Înainte de a vă povesti despre networking, trebuie să vă fac o mărturisire. Poate pentru cei cu care am interacționat, nu va fi nici o noutate, dar celor care nu mă cunosc personal, vreau să le mărturisesc că sunt o persoană introvertită. Sunt timidă, tăcută și emotivă, și aș prefera de o mie de ori să stau acasă lângă ai mei, să citesc o carte, decât să merg la o întâlnire sau eveniment de networking și socializare. Se mai regăsește cineva în această poveste??
Ei, cu toate acestea, societatea în care trăim, ne împinge să ne depășim limitele și să ne luăm fricile de mână.
E ca o lege nescrisă că fără networking nu ai cum să ajungi departe, să ai succesul acela măreț la care visezi. Cu acestea în minte, am fost aseară la un workshop de Public Speaking, care a implicat și relaționare cu persoane pe care nu le cunoșteam.
Știți care a fost prima reacție pe care am avut-o când am fost anunțați că trebuie să ne cunoaștem unii cu alții înainte de a începe? Aș fi vrut să fug cât mai repede, cât mai departe. Știam că vorbește frica și nu am ascultat-o. M-am prezentat și am cunoscut persoane noi.
Networkingul nu trebuie să fie o corvoadă. Trebuie privit ca o oportunitate de a întâlni și a te conecta cu persoane interesante, care ți-ar putea deveni prieteni pe viață. Ar putea fi persoane care sunt mai de succes decât tine sau au abilități pe care și tu încerci să le dobândești.
Ce e important de reținut e că networkingul nu este despre a merge la un eveniment și a strânge cărți de vizită de la toate persoanele din sală, ca mai apoi să le contactezi agresiv, ci este despre a te conecta și a dezvolta relații cu persoane pe care să le placi, care să îți stârnească curiozitatea.
Mai jos găsești câteva sfaturi pentru un networking de succes:
Dacă ești introvertit, sfaturile de mai jos te-ar putea ajuta:
Tu cum faci networking și ce strategie sau sfaturi ai putea împărtăși cu ceilalți?
Sursa foto: Unsplash
Descarca ghidul gratuit „Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021”.