Início » ȘTIRI » Sfat de grădinărit: Ce plante și arbuști trebuie tăiați înainte de sosirea primăverii?

Sfat de grădinărit: Ce plante și arbuști trebuie tăiați înainte de sosirea primăverii?

În acest articol, vă vom oferi sfaturi pentru o grădinărit eficientă și ușoară.

Conteúdo

Odată cu sosirea primăverii, este timpul să ne apucăm de întreținerea grădinii! Folosirea plantelor și arbuștilor tăiați este o modalitate excelentă de a pregăti grădina pentru primăvară și de a oferi un mediu frumos pentru familia și oaspeții dumneavoastră.

În acest articol, vă vom oferi sfaturi despre cum să vă îngrijiți eficient și ușor de grădinărit. Vă veți putea bucura din plin de grădina dumneavoastră în acest sezon!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by eSell (@esell.ro)

 

De ce este important să tăiați plantele și arbuștii înainte de primăvară?

Tăierea plantelor și a arbuștilor este un pas esențial în întreținerea grădinii dumneavoastră. Aceasta îmbunătățește aspectul grădinii dumneavoastră, dându-i o formă mai compactă și mai flexibilă.

De asemenea, ajută la stimularea creșterii ramurilor sănătoase, la eliminarea părților moarte și bolnave și la promovarea înfloritului.

Tunderea înainte de primăvară este deosebit de importantă, deoarece oferă plantelor și arbuștilor timp să se refacă înainte de perioada de creștere activă care începe primăvara.

Care sunt principalele tipuri de plante și arbuști care trebuie tăiate?

Grădinarii casnici trebuie să taie o serie de plante și arbuști înainte de primăvară. Principalele tipuri de plante și arbuști care trebuie tăiate sunt arbuștii cu flori, arbuștii veșnic verzi și arborii cu flori.

În plus, unele legume, cum ar fi salata, țelina și varza, sunt, de asemenea, susceptibile de a fi tăiate.

Cu toate acestea, unele tipuri de plante nu trebuie să fie tăiate. De exemplu, plantele perene, care pot supraviețui la temperaturi foarte scăzute și condiții meteorologice dificile, nu necesită o tăiere regulată.

În mod similar, ierburile, care sunt extrem de rezistente la intemperii, nu necesită nicio întreținere.

Când să tăiați plantele și arbuștii?

Tăierea plantelor și arbuștilor la momentul potrivit este esențială pentru sănătatea și creșterea lor. Ca regulă generală, cel mai bine este să tăiați înainte de începutul primăverii.
Cele mai multe plante și arbuști se pretează cel mai bine la curățarea pe timp de iarnă, deoarece acesta este momentul în care creșterea este liniștită. Cu toate acestea, unele specii pot fi tăiate de rutină în timpul verii.

  • Pomii fructiferi pot fi tăiați înainte de înflorire, în timpul sezonului de creștere.
  • Plantele sălbatice cu flori trebuie să fie tăiate după înflorire.
  • Gardurile vii trebuie să fie tăiate în termen de trei luni de la plantare.
  • Arborii și arbuștii veșnic verzi pot fi tăiați înainte de iarnă.

Prin urmare, pentru a obține rezultate bune, este important să cunoașteți caracteristicile fiecărei specii și să respectați programul de tăiere.

De asemenea, este recomandabil să se taie anual pentru a împiedica plantele și arbuștii să crească prea repede.

Cum se taie corect plantele și arbuștii?

Este important să înțelegeți cum să tăiați corect plantele și arbuștii înainte de a începe, deoarece o tăiere greșită poate fi foarte dăunătoare.

Prin urmare, este esențial să cunoașteți tehnica corectă pentru a evita deteriorarea ireversibilă a plantelor și arbuștilor.

Primul pas este să alegeți instrumentul potrivit. Foarfecele de grădină este cel mai frecvent utilizat pentru tăiere, dar ar trebui să luați în considerare și utilizarea foarfecelor de grădină pentru ramurile mai mici. Odată ce ați găsit unealta potrivită, puteți începe să tăiați.

Începeți prin a tăia ramurile deteriorate sau bolnave, apoi îndepărtați ramurile care se intersectează cu alte ramuri sau care sunt prea aproape de trunchi. Puteți apoi să reduceți dimensiunea plantei pentru a-i da forma dorită.

Nu uitați că tăierea trebuie să se facă întotdeauna cu blândețe și că nu trebuie să îndepărtați niciodată mai mult de 1/3 din ramuri de fiecare dată. După ce ați terminat de tăiat, este important să curățați uneltele înainte de a le pune deoparte pentru a preveni răspândirea bolilor.

Grădinăritul poate fi o activitate foarte relaxantă și plină de satisfacții. Pregătirea grădinii pentru primăvară cu plante și arbuști tăiați este o modalitate excelentă de a o pune în valoare.

Este important să alegeți soiuri care se potrivesc climatului dumneavoastră, să le plantați bine și să le îngrijiți corespunzător. Urmând acest sfat de grădinărit vă veți asigura o grădină frumoasă și înfloritoare la sosirea primăverii.

Dalia Tomulescu
Scris de : Dalia Tomulescu
Mă numesc Dalia și sunt redactor pentru oanabi.com. Am început să scriu despre subiecte de divertisment în urmă cu mai bine de cinci ani. Consider că este o modalitate excelentă de a împărtăși pasiunea mea pentru cultura populară și divertisment cu oameni din întreaga lume. Îmi place să creez articole despre filme, emisiuni TV, cărți, jocuri video și cântece. Întotdeauna încerc să fiu original și creativ în articolele mele pentru a oferi ceva nou și interesant cititorilor mei.