Să deții un imobil este important. De ce nu sunt de acord cu Kiyosaki?

the space within recomandare carte, recomandare carte oanabi, michael neill the space within
„The Space Within” de Michael Neill
12 octombrie 2020
bulina studio, fustite cusute cu iubire
Interviu cu inspirație (20) – Maria Damian – BULINA STUDIO
28 octombrie 2020
cumpara casa, de sa cumperi casa, de ce sa achizitionezi un imobil, de ce nu sunt de acord cu Kiyosaki, sfaturi care sa te ajute in achizitia unui imobil, de ce sa cumperi un imobil,

Îmi amintesc că atunci când am citit pentru prima dată cartea “Tată bogat, tată sărac” a lui Robert Kiyosaki, cea mai profundă învățătură financiară cu care nu am fost de acord, a fost cea legată de a avea propria casă. Să dețin eu, casa mea, a fost unul dintre visurile pe care le-am avut de când am terminat liceul.

Apoi, am început să îl urmăresc pe Grant Cardone, o altă personalitate din America, un investitor miliardar care promova ideea că o casă nu este o investiție bună, pentru că nu e venit pasiv, ci e doar generatoare de cheltuieli.

Pentru o scurtă perioadă de timp, am crezut că este ceva în neregulă cu mine să îmi doresc o casă a mea, că dorința aceasta venea mai mult din condiționările părinților, din cultura noastră, a românilor, din educația primită și mentalitatea pe care am preluat-o de la părinți. Genul acela de “bulshit rule”, de care Vishen Lakhiani menționează atât de des în cărțile și discursurile sale.

Însă, ca să fiu sigură că era ceva ce eu îmi doream, am început să mă gândesc de unde vine dorința aceasta și de ce este important pentru mine. Mi-am dat seama că mă făcea să mă simt întreagă, că era primul lucru care mă responsabiliza și îmi arăta că eu eram persoana matură care poate lua decizii pentru ea însăși, fără să mai depind de altcineva, însemna că eram pregătită să îmi întemeiez o familie.

Îmi imaginam cum va arăta, în ce stil va fi decorată și cum copiii se vor juca în curte, alături de un cățel și o pisică, până când nu îi vor mai ține picioarele și merg la odihnă. 😊

Mai târziu, am realizat că decizia aceasta era strâns legată de trei dintre cele cinci valori fundamentale ale mele: libertate, iubire și transformare.

Cumpărarea unui imobil este o decizie importantă și este strâns legată de cine ești tu ca persoană, ce aspirații ai și care este situația ta financiară la momentul respectiv.

Poate ca pentru tine este mai potrivit sa stai cu chirie toata viata, pentru ca esti genul de persoana care nu vrea sa se simta legata de un loc, viseaza sa calatoreasca si sa locuiasca perioade mai lungi de timp in tari din intreaga lume. In acest caz, nu ai nevoie de responsabilitati si obligatii, precum grija unei case (pentru care, de cele mai multe ori, platesti rata) si este ok sa fie asa.

Nu trebuie să îți cumperi un imobil doar pentru că asta fac majoritatea cunoscuților tăi.

Achiziția unui imobil este prima ta investiție în imobiliare

Pentru mine, să am casa mea a avut și încă are o puternică încărcătură emoțională și chiar recomand să îți achiziționezi o casă, pentru că dacă iei o decizie smart, aceasta va fi, practic, prima ta investiție în imobiliare.

Gândește-te: în loc să plătești chirie (care, de multe ori, este echivalentul unei rate, sau e chiar mai mare) pentru 30 ani și la finalul perioadei să rămâi fără nimic, plătești 30 de ani și rămâi cu casa ta. E adevărat că prima ta achiziție nu va fi neapărat casa visurilor tale, dar asta nu ar trebui să te oprească.

Chiar și studiile din SUA arată că șansele de a te îmbogăți cresc de 38 de ori mai mult dacă ești proprietar, față de chiriaș.

Important este să începi de undeva. Eu și soțul meu, am achiziționat prima dată o garsonieră. Când a fost momentul potrivit, iar valoarea ei a crescut, încât să ne acopere cheltuiala cu ea și să rămânem și cu profit, am vândut-o și am achiziționat un apartament. Fie că începi cu o garsonieră, fie că îți cumperi direct o casă cu etaj, este casa ta și, de cele mai multe ori, valoarea ei va crește.

În plus, este șansa ta să lași copiilor tăi moștenire un imobil care îi va ajută și pe ei să înceapă pașii necesari către investiții și independență financiară.

Iată câteva sfaturi care să te ajute atunci când achiziționezi un imobil:

 • În primul rând, verifică starea economiei, căci dacă te afli într-o bulă economică, ai șanse mari să achiziționezi la cel mai mare preț al pieței și va fi greu de depășit chiar și peste ani buni.
 • Preocupa-te de educatia financiara pentru tine si copiii tai (daca este cazul).
 • Scapă de gândirea “eu nu îmi permit o casă/un apartament” și începe să vizualizezi exact ceea ce ți-ai dori.
 • Stabilește foarte clar care sunt obiectivele tale pe termen lung: ai de gând să achiziționezi un imobil în care să locuiești toată viața sau vrei să cumperi un imobil în care să locuiești o perioadă limitată de timp, după care să îl închiriezi?
 • Caută să achiziționezi în zone mai slab dezvoltate, limitrofe orașului din care ești, ca să ai șansa ca imobilul tău să crească odată cu dezvoltarea zonei respective.
 • Fă-ți toate calculele necesare și asigură-te că valoarea ratei de plată pentru imobil nu depășește 30% din valoarea venitului tău lunar.
 • Nu renunța doar pentru că pare prea greu și e cu multă bătaie de cap. Este adevărat că este mult mai simplu să plătești o chirie, să ai posibilitatea de a te muta oricând decizi că zona/orașul în care locuiești nu mai corespunde cu nevoile tale, însă, preferi să fii stresat că poți fi dat afară de la chirie când expiră contractul sau preferi să știi că ești în casa ta și tu îți stabilești propriile reguli?
 • Verifică că totul funcționează perfect și nu lua decizii strict pe baza emoțiilor. Într-o astfel de achiziție este cazul să lași și partea stângă a creierului (creierul analitic) să își facă treaba. Orice ar fi, nu cumpăra o locuință fără să fie toate utilitățile funcționale și pe care să le verifici în prealabil (ți-o spun din proprie experiență).
 • Verifică cât ar costa terenul peste care este construită locuința. Poate nu te-ai gândit până acum, însă există locuințe în care terenul poate fi cireașa de pe tort, bonusul care te poate motiva să cumperi. De exemplu, o casă din oraș are o valoare mare comparativ cu una din suburbii, în principal din cauza terenului. Poate peste ani, te gândești să demolezi locuința și să vinzi terenul respectiv. Este un aspect care merită luat în calcul, tocmai de aceea contează mult ce obiective financiare pe termen lung ai.
 • Negociază prețul. Poate că în anunțul de vânzare nu este specificat că prețul de vânzare este negociabil, dar de obicei, atât proprietarii, cât și dezvoltatorii sunt dispuși să negocieze, ba chiar adaugă în preț o anumită sumă de bani pe care ei sunt dispuși să o negocieze din prima clipă.
 • Vizitează cât mai multe proprietăți și alege-o pe cea care se potrivește atât nevoilor tale, cât și din punct de vedere financiar.

Sper ca aceste sfaturi să te ajute să iei cele mai bune decizii financiare, pentru că achiziția unui imobil este, după părerea mea, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru tine și familia ta, atunci când ești pregătit să fii asumat și să te uiți spre viitor.

Tu iti vei cumpara o locuinta?

Iti place ? Distribuie acest articol:

2 Comments

 1. o femeie spune:

  La investitii in imobile sunt 3 lucruri importante „location, location, location”. Toate celelalte se pot relativ aranja, dar nu location.
  Problema mare e ca unii cumpara fara sa vada ca potential de investit, cumpara din frustrari, cumpara mai mult decat pot avea si ajunge cel imobil sa le ocupe toate finantele, se mai intind si in amenajari mai scumpe decat merita ca doar fac pt ei si au si uitat ca in chirie stateau in ceva basic, se intind sa cumpere si ultimul racnet in electrice desi unu din seria veche si la reducere si fara optiunea magica ajungea etc. si astfel nu mai au niciun alt fond economisit pt alte investitii / sau mai grav, pt urgentele ce apar cu anii, in viatza.

  • OANABI spune:

   Daaa. Inca traim intr-o cultura in care ne simtim validati atunci cand aratam ca avem, in care posesia este importanta pentru „imagine” si nu vorbim despre ce simtim cu adevarat. 🙁 La asta se mai adauga si lipsa educatiei financiare. 🙁 Dar e important ca macar unii dintre noi am inceput sa observam tiparele din societatea noastra si am inceput sa citim mai mult despre ce inseamna sa fii independent financiar si cum poti ajunge sa traiesti o viata linistita. Sunt sigura ca macar copiii nostri vor fi mai bine, pentru ca au de la cine invata. 🙂

   Multumesc de mesaj!
   Zile minunate sa ai!

   Oana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit "Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021".
Holler Box