Tu ce fel de mindset ai?

Interviu cu inspirație (2)- Anamaria Ciuhuță
29 ianuarie 2019
Povestea mea în Network Marketing
1 februarie 2019

Aproape fiecare prezentare a unei oportunităţi de afacere pe care am văzut-o în ultima perioadă, începe cu cadranul banilor, menţionat pentru prima dată de Robert Kiyosaki în cartea “Tată bogat, tată sărac” şi detaliată pe larg în cartea lui “Cadranul banilor”.

Cadranul banilor este împărţit în patru categorii:

  1. Angajat
  2. Liber profesionist/ Freelancer
  3. Proprietar de afacere
  4. Investitor

Cu ce se deosebesc aceste categorii unele de altele? Prin modul în care se obţin banii şi unde se duc aceştia şi prin mentalitate.

Robert Kiyosaki spune că inteligenţa financiară este abilitatea de a controla banii (cash flow-ul), lucru pe care nu îl învăţăm la şcoală.

Sistemul tradiţional de învăţământ ne spune că pentru a avea succes, trebuie să avem note mari, să mergem la o facultate de renume, deoarece asta ne va asigura joburi bine plătite. Nu ni se spune, însă, că un job ne prinde în cursa şobolanului, în care trăim de la salariu la salariu în fiecare lună, de multe ori cu singura bucurie a unui concediu pe an. Nu ni se spune că jobul nu ne oferă libertatea şi independenţa dorită, că ajungem să petrecem mai mult timp cu colegii (pe care poate nici nu îi placem) decât cu familia şi că ajungem la un nivel de stres şi de frustrare care se revarsă, apoi şi peste celelalte lucruri şi relaţii din viaţa noastră.

Eu, personal, încă de când eram în liceu visam să fiu business woman. Am urmat o facultate de ştiinţe economice, convinsă fiind că după facultate voi avea toate abilităţile şi cunoştinţele necesare să îmi împlinesc visul. Mare mi-a fost dezamăgirea când am realizat că eram mai confuză după terminarea facultăţii decât înainte. Nu mai ştiam ce vreau să fac şi cum să fac, toată teoria învăţată în facultate mi se părea greu de înţeles şi aplicat şi nepotrivită în contextul economic actual, aşa că m-am angajat, pentru a putea să trăiesc şi să plătesc facturile.

Pentru a putea schimba cadranele, adică să se facă trecerea de la angajat la proprietar de afacere sau investitor, este nevoie de multă muncă, de dobândire a unor abilităţi şi cunoştinţe diferite şi, cel mai important, de schimbare a mentalităţii. În zadar ai toate abilităţile pentru a fi un investitor dacă mentalitatea ta este încă cea de angajat, adică te aştepţi să primeşti un salariu fix, lunar, eşti dispus să lucrezi doar o anumită perioadă de timp, cu un program clar stabilit, cauţi siguranţă, stabilitate şi fugi de riscuri, ai frica de a face greşeli, îţi este greu să fii tu persoana care are autoritate şi ia decizii, etc.

De aceea, cred că unul dintre motivele principale pentru care oamenii nu ajung la libertatea financiară, abundenţa şi bogăţia la care visează este mindsetul. Aici trebuie să lucrăm dacă vrem să fim mai mult decât simpli angajaţi. Trebuie să conştientizăm că a fi proprietar de afacere presupune o mai mare responsabilitate decât cea de angajat, mai multe cunoştinţe, presupune să ai abilităţi de lider şi să fii deschis către a face greşeli, către dezvoltare şi învăţare continuă.

Eu am decis să nu mai aştept ca lucrurile să fie perfecte, să nu mai aştept să le ştiu pe toate, ci să îmi dau voie să greşesc, să accept că trebuie să îmi schimb anumite convingeri şi să îmi depăşesc anumite frici şi limite pe care mi le-am setat în mod inconştient şi să fac paşi către un business în care să am libertatea de a alege, de a avea programul meu, de a relaţiona în modul meu şi prin care pot ajuta şi alte persoane să îşi împlinească visele.

Sunt curioasă, tu cititorule, ce vis ai şi ce fel de mindset ai?

Sursă foto: Unsplash

Iti place ? Distribuie acest articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.

Iti place ? Distribuie acest articol:
Holler Box