărate motive pentru care amânam acel moment:

 • Stai, întâi să fac niște cursuri;
 • Despre ce să povestesc eu oamenilor? Sunt atâtea persoane care scriu deja despre subiectele de care sunt eu pasionată;
 • Nu cred că sunt destul de bună pentru a face asta;
 • Nu mă simt încă pregătită;
 • Vreau să fie totul perfect.

Toate acestea sunt doar motive pe care creierul meu le găsea ca să nu încep o nouă activitate, care pentru el era terifiantă. În majoritatea timpului, creierul nostru merge pe pilot automat, tocmai de aceea de multe ori nici nu realizăm când ne-am spalat pe față dimineața sau când am ajuns la serviciu. De fiecare dată când dorim să începem o nouă activitate sau obicei, necesită mult efort din partea noastră, deoarece creierul dă semnale să ne împiedice să ieșim din zona de comfort.

Este perfect normal să ne entuziasmăm pentru un nou început, însă pentru a deveni obicei, o activitate are nevoie de persistență, determinare și răbdare. Aceste abilități sunt greu de învățat și tocmai de aceea, procrastinarea (amânarea) își face locuşor în viețile noastre și ne împiedică să avem rezultatele dorite.

Perfecționismul este doar un efect secundar al procrastinării. Spunem că vrem să fie totul perfect înainte de a face ceva și așteptăm atât de mult timp, încât până la urmă e posibil ca ce doream să facem să nu mai fie de actualitate, să ne pierdem interesul pentru acel lucru sau pur și simplu să intervină altceva în viața noastră care să nu ne mai dea răgazul necesar, din punct de vedere financiar, emoțional, al timpului, etc.

Realist vorbind, dacă așteptăm să facem ceva atunci când vom fi pregătiți, vom aștepta toată viața, pentru că un lucru nou vine automat cu provocări. Sunt lucruri care te vor surprinde oricum și chiar dacă nu va ieși totul perfect, merită încercat.

Am încetat să mai ascult frica care nu mă lăsa să pornesc pe acest drum, în momentul în care, citind cartea „Lecții de magie”, scrisă de Elizabeth Gilbert, am realizat că, într-adevar este greu să faci ceva nou și original în zilele noastre, însă fiecare dintre noi am fost înzestrați cu niște abilități speciale și sunt atâtea lucruri pe care le-aș putea face într-un mod autentic, pentru a avea viața plină de sens la care aspir.

Probabil că mă voi uita peste ani în urmă la primele mele articole și voi găsi lucruri de îmbunătățit, însă atunci voi fi o altă persoană, cu mai multe cunoștințe, abilități și experiențe.

Acțiunea este antidotul pentru frică, așa că orice idee ai avea, fă-o acum, nu mai aștepta în zadar. Progresează și nu lăsa visul să moară.

Așa cum spune Marie Forleo, gazda emisiunii Marie TV, „orice profesionist a început ca un amator”.

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

Sursa foto: Unsplash

Iti place ? Distribuie acest articol:

2 Comments

 1. anamaria0217 spune:

  Da asa este. Foarte adevarat. Imi place maxim, ca scrii pe intelesul tuturor, simplu si parca te adresezi unor prieteni, si practic despre asta este vorba, ca cititorii sa se simta ca in familie.Iar acest subiect este o realitatea in viata tuturor, fie ca vrem, sau nu vrem sa recunoaștem. Știi cum e, o problemă acceptată, este pe jumătate rezolvată. Mult succes in continuare ???

  • OanaBi spune:

   Draga mea, multumesc din suflet pentru vorbele frumoase!❤ Intr-adevar, imi place sa cred ca stau de vorba cu niste oameni dragi.? Iti multumesc ca esti aici, pe blog alaturi de mine!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit "Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021".
Holler Box