Tu ești recunoscător?

Critica și vulnerabilitatea pe care o simți
29 noiembrie 2018
„Regula de 5 secunde” de Mel Robbins
4 decembrie 2018

Când am auzit pentru prima dată despre practicarea recunoștinței, am gândit în sinea mea că e o mare prostie.
Odată cu trecerea timpului, însă, am tot citit despre acest subiect și am realizat că e posibil ca cercetătorii să aibă dreptate și recunoștința să fie în strânsă legătură cu bucuria și cu o abundență de alte lucruri frumoase care vin în viața ta dacă o practici zi de zi.

În general, noi avem tendința de a ne plânge zi de zi, chiar de mai multe ori pe zi, de diverse lucruri care ne deranjează, de persoane care nu ne plac, de jobul care ne stoarce de energie și pe care îl urâm, ș.a. Acest aspect face oarecum dificil ca deodată să te gândești la lucrurile bune care există în viața ta, la persoanele dragi și la realizările pe care le ai, fără a-ți lăsa mintea să fugă și către gânduri negative.
Astăzi se împlinesc 72 de zile de când fac exercițiul recunoștinței și, în primul rând, mă simt mai pozitivă. În fiecare zi, oricât de grea a fost ziua respectivă, reușesc aproape instantaneu să găsesc măcar un motiv pentru care să mulțumesc, măcar un motiv care îmi aduce bucurie și mă încarcă de energie pozitivă.

Cercetătorii spun că pentru a avea într-adevăr rezultate remarcabile, cel mai potrivit este să ții un jurnal al recunoștinței. În primul rând, acest lucru te obligă să fii disciplinat în a scrie în fiecare zi și apoi poți să recitești lucrurile pe care le-ai scris în trecut (este perfect pentru zilele în care ai moralul la pământ). Este bine să găsești un motiv pentru care ești recunoscător și apoi sa detaliezi prin alte cinci motive de ce ești recunoscător.

Dacă îți spui că nu ai pentru ce să fii recunoscător, mai gândește-te. Poți fi recunoscător pentru lucruri simple, precum: prietenii pe care îi ai, pentru sănătatea ta și a familiei, pentru că ai apă potabilă, pentru că ai un acoperiș deasupra capului, că ai telefon și internet, pentru soarele care te-a bucurat azi, pentru că ai avut ce să mănânci la micul-dejun, etc. Sunt milioane de persoane care nu au acces la ce ai tu, deci ești privilegiat. Gândește-te cât de norocos ești că te-ai trezit în această dimineață, ești viu și poți sa te bucuri de minimul pe care ți-l oferă viața.

Mi-a rămas în minte un citat de al lui Mahatma Gandhi: „Plângeam că nu am pantofi, până când am văzut un om fără picioare”.

Dacă simțiți că nu aveți timpul necesar să scrieți într-un jurnal, puteți practica recunoștința verbal, implicând chiar și alți membri ai familiei, copiii, prietenii sau colegii voștri. Până la urmă recunoștința nu e doar despre a mulțumi pentru ce ai, ci și despre aprecierea și complimentarea persoanelor cu care interacționezi. Acest lucru le ajută și pe ele, deoarece le crește stima de sine, le face să se simtă valoroase și speciale, iar ție îți va crește popularitatea.

Nu uita să te apreciezi și să te complimentezi și pe tine, zi de zi, pentru tot ce reușești să faci în ziua respectivă, pentru toate gândurile frumoase și mulțumirile pe care le adresezi altora, pentru acțiunile pe care le faci în ajutorul cuiva și, pur și simplu, pentru că ești tu, perfect și imperfect în același timp.

Conform lui Brendon Burchard (autor și trainer de dezvoltare personală) următoarele strategii ajută să fii mai recunoscător:
– încearcă să observi cât de mult te plângi de lucrurile negative și încetează acest comportament;
– nu bârfi și nu participa la aceste conversații fără rost, care sigur nu te vor ajuta;
– implică-te în comunitate și fii voluntar pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși decât tine;
– cunoaște-ți istoria, citește cărți biografice care îți vor arăta că suntem norocoși că nu trăim în țări în care oamenii mor de foame și de sete și nu avem parte de bombardamente și războaie.
– scrie bilețele de mulțumire către colegi, soț, copii, părinți, etc.

Vă asigur că practicând zi de zi recunoștința veți fi mai fericiți, veți aprecia mai mult ce aveți și veți atrage mai multe lucruri frumoase în viața voastră. Pentru că urmează Crăciunul, perioada din an în care cu toții ne bucurăm de clipe fericite alături de cei dragi, ar fi frumos să faceți un gest de iubire și bunătate și pentru alte persoane.

Voi pentru ce sunteți recunoscători?

Sursa foto: Unsplash

Iti place ? Distribuie acest articol:

2 Comments

  1. Cristina spune:

    Exercițiul celor 100 de zile de recunoștință schimbă vieți prin simplu fapt că te ajută să schimbi lentila prin care privești lumea. Când am început să îl fac pentru prima dată am și scris despre el și mai multe persoane l-au încercat, multe dintre ele l-au dus până la capăt chiar. Am vrut să fie 100 de zile pentru mine. S-au transformat în 200. 🙂 Acum îl fac a 4-a oară și nu singură, ci împreună cu peste 20 de mame din comunitatea pe care am lansat-o în vara anului trecut. E minunat să împarți călătoria cu alte persoane. 🙂 Hugs!

    • OANABI spune:

      Cristina, intr-adevar este un sentiment minunat sa simti si sa practici recunostinta, mai ales in zilele in care lucrurile nu merg asa cum ar trebui. Daca o poti impartasi si cu alte persoane, este chiar mai mult de atat: se formeaza o comunitate in care fiecare poate sa multumeasca pentru ziua respectiva si poate sa se bucure alaturi de alte persoane pentru implinirile lor. Se creeaza o legatura cum rar am observat in Social Media.?♥️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Iti place ? Distribuie acest articol

Creeaza-ti viata la care visezi!

Descarca ghidul gratuit "Cum sa iti setezi obiective cu sens pentru 2021".
Holler Box