De când cu izolarea aceasta, am tot testat diverse rețete de pâine și nu numai, căci ne-a plăcut să experimentăm și să ne ocupăm timpul cu lucruri faine de făcut în familie. Toate ne-au plăcut, dar nimic nu s-a comparat până la urmă cu rețeta de făcut pâine primită de la mama.
Pur și simplu este cea mai pufoasă și mai gustoasă pâine pe care am mâncat-o, iar mirosul ei proaspăt scoasă de la cuptor este de-a dreptul divin (și nu o spun doar eu, ci toți ai casei :D).
Partea care ne-a bucurat cel mai mult după ce am încercat mai multe rețete este că această paine își păstrează prospețimea, fără să se usuce (Atenție! Trebuie totuși ținută în pungă sau în folie de plastic), mai multe zile și nici nu este necesar să o lași prea mult timp la dospit. Dar nu vă mai țin în suspans, e musai să o încercați și sunt sigură că vă va plăcea.
Ingrediente pentru 2 pâini:
Modul de preparare:
Se pune toată făina într-un bol mai mare și se face o gaură pe mijloc, unde se va adăuga drojdia proaspătă sfărâmată.
Se adaugă sarea peste făină, de jur împrejurul bolului, pentru a se amesteca mai bine. Peste drojdie se toarnă puțină apă călduță (aproximativ 50 ml) și se amestecă cu mișcări circulare cu făină, puțin, câte puțin, până iese pe mijloc un mini aluat moale și lipicios.
Acest amestec format din drojdie, făină și apă se acoperă cu puțină făină și se lasă la dospit câteva minute până se crapă făina (vezi imaginile).
După ce a crescut puțin si faina s-a crapat, continuăm să amestecăm toată făina ramasa cu drojdia. Se adaugă câte puțină apă până se încorporează toată făina și devine un aluat lipicios. Apoi trecem la frământat aluatul cam 10 minute. În acest moment punem cele două linguri de ulei care să ne ajute la frământat și continuăm să frământăm ajutându-ne de câte puțină apă. Aluatul trebuie să fie elastic și lipicios.
După ce ai frământat, lași aluatul la dospit aproximativ 20 minute, într-un loc cald.
Între timp, poți porni cuptorul la 200 grade Celsius și poți pregăti cele două tavi de cozonac necesare, în care adaugi hârtie de copt.
După ce aluatul a crescut, se împarte în două părți egale, iar fiecare dintre ele se face ca un sul și se pune în tava de cozonac. Se mai lasă la crescut în tavă, încă 5 minute, după care se dă la cuptor, pe locul din mijloc, pentru aproximativ 35 minute sau până când prinde o culoare aurie pe deasupra.
După ce este pâinea gata („you can smell it in the air”), se scoate din cuptor și se unge cât încă e fierbinte, cu puțin unt sau margarină, pentru ca coaja să nu se întărească.
Poftă bună!
Dacă vă place rețeta, vă aștept aici cu sugestii pentru alte rețete, cu like-uri, share-uri și poze cu pâinicile voastre delicioase.