Te simți vreodată ca un mincinos?

Inspirația de Luni (6)
14 ianuarie 2019
Ai aflat „de ce-ul” tău?
18 ianuarie 2019

În timp ce citeam cartea „Lean in” de Sheryl Sandberg, am descoperit un lucru care m-a captivat. Sheryl povestea despre sindromul impostorului. Citind despre asta, mi-am dat seama că și eu am suferit de acest sindrom de multe ori în viața mea, fie pe plan personal, fie profesional.

Sindromul impostorului este o condiție psihologică prin care o persoană nu recunoaște realizările sau succesul său ca fiind datorate abilităților sale, ci le pune pe seama norocului sau a altor factori externi, precum ajutorul de la alte persoane, motiv pentru care are o frică lăuntrică că va fi descoperit ca fiind un impostor, un mincinos.
Aceste persoane consideră că sunt nedemne de succesul lor, deoarece l-au dobândit prin păcălirea celorlalți că sunt mai inteligenți decât sunt în realitate. Toate aceste temeri pot apărea doar în anumite circumstanțe sau se pot manifesta constant în viața cuiva, fie femeie sau bărbat.

Gândind retrospectiv, realizez acum că de multe ori mi-a fost greu să accept că am avut o realizare și chiar mi-a fost greu să accept un compliment pentru ea.

Deși studiile arată că acest sindrom afectează atât femeile, cât și bărbații în egală măsură (70% din populație ar fi afectată), din experiența proprie cred că femeile sunt mai afectate. Noi femeile, avem tendința de a ne simți neadecvate, slab pregătite, suntem perfecționiste, avem o stimă de sine scăzută.

De multe ori ne subestimăm la școală, la locul de muncă și transmitem celorlalți fie că nu am rezolvat taskurile conform așteptărilor, fie că nu ne-am descurcat la examen și, astfel, le inducem ideea că nu suntem siguri pe noi, că nu luăm lucrurile în serios.

Sindromul impostorului poate apărea din varii motive, precum: frica de eșec, frica de succes, negarea abilităților pe care persoana le are, perfecționismul, sentimentul de a nu fi destul, nevoia de a le face pe toate și de a se simți special. În majoritatea situațiilor, cei care suferă de acest sindrom, au fie o atitudine de procrastinare (amânare) atunci când primesc un task, fie una de supra-pregătire. Indiferent de calea pe care o aleg, consideră că nu au reușit să finalizeze taskurile cu succes și că ceilalți vor realiza ce mincinos este.

Această problemă atât de prezentă în viețile tuturor a fost și este resimțită și de vedete, precum: Jennifer Lopez, Mindy Kaling, Jodie Foster, Maya Angelou, Sheryl Sandberg, Meryl Streep, Mayim Bialik, etc.

Ce putem face ca să scăpăm de această condiție care nu ne permite să sărbătorim fiecare mică victorie pe care o realizăm?

  1. În primul rând cred că este important să ne înconjurăm de persoane care să ne reamintească cât de speciali suntem și cum abilitățile noastre, munca depusă, stau la baza succesului pe care îl avem.
  2. Scriem pe o foaie de hârtie toate realizările cu care ne mândrim și toate comentariile, urările frumoase ce le-am primit și apoi o recitim de fiecare dată când ne surprindem că gândim din nou ca un impostor.
  3. Să fim conștienți de greșelile pe care le-am făcut, cum le-am depășit și ce am învățat din ele.
  4. Înfruntăm dificultățile și nu le mai amânăm.
  5. Suntem autentici, reali și folosim abilitățile, darurile și experiențele noastre care ne fac unici.
  6. Alegem o melodie, un citat motivațional și inspirațional, care să ne scoată din acea stare.
  7. Ne exprimăm recunoștința pentru toate realizările și lucrurile bune din viața noastră, cât și pentru insuccesele care ne-au adus lecții importante.
  8. Lucrăm la stima de sine, la încrederea pe care ne-o acordăm nouă înșine și repetăm zilnic că suntem îndeajuns pentru noi și pentru tot ce va veni.

Dacă și tu te-ai simțit vreodată ca un impostor, scrie-mi ce sentimente te-au încercat, în ce situație și cum ai reușit să scapi de aceste gânduri.

Sursa foto: Unsplash

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box